Bekijk het Mauritshuis met je oren

Dio

Bekijk Het Mauritshuis Met Je Oren Dio Liggend 2

Voor het achtste nummer van Bekijk het Mauritshuis met je oren gaan we de samenwerking aan met niemand minder dan Dio. De zanger van Dom, Lomp & Famous zet zijn Tijdmachine op de zeventiende eeuw en stapt het Mauritshuis binnen voor nieuwe inspiratie.

Eén schilderij, één artiest, één prachtig liedje. In Bekijk het Mauritshuis met je oren vragen we bekende artiesten zich te laten inspireren door een werk uit onze collectie.

Beluister het nummer

De keuze van Dio

Dio hoopt in het Mauritshuis mooie, unieke en uitdagende verhalen te ontdekken. Kleuren inspireren hem enorm. Zijn grootste inspiratie vindt hij uiteindelijk hoog boven zijn hoofd. Met zijn keuze voor Allegorie op de ijdelheid van de mens van Ger Lataster kiest Dio voor een buitenbeentje uit onze collectie. Geen zeventiende eeuws meesterwerk; deze plafondschildering werd gemaakt in 1987. Hopelijk voor Dio gaat het thema ‘Hoogmoed komt voor de val’ niet op voor hem. 

Bekijk Het Mauritshuis Met Je Oren Dio Liggend

De rondleiding

Over Dio

Rapper Dio, die eigenlijk Diorno Dylano Braaf heet, is geboren op 31 mei 1988 in Amsterdam. De finalist van Expeditie Robinson 2016 ken je naast Dom, Lomp & Famous met The Opposities ook van Luchtkastelen en zijn klassieker Tijdmachine. Al op jonge leeftijd tekent Diorno bij het label Top Notch. Zijn album ‘Rock-’n-Roll’ valt direct goed in de smaak. Een succesvolle albumtour volgt en op bijna elk festival is de rapper te vinden. Zijn petten en hoeden in felle kleuren vallen op bij het publiek. Maar liefst twee keer wordt hij genomineerd voor Best Geklede Man. Niet alleen muziek houdt hem bezig. Als natuurliefhebber voelt hij zich vereerd wanneer hij als eerste groenburgemeester van Amsterdam wordt gevraagd.

Bekijk Het Mauritshuis Met Je Oren Dio Voor Het Mauritshuis

Het verhaal achter Allegorie op de ijdelheid van de mens

Je vindt het prachtig, of je vindt het verschrikkelijk. De plafondstukken van Ger Lataster in de trapzaal van het Mauritshuis roepen bij iedere bezoeker sterke reacties op. Dat is niet gek, moderne kunst is misschien wel het laatste dat je in het Mauritshuis verwacht.

Voor 1987 was het plafond van het Mauritshuis nog leeg. Voor zover we weten is het ook nooit beschilderd geweest. Tijdens de verbouwing van het Mauritshuis in de jaren '80 werden drie moderne kunstenaars gevraagd een ontwerp te maken. De keuze viel op het ontwerp van Ger Lataster. Hij koos voor een compositie met veel kleur.

Je ziet het misschien niet direct, maar het schilderij beeldt de val van Icarus af, een verhaal uit de Griekse Oudheid. Icarus en zijn vader Daedalus zaten gevangen op een eiland. Ze wisten te ontsnappen met vleugels, gemaakt van was en veren. Maar Icarus werd overmoedig en vloog te hoog. Daardoor smolten zijn vleugels en stortte hij in zee. Het verhaal leeft nog altijd voort in onze uitdrukking ‘Hoogmoed komt voor de val’.

Omringd door grootmeesters als Rembrandt en Vermeer voelde ook Lataster hoogmoed op de loer liggen. Als waarschuwing aan zichzelf nam hij daarom zijn eigen bril op in zijn ontwerp.

1082 Repro Lage Resolutie
Icarus Atlanticus: Allegorie op de ijdelheid van de mens Ger Lataster, 1987

Met dank aan

Bekijk het Mauritshuis met je oren wordt mede mogelijk gemaakt door NN Group.

Logo NN Group Hoofdsponsor Mauritshuis

Meer Bekijk het Mauritshuis met je oren