Vriendenlezing: tentoonstelling Het oog van Jan Veth

13 jun 2023, 11:15 - 12:00
Nassauzaal

Vriendenlezing In Mauritshuis Den Haag

Op dinsdag 13 juni (11.15-12.00 uur) geeft Fusien Bijl de Vroe, oud-directeur Vereniging Rembrandt, een Vriendenlezing over de huidige tentoonstelling Het oog van Jan Veth in het Dordrechts Museum (18 februari - 3 september 2023).

Het oog van Jan Veth is de eerste grote overzichtstentoonstelling over de in Dordrecht geboren schilder en kunstcriticus Jan Veth (1864-1925). Jan Veth was een veelzijdig man. Hij was een van de meeste gewaardeerde portretschilders en meest gerespecteerde kunstcritici van zijn tijd. Hij begaf zich in het hart van de Hollandse kunstwereld rond 1900. Veth schilderde talloze portretten en was een begenadigd prentmaker. Hij schreef over beeldende kunst, hij was dichter en een pionier op het gebied van de monumentenzorg.

De expositie vertelt ook over de mens áchter de kunst. Brieven en geschriften wekken de geesteswereld van deze imponerende kunstenaar tot leven. We krijgen zo een uniek inkijkje: door het oog van de kunstenaar zelf. Een kunstenaar die nog te weinig mensen kennen, maar wiens nalatenschap vandaag de dag nog steeds en op verrassend veel plekken zichtbaar is.

Deze lezing is te boeken door Vrienden van het Mauritshuis. Nog geen Vriend? Ontdek de vele voordelen.

Vriend worden?

Als Vriend ben je voor het Mauritshuis onmisbaar. Dankzij jouw steun kunnen wij de collectie blijven delen, nu en in de toekomst.

Met steun van onze Vrienden zijn prachtige werken toegevoegd aan onze collectie, zoals dit topstuk van Clara Peeters: Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen. Ook steunen de Vrienden bijzondere tentoonstellingen, waaronder recentelijk Facelifts & Makeovers (2021) en Vervlogen - geuren in kleuren (2021).

Voor die Vriendschap doen we graag iets terug. Zo mag je als Vriend altijd gratis naar het Mauritshuis, organiseren we speciale Vriendenopeningen, ontvang je ons magazine én krijg je toegang tot vele activiteiten, zoals bovenstaande lezing. En dan krijg je ook nog altijd 10% korting in onze museumshop. 

Clara Peeters Stilleven Met Kazen Amandelen En Krakelingen Mh1203 Mauritshuis
Clara Peeters Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen