Maurits Talks #1 - Roofkunst en de maatschappij

19 okt 2023, 17:00 - 20:00
Nassauzaal

Roofkunst Zaalfoto

Het onderwerp roofkunst is vrijwel dagelijks in het nieuws, maar toch willen veel Nederlanders zich er nog niet aan branden. Hoe leeft het onderwerp eigenlijk in de maatschappij? Tijdens deze eerste editie van Maurits Talks reflecteren we samen met Onias Landveld, Martine Gosselink en Judith Niessen op het verschuivende perspectief op roofkunst binnen de samenleving.

De verschuiving binnen het publieke debat vindt natuurlijk niet zomaar plaats: De afgelopen jaren hebben talloze personen en organisaties zich uitgesproken over het onderwerp. We kijken naar stappen en tegenslagen uit het verleden om zo verder te kijken naar de toekomst.

Gasten van Maurits Talks worden bovendien uitgedaagd om elk een +1 mee te nemen die een verrassende wending kan geven aan het debat, bijvoorbeeld vanwege een inspirerend perspectief, óf het feit dat hun stem nog niet vaak genoeg wordt gehoord. Natuurlijk is er ook ruimte voor input vanuit het publiek. Hoe verhoud jij je tot dit onderwerp?

Een ticket voor Maurits Talks is €7.50. Heb je zelf ook een +1? Dan betaal je voor twee tickets slechts €10. Wil je ook nog een bezoek brengen aan onze vaste collectie? Dan dien je over een geldig toegangsbewijs te beschikken. 

Let op: Karwan Fatah-Black is deze editie helaas verhinderd. Ter vervanging is onze directeur Martine Gosselink aanwezig. 

Programma

17.00 - 18.00 - Inloop en bezoek aan de tentoonstelling

Gezamenlijk bezoeken we de tentoonstelling Roofkunst - 10 verhalen. Uiteraard is er tijd en ruimte voor een kopje koffie.

Let op: De capacititeit van de tentoonstellingszaal is beperkt. Hierdoor is er niet direct om 17.00 uur voor iedereen plaats. Drink daarom gerust eerst een kopje koffie in de Nassauzaal.

18.00 - 19.00 - Maurits Talks #1 - Roofkunst en de maatschappij

19.00 - 20.00 - Napraten en naborrelen

Martine Gosselink

Martine Gosselink is Algemeen Directeur van het Mauritshuis. Voor haar aantreden was zij Hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum. 

Martine Gosselink Directeur Mauritshuis

Onias Landveld

Onias Landveld is actief als schrijver, voice-over, verhalenverteller, spoken word artiest en is voormalig stadsdichter van Tilburg. In 2015 won hij de Van Dale Spoken Award for Storytelling. Sindsdien geeft workshops in spoken word en (corporate) Storytelling. Het laatste doceert hij aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, maar ook bij bedrijven en instellingen.

Als multigetalenteerde kunstenaar heeft hij exposities gemaakt voor het Nationale Archief en diverse musea. Hij trad op in Europa en het Caribisch gebied op festivals, voor gemeenten en meerdere instellingen. Momenteel toert hij met de eenmansshow Wortels en Cassave.

Onias Landveld

Judith Niessen

Sinds kort is Judith Niesen Hoofd Collectie & Wetenschap van het Mauritshuis. Hiervoor heeft ze gewerkt bij het RKD als Hoofd Collecties en bij het NIOD, als programmamanager van het Expertisecentrum Restitutie. 

Judith Niessen