Gigapixelmuseum

Virtueel wandelen door het Mauritshuis

Start Tour

Een kunstige primeur op je beeldscherm: ons gigapixelmuseum! Nu kun je rondlopen door de zalen en elk kunstwerk bekijken alsof je er met je neus bovenop staat. Zonder naar Den Haag af te hoeven reizen. Als eerste museum ter wereld is het Mauritshuis namelijk geheel in gigapixel-formaat gedigitaliseerd. En daar zijn we maar wat trots op!

Van de kleinste penseelstreken tot de mooiste kleuren: in het gigapixelmuseum kun je elk detail van onze collectie haarscherp bekijken. Stap vanuit huis het Mauritshuis in; wij heten je van harte welkom!

Start Tour

Wandel door het virtuele Mauritshuis

Heb je zin in een virtueel bezoek aan het Mauritshuis? Met onze Mauritshuis-tour op gigapixel-formaat kan dat in slechts een paar keer klikken vanaf je computer, waar je ook bent ter wereld. Klik op onderstaande knop, of download de Second Canvas Mauritshuis-app in de AppStore of Google Play.

Ook kun je het virtuele museum samen met een van onze rondleiders bezoeken. Als je geboekt hebt krijgt ieder groepslid een link. Daarmee kan iedereen vanaf een eigen computer meedoen aan de rondleiding.

Ontrafel de geheimen van de meesterwerken

Van Vermeer, Rembrandt en Steen, tot Leyster, Hals en Holbein: in het gigapixelmuseum ontdek je bij maar liefst 36 meesterwerken de prachtigste verhalen. Deze verhalen ontrafelen de geheimen van de werken, in tekst en audiofragmenten.

Ook is het bij een aantal kunstwerken mogelijk tussen normaal beeld en infraroodbeeld te schakelen. Met infraroodbeeld zie je bijvoorbeeld de aanpassingen die de schilder maakte tijdens het schilderproces. 

Second Canvas Detail 3

Van lockdown naar innovatie

Het vastleggen van kunst op gigapixel-formaat is niet nieuw, maar een geheel gedigitaliseerd museum is wél uniek. In het voorjaar van 2020, tijdens de eerste lockdown, zijn we aan dit avontuur begonnen. Met gebruik van 360-camera’s hebben we heel veel foto's van het Mauritshuis en onze collectie gemaakt.

Een speciale digitaliseringsrobot, de Madpixel ROB, heeft elke centimeter, plint en hoek van het museum minutieus vastgelegd, waardoor geen detail wordt overgeslagen als je in het gigapixelmuseum bent. Er gaat een wereld voor je open, zonder dat je de deur uit hoeft.

Second Canvas Detail 2

Kom je ook?

Het virtuele Mauritshuis bezoeken is een geweldige ervaring voor jong tot oud. Wij heten je in ieder geval van harte welkom! Klik op onderstaande knop, of download de Second Canvas Mauritshuis-app in de AppStore of Google Play.

Second Canvas Detail 1