Mauritshuis Talks

Youtube Series Maurits Talks 2

Wij zijn benieuwd naar wat er leeft bij jullie! En 'jullie' kan iedereen zijn. Wat raakt mensen en hoe wordt er over verschillende onderwerpen die raakvlakken hebben met de collectie en het Mauritshuis gedacht? Om daarachter te komen organiseren wij debatten onder de naam Maurits Talks.

Aflevering 1: Representatie in kunst en media

Over het panel en thema

In de eerste Maurits Talks brengen VICE en het Mauritshuis jonge beeldmakers samen. Zij gaan met elkaar in gesprek over representatie van mensen met verschillende culturen en achtergronden in de dominante visuele cultuur. Het gesprek is verwerkt tot een video die vanaf maandag 23 november op deze pagina en de kanalen van VICE te zien is. 

In de eerste paneldiscussie gaan beeldmakers Jinko Adams, Sasu Aghafua, Naomi He-Ji, Robin Ramos, Cedric veldhuis en Mauritshuis conservator Charlotte Rulkens onder leiding van host en journalist Bo Hanna met elkaar in gesprek.

Youtube Series Maurits Talks 1

Ter sprake komt hoe kunst van vroeger zich verhoudt, of zou moeten verhouden, tot de huidige tijdgeest. Het panel behandelt de thema's heden, verleden en toekomst, waarbij wordt gereflecteerd op de 17de-eeuwse schilderijen uit het museum en diversiteit in de visuele cultuur van nu. De zes panelleden spreken hun hoop en verwachtingen uit voor representatie en diversiteit binnen de beeldcultuur van de toekomst.

De directe aanleiding is de recent geopende nieuwe vaste presentatie in het Mauritshuis waarin we een vollediger verhaal trachten te vertellen over Johan Maurits, Nederlands-Brazilië,en de geschiedenis van het Mauritshuis als gebouw en museum. Dit omdat we ons al een aantal jaren midden in een proces van bewustwording bevinden rondom de eenzijdige blik die lange tijd gericht was op kunst, geschiedenis en het koloniale verleden van Johan Maurits. Het zoeken naar manieren om zowel de positieve als de negatieve kanten van de geschiedenis van het Mauritshuis en de collectie te belichten, is een dynamisch en doorlopend proces.

Met dank aan:

Maurits Talks wordt mede mogelijk gemaakt door NN Group

Youtube Series Maurits Talks 2