Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Pellegrini

De schilderijen uit de Gouden Zaal schitteren weer!

De vijftien wand- en plafondstukken zijn tijdens de verbouwing van het Mauritshuis gerestaureerd met hulp van Shell Technology Centre Amsterdam. Restauratoren van het Mauritshuis hebben samen met een onderzoeksteam van Shell de grijze waas die op de werken werd aangetroffen geanalyseerd om te zien of het mogelijk was die veilig te verwijderen. Dat laatste nam vervolgens maanden in beslag.

Gouden Zaal, Mauritshuis

Pellegrini en de Gouden Zaal

In 1704 verwoestte een uitslaande brand het interieur van het Mauritshuis. De Italiaanse schilder Giovanni Antonio Pellegrini maakte aan het begin van de achttiende eeuw de nieuwe decoraties van de Gouden Zaal. De heldere kleuren en barokke zwier van zijn werken is typisch Venetiaans en uniek in Nederland.

In september 2012 begon het Mauritshuis in samenwerking met Royal Dutch Shell aan de restauratie van schilderijen. Tijdens de verbouwing van het museum zijn de schilderingen overgebracht naar een tijdelijk atelier. In totaal ging het om 34 vierkante meter doek.

Restaurator Carol Pottasch vertelt in deze korte film over de aanloop naar dit uitzonderlijke project en de eerste stappen uit de behandeling.

Onderzoek witte waas

Na het ontdekken van een grijze/witte waas over de Pellegrini schilderijen, werd gezocht naar de oorzaak van deze extra laag. De impact die het op de kleuren heeft, maakte het belangrijk om een behandelingsmethode te ontwikkelen.

Nadat een uitslaande brand het interieur van het Mauritshuis In 1704 verwoestte, maakte de Italiaanse schilder Giovanni Antonio Pellegrini maakte aan het begin van de achttiende eeuw de nieuwe decoraties van de Gouden Zaal, De heldere kleuren en barokke zwier van zijn werken is typisch Venetiaans en uniek in Nederland.

Blijf op de hoogte