Bekijk het Mauritshuis met je oren

Willie Wartaal

Bekijk Het Mauritshuis Met Je Oren Willie Wartaal Wijst Naar Jan Steen De Kroon Van De Farao

Eén schilderij, één artiest, één prachtig liedje. In Bekijk het Mauritshuis met je oren vragen we bekende artiesten zich te laten inspireren door een werk uit onze collectie. Na Spinvis, MEROL en Harrie Jekkers, is de vierde muzikant die een lied schrijft voor de Mauritshuis-playlist niemand minder dan Willie Wartaal.

Beluister het nummer

De keuze van Willie Wartaal

De eerste stappen in het Mauritshuis waren voor Willie Wartaal een vreemde gewaarwording; hij mocht bij hoge uitzondering als enige door de museumzalen struinen tijdens 'de lockdown'. Via een oortje kreeg hij op afstand een rondleiding door de Mauritshuiscollectie. En dat beviel hem wel: "Ik vind het echt leuk hier man. Gewoon een hele gekke schatkist."

Alhoewel hij het bloemstilleven van Ambrosius Bosschaert fascinerend vond en er allerlei modemerken in herkende, werd al snel duidelijk dat hij voor een schilderij zou gaan waarbij hij zich met de hoofdpersoon kon identificeren. Zijn keuze viel op Mozes en de kroon van de farao van Jan Steen.

Bekijk Het Mauritshuis Met Je Oren Willie Wartaal In Het Mauritshuis

De rondleiding

Over Willie Wartaal

Willie Wartaal (1982), echte naam Olivier Mitshel Locadia, is geboren in het Zeeuwse dorp Poortvliet en groeide vervolgens op in Amsterdam. Hij woonde nog 3 jaar in Portugal maar bij zijn terugkomst in Nederland sloot hij zich in 2005 aan bij de rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig, waar het grote publiek hem dan ook van kent. In 2006 startte Willie Wartaal zijn solocarrière (die naast de Jeugd van Tegenwoordig bestond) en maakte hij, vaak in samenwerking met andere artiesten, bekende hits als Wat wil je doen dan?!?, Dom, Lomp & Famous en Konijntje.

Vanaf nu kan hij het lied Mootje aan zijn repertoire toevoegen, dat hij speciaal voor Bekijk het Mauritshuis met je oren schreef.

Bekijk Het Mauritshuis Met Je Oren Willie Wartaal Wijst Naar Jan Steen De Kroon Van De Farao

Het verhaal achter het schilderij Mozes en de kroon van de farao

Steen schilderde maar een paar religieuze voorstellingen – dit is er één van. Het verhaal op het kunstwerk speelt zich af in het oude Egypte. Het gaat over de kleine Mozes, die door de raadgevers van de farao wordt gezien als een bedreiging voor de farao en diens troon. De farao is op het schilderij afgebeeld als een oude man die chagerijnig onderuit gezakt zit. De raadgevers testen de peuter en laten hem kiezen tussen goud en een schaal met gloeiende kooltjes. Het goud symboliseert de troon van de farao. In zijn onschuld pakt Mozes een kooltje en brandt zich. Dit was voor de farao een teken dat Mozes geen direct gevaar voor hem vormde. Willie Wartaal zei bij het zien van het schilderij: “Macht is altijd super fascinerend.”

Het verhaal achter Mootje

Met dank aan

Bekijk het Mauritshuis met je oren wordt mede mogelijk gemaakt door NN Group.

Logo NN Group Hoofdsponsor Mauritshuis