200 jaar bron van inspiratie

200 Jaar Mauritshuis

In 2022 is het 200 jaar geleden dat het Mauritshuis - ooit gebouwd als woonhuis voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen - een museum werd. Dat gaan we vieren!  Met spectaculaire tentoonstellingen, een art battle voor scholieren en een schitterend jubileumboek. Benieuwd wat we nog meer van plan zijn?

Maurits Muis

Aftellen naar 200 jaar Mauritshuis

Huis vol verhalen

Januari - december 2022

Ons museum is een huis vol verhalen. Als de muren zouden kunnen spreken! Daarom gaan we dit jaar verhalen vertellen, op allerlei manieren. Lees bijvoorbeeld nu alvast hoe het Mauritshuis een museum werd, precies 200 jaar geleden.

Maar we zijn ook benieuwd naar jullie verhalen over het Mauritshuis! Doen jullie mee? Stuur dit jaar ook jouw verhaal over het Mauritshuis in.

Staatscourant

In Volle Bloei

10 februari - 6 juni 2022

We trappen ons jubileumjaar feestelijk af met een enorme hoeveelheid bloemen. De tentoonstelling In Volle Bloei toont de allermooiste bloemstillevens uit de 17e eeuw. Deze schilderijen waren immens populair, maar waarom eigenlijk? De tentoonstelling besteedt extra aandacht aan vrouwelijke kunstenaars die in dit genre furore maakten en een grote rol speelden in de ontwikkeling van de botanische wetenschap.

De Heen Tentoonstelling In Volle Bloei

Mauritshuis Murals

Voorjaar / Zomer 2022

In samenwerking met The Hague Street Art breken we in 2022 de muren van ons museum open en brengen de kunst naar buiten. Vijf fenomenale street artists, waaronder Nina Valkhoff, Julien de Casabianca, Super A en Collin van der Sluijs, laten zich inspireren door de schilderijen uit onze collectie en maken hier levensgrote muurschilderingen (murals) van. Die schilderen ze op verschillende muren in Den Haag. Dag en nacht voor iedereen te zien.

Nina Valkhoff Numbat In Mushroom Forest Lissabon Portugal

FLASH | BACK

1 juni - 16 oktober 2022

Hoe kijken hedendaagse fotografen naar 17e eeuwse schilderijen? Fotografen als Morad Bouchakour, Anton Corbijn, Rineke Dijkstra, Sanja Marušić en Ahmet Polat laten zich inspireren door de collectie van het Mauritshuis. Hun foto’s worden tussen de schilderijen van de oude meesters getoond.

Mauritshuis Art Battle

Maart - december 2022

Wie maakt het mooiste kunstwerk? Het hele jubileumjaar lang gaan de eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs (12-14 jaar) de strijd met elkaar aan. Doel: het mooiste/beste/meest verrassende kunstwerk van Den Haag maken. Een deskundige jury kiest de winnaars.

Art Battle Mauritshuis

Pennen over Penselen

31 maart 2022

Eén schrijver, één kunstwerk, 200 woorden. Schrijvers Isabel Allende, Margaret Atwood, Nicci French, Arnon Grunberg, Murat Isik en 195 (!) anderen schreven een nieuw verhaal bij hun favoriete schilderij uit het Mauritshuis. Het resultaat is een spectaculair full colour boek, waarin twee kunstvormen samen komen.

Hallo Vermeer!

9 juli - 28 augustus 2022

Kinderen vanaf 3 jaar treden in de voetsporen van Johannes Vermeer. Al kijkend en knutselend komen ze van alles over hem te weten. Welke verf gebruikte hij? Waarom noemen ze hem ‘de meester van met licht’? En wie was het meisje met de parel? Gratis entree voor iedereen tot en met 18 jaar!

Meisje Wijst Naar Meisje Met De Parel In Mauritshuis Den Haag

The Frick Collection

29 september 2022 - 15 januari 2023

We sluiten af met een bijzondere tentoonstelling: schilderijen uit de The Frick Collection in New York. Deze schilderijen verruilden Europa meer dan 100 jaar geleden voor Amerika en zijn sindsdien nooit meer in Europa te zien geweest. Bij hoge uitzondering leent The Frick Collection ze aan ons uit. Onder hen het beroemde zelfportret van Rembrandt uit 1658.

Frick Collection