Bekijk het Mauritshuis met je oren

San Holo

Mauritshuis BMO San Holo 09 LOW

DJ en producer San Holo heeft fans over de hele wereld, woont en werkt in LA en speelde Coachella al meerdere keren plat. Tegelijkertijd is hij de broodnuchtere Sander van Dijck uit Zoetermeer. We nodigden hem uit in het Mauritshuis om een liedje te maken over één van onze schilderijen, en toen bleek dat hij ook kunsthistoricus had kunnen worden...

Eén schilderij, één artiest, één prachtig liedje. In Bekijk het Mauritshuis met je oren vragen we bekende artiesten zich te laten inspireren door een werk uit onze collectie.

Videoclip: Keep you to myself

San Holo

De rondleiding

Over San Holo

Sander van Dijck werd al jong verliefd op punk en alt-rock, leerde gitaar spelen en begon zo zelf muziek te maken. In zijn tienerjaren hopte hij van band naar band en studeerde vervolgens gitaar aan de Rotterdamse Codarts Hogeschool voor de Kunsten. Grappig genoeg maakte hij hier ook voor het eerst kennis met digitale productiesoftware. Gefascineerd door de vrijheid die het creëren van elektronische muziek bood, besefte hij dat hij geen volledige band nodig had om zijn visie tot leven te brengen. Zoals veel producers van zijn leeftijd begon zijn succes met remixen. Zijn bewerking van Dr. Dre's The Next Episode explodeerde op Soundcloud en werd tot nu toe meer dan 234 miljoen keer bekeken op YouTube.

Of hij nu voor een enorm publiek speelt op Coachella of headliner is in het Red Rocks Amphitheatre, elke San Holo-show voelt als een intieme ervaring. 

Mauritshuis BMO San Holo 07 Lowres
San Holo bij Het puttertje

De keuze van San Holo

Wandelend door het museum was San Holo op zoek naar iets dat hem raakte, zonder dat hij precies wist waarom. En precies dat vond hij in Het puttertje van Carel Fabritius. Hij is sowieso al gek op vogels (zijn eigen label heet Bitbird en zijn fans noemen zich San Holo's birdsnest), maar wat zijn inspiratie echt deed vliegen was het kettinkje waarmee het vogeltje vastzit. "Zijn we niet allemaal een beetje deze vogel?", reageerde hij.

Over Het puttertje

Een distelvink zit, met een ketting aan zijn pootje, op zijn voederbakje. Distelvinken waren populair als huisdier, omdat je ze kon leren zelf met een miniatuuremmertje water uit een bakje putten. Vandaar dat ze puttertjes worden genoemd. Dit werk werd geschilderd door de beste leerling van Rembrandt, Carel Fabritius. Gek genoeg voelde San Holo de connectie tussen de twee meesters al. Fabritius kwam jong om het leven tijdens een ontploffing in Delft, waardoor er maar weinig werken van hem bekend zijn. En dat maakt dit vogeltje wel heel erg bijzonder.

Carel Fabritius Puttertje Mh0605 Mauritshuis
Het puttertje van Carel Fabritius

De verdieping

Met dank aan

Bekijk het Mauritshuis met je oren wordt mede mogelijk gemaakt door NN Group.

Logo NN Group Hoofdsponsor Mauritshuis

Meer Bekijk het Mauritshuis met je oren