Glodi Lugungu x Mauritshuis

Humor in kunst

Humor In Kunst

Zijn kunst en humor een match made in heaven? In samenwerking met Diligentia & Pepijn lanceren we vanaf 22 april Humor In Kunst. Humor In Kunst is een special waarin beeldende kunst en cabaret samenkomen. Het is een komische aanvulling op jouw museumbezoek, die je op zijn minst een glimlachje op je gezicht tovert.

De gratis Humor In Kunst-audiotours zorgen ervoor dat je musea leert kennen door de humor van cabaratiers. Marco Lopes beet de spits af in Escher in het Paleis, Sjaak Bral mocht als runner up bij Haags Historisch Museum en Kiki Schippers als derde bij De Mesdag collectie. Wij doen het samen met Glodi Lugungu, de vierde grappenmaker.

 

Wie is Glodi Lugungu?

30 lentes jong, getogen in Dommelen bij Eindhoven. Glodi Lugungu vluchte op jonge leeftijd uit de Democratische Republiek Congo, in een gezin van negen kinderen. Hij zat op voetbal, maar al snel zagen zijn voetbalvrienden dat hij met zijn grappen en grollen met humor kon verbinden. Zijn familie wist het ook: Glodi hoort thuis op het podium, niet op het voetbalveld.

Begin 2017 waagde Glodi de sprong en vond het podium van Toomler, met succes! Ze waren van hem onder de indruk. Wat daarna kwam was een aspirant-lidmaatschap bij Comedytrain van 1,5 jaar waarin hij zowel de jury- als publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival won. Twee jaar later had hij zijn eerste tv-debut bij De wereld draait door. Eind 2021 is zijn try-out tour door het land begonnen, zijn allereerste avondvullende programma "Ze bedoelen het goed".

 

Glodi Lugungu

Gniffelend het museum door

De Humor In Kunst-audiotour bevat feiten en belangrijke achtergrondinformatie. Mét daarbovenop als kers op de taart: de grappige en verwonder(en)de blik van Glodi. Hij deelt zijn eigenzinnige visie op onze kunst met jullie. 

Glodi heeft 10 kunstwerken uit onze permanente collectie gekozen en is daar creatief op los gegaan. Wat doet het verhaal van het kunstwerk met de cabaretier? Wat vertelt de afgebeelde situatie in de beleving van Glodi over de kunstenaar? Antwoorden op die vragen krijg je in de audiotour. 

Kunst bekijken met iets anders dan je ogen is niet nieuw, kunst en humor samen is wel op een heel ander level! Humor kan je compleet anders doen kijken naar onze meesterwerken. Laat je verwonderen door de geestige blik van de cabaratier, wie weet hoe je straks naar onze 17de-eeuwse kunst kijkt? We hopen dat je gniffelend ons museum doorloopt, in ieder geval zal je kijk op kunst nooit meer hetzelfde zijn.

Vanaf 22 april 2022 is Glodi Lugungu's audiotour bij ons te beluisteren. Voor meer Humor in Kunst, bekijk de website van Diligentia & Pepijn