Het geheim van het Meisje met de parel

Podcast Insta 02

Bijna iedereen kent het kunstwerk Meisje met de parel van Vermeer wel. Ze is net zo beroemd als de Mona Lisa in Parijs (voor ons stiekem nét iets meer). Toch is dit schilderij omhuld met mysterie, want: wie is het Meisje met de parel? Hoe kwam Vermeer aan de felle kleuren op het schilderij? Wat maakt haar zo bijzonder? En voor wie heeft hij het gemaakt? In de nieuwe podcastserie Het geheim van het Meisje met de parel  van onze partner Nationale-Nederlanden gaat Splinter Chabot op zoek naar deze antwoorden en meer.

Deze 3-delige podcastserie is een initiatief van Nationale-Nederlanden en is gelanceerd op de dag dat het Meisje met de parel weer thuiskwam uit Amsterdam: 1 april 2023.

De zoektocht van Splinter

Splinter's zoektocht start in Delft, waar anders? Tijdens zijn ontdekkingsreis gaat Splinter Chabot in de podcast Het geheim van het Meisje met de parel in gesprek met kenners en bewonderaars zoals onze eigen restaurator Abbie Vandivere (ook bekend van De Nieuwe Vermeer) en beveiliger Herman Masdijk, Charlotte Caspers (Het Geheim van de Meester), Erik de Jong (Spinvis) en Nathalie Maciesza (De Kunstmeisjes).

En ook met Tracy Chevalier, auteur van het boek warmee het allemaal begon. Hoe dieper Splinter graaft, hoe meer geheimen en theorieën er naar boven komen. 

Splinter Chabot Liggend
Splinter Chabot

Vermeer-expert Abbie

Het Mauritshuis is rijk aan ontelbaar veel kunstenaars van wereldformaat én parels in menselijke vorm. Abbie Vandivere is zo'n parel en weet alles over Meisje met de parel en Vermeer. Misschien ken je haar wel van het TV programma De Nieuwe Vermeer (Omroep Max), waar twee professionele kunstenaars wekelijks om de titel 'meester-schilder' streden. Op basis van de titel van de vijf verdwenen schilderijen, maakten ze een hele nieuwe 'Vermeer'. Compleet in zijn stijl, kleur en manier van werken.

Abbie Vandivere is restaurator schilderijen bij het Mauritshuis en onderzoeksleider van het project Het Meisje in de schijnwerper in 2018. Samen met een internationaal team van wetenschappers, restauratoren en researchers deed zij technisch onderzoek naar een van onze meest geliefde schilderijen, pal voor de ogen van ons publiek. Je snapt wel dat Abbie onmisbaar is voor deze podcastserie. 

Onderzoek Meisje Met De Parel Johannes Vermeer Abbie Vandivere 14
Abbie Vandivere

Met dank aan

Deze 3-delige podcastserie Het geheim van het Meisje met de parel is een initiatief van Nationale-Nederlanden. Te beluisteren op je favoriete podcast platform, waaronder Spotify.

NN Logo wit pagina