Het Mauritshuis staat in bloei

75.000 bloemen in ons museum

Mauritshuis Bloemengevel 01

We bestaan dit jaar 200 jaar en what’s a birthday party zonder bloemen? 200 jaar is een mijlpaal én een die gevierd moet worden. Daarom staat ons museum in bloei! Niet alleen tijdens de tentoonstelling In volle bloei, maar gewoon, het hele jaar door. Een jaar lang kunnen jullie genieten van onze floral fiesta. Met liefde dompelen we jullie (en stiekem ook onszelf) onder in een zee van bloemen en elke maand komen er meer bij.

Onze kleurrijke tuin

Het Mauritshuis wordt al sinds begin februari omhuld door twee kleurrijke bloemwatervallen op de gevel, die doorlopen tot in de foyer. Het is je vast niet ontgaan, want ook bij de ingang van ons museum hebben we de bloemetjes buiten gezet. Op het voorplein staan maar liefst 24 bloembakken. Per bloeiperiode vind je nieuwe bloemsoorten in deze 3D geprinte bakken. Na zes weken maken de bloemsoorten plaats voor een andere soort. De gevel en foyer krijgen er ook steeds meer imitatiebloemen bij. Zo groeit het ‘onmogelijke’ boeket geïnspireerd op bloemstillevens uit de 17de-eeuw rustig verder.

Onmogelijk boeket


Wat is er zo onmogelijk aan het ‘onmogelijke’ boeket? Kunstenaars uit de 17de eeuw hielden ervan om prachtige boeketten te schilderen met bloemen die nooit samen in één seizoen konden bloeien. Mission impossible dus. De Vaas met bloemen van Jan Davidz de Heem is de grootste inspiratiebron geweest voor onze bloemen. Als je die vergelijkt met andere bloemstillevens uit die tijd, is dit werk een ware bloemen explosie. Een overdosis aan kleurrijke bloemen left, right and center. Geen muurbloempje te bekennen!

Bloemen Voorplein Mauritshuis

Vijf dingen die je wilt weten over het ‘onmogelijke’ boeket:

  • In totaal is het ‘onmogelijke boeket’ 16 meter hoog.
  • Alle 24 bloembakken zijn met een 3D printer geprint uit 100% gerecycled huishoudelijk afvalplastic, zoals o.a. shampoo dopjes.
  • Vrijwilligers van het museum en Ten Kate Flowers & Decorations zorgen elke week ervoor dat de bloemen in topconditie blijven.
  • Bloemen zijn een van de meest populaire objecten om te schilderijen.
  • Meer dan 75.000 bloemen staan dit jaar op ons voorplein in bloei

 

Elk seizoen een nieuwe bloem 


2022 begonnen we met een echte voorjaarstuin: vrolijke en felle kleuren van allerlei bloembollen. Ze kwamen allemaal op andere momenten tot bloei, waardoor we er extra lang van konden genieten. In april schitterden diverse soorten tulpen in onze tuin en sinds mei genieten we van pioenrozen. Wat er verder op het fleurige menu staat? Stay tuned..

Met dank aan

De bloemzuilen en bloembakken zijn mede mogelijk gemaakt door:
Stichting Vrienden van het Mauritshuis en Johan Maurits Compagnie.