Maurits Talks #2

Roofkunst en technologie

11 nov 2023, 15:00 - 18:00
Nassauzaal

Maurits Talks

Tijdens de tweede editie van Maurits Talks kijken we naar roofkunst door de lens van technologische mogelijkheden. In een tijd waarin steeds meer roofkunst wordt teruggeven, worden ook steeds meer objecten digitaal vastgelegd.

Het lijkt voor de hand te liggen, want op deze manier blijft er tenminste nog een digitale voetafdruk bewaard van het teruggeven object, maar is dat eigenlijk wel ethisch verantwoord? Mag je objecten zomaar digitaal namaken? En wie is eigenlijk de eigenaar van het digitale object? Marjolijn van Heemstra, Richard Kofi en Cindy Zalm gaan hierover in gesprek. 

Gasten van Maurits Talks worden bovendien uitgedaagd om elk een +1 mee te nemen die een verrassende wending kan geven aan het debat, bijvoorbeeld vanwege een inspirerend perspectief, óf het feit dat hun stem nog niet vaak genoeg wordt gehoord. Natuurlijk is er ook ruimte voor input vanuit het publiek. Hoe verhoud jij je tot dit onderwerp?

Een ticket voor Maurits Talks is €7.50. Heb je zelf ook een +1? Dan betaal je voor twee tickets slechts €10. Wil je ook nog een bezoek brengen aan onze vaste collectie? Dan dien je over een geldig toegangsbewijs te beschikken. 

Programma

15.00 - 16.00 - Inloop en bezoek aan de tentoonstelling

Gezamenlijk bezoeken we de tentoonstelling Roofkunst - 10 verhalen. Uiteraard is er tijd en ruimte voor een kopje koffie.

Let op: De capacititeit van de tentoonstellingszaal is beperkt. Hierdoor is er niet direct om 15.00 uur voor iedereen plaats. Drink daarom gerust eerst een kopje koffie in de Nassauzaal.

16.00 - 17.00 - Maurits Talks #2 - Roofkunst en technologie

17.00 - 18.00 - Napraten en naborrelen

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra (1981) studeerde godsdienstwetenschappen met als doel conflictbemiddelaar te worden. Voor het zover kwam rolde ze het theater in en inmiddels werkt ze als dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. In haar werk onderzoekt ze op een toegankelijke manier hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. Met haar dichtbundels en romans won Marjolijn van Heemstra verschillende literaire prijzen en haar laatste roman werd in acht landen vertaald.  

Sinds 2019 schrijft Marjolijn van Heemstra voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Haar non-fictie boek over dit thema In lichtjaren heeft niemand haast werd verkozen tot NPO radio 1 Non-Fictie Boek van het Jaar 2021. 

Richard Kofi

De Arnhemse kunstenaar en curator Richard Kofi (1988) onderzoekt on-afgeronde geschiedenissen en geeft deze speculatieve toekomsten. Bij zijn aanpak zijn heden, verleden en toekomst aan elkaar verbonden. Kofi maakt voornamelijk tekeningen, hij is Stadstekenaar van Amsterdam, maar stelt ook interdisciplinaire kunstprojecten samen, waarin hij speciale aandacht besteedt aan samenwerkingen met gemeenschappen. 

Cindy Zalm

Cindy Zalm is Hoofd Realisatie en Levering voor het Wereldmuseum. Het museum heeft als doel om de collectie zo breed mogelijk on- en offline te delen en mensen te inspireren om met een open geest naar onze wereld te kijken.