My Girl with a Pearl

Deel jouw Meisje!

@Tobeamuse

Het Meisje met de parel van Johannes Vermeer is sinds 1 april 2023 weer thuis in het Mauritshuis. Ons wereldberoemde en meest geliefde meesterwerk was 8 weken uitgeleend aan het Rijksmuseum voor de Vermeer-tentoonstelling. Maar de geest van het Meisje heeft de Vermeerzaal nooit verlaten…

Vorig jaar deed Het Mauritshuis een oproep: creëer jouw eigen Meisje - geïnspireerd op het meesterwerk uit 1665 van Vermeer - en maak kans om tijdens haar afwezigheid op háár plek te hangen.

Deze Open Call heeft een explosie aan creativiteit veroorzaakt. Maar liefst 3.482 Meisjes vanuit de hele wereld vonden hun weg naar Den Haag. Geschilderd, getekend, in wol, klei, hout, stof, bloemblaadjes, knopen, keramiek, groenten, fruit, schelpen, glaskraaltjes, ballonnen, Lego of als tatoeage. 

Een selectie van 170 ingezonden werken werd digitaal in een loop vertoond in de zaal waar het echte Meisje ook hangt. Die presentatie is inmiddels ten einde, maar het project loopt online onverminderd door. Deel jouw meisje met #mygirlwithapearl op Instagram en TikTok om kans te maken om door het Mauritshuis te worden uitgelicht.

Allemaal mooie Meisjes

Johannes Vermeer, de schilder van het Meisje, krijgt in 2023 bijzondere aandacht. Van begin februari tot begin juni is er een grote Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum. Natuurlijk mag Meisje met de parel niet ontbreken en daarom zal zij voor een korte periode vertrekken naar Amsterdam.

Meisje met de parel is een magisch schilderij. Van over de hele wereld reizen mensen naar het Mauritshuis om dit meesterwerk in het echt te zien. Of ze dromen ervan om dat te doen. Voor velen is het meisje ook een inspiratiebron, een muze.

We wisten het al een tijdje: de creativiteit van Meisje-fans is eindeloos. Het meesterwerk dat Vermeer ooit maakte is uitgegroeid tot een icoon van de schilderkunst en een symbool van schoonheid. Al jarenlang ontvangen wij tekeningen, zelfportretten en andere creatieve uitspattingen geïnspireerd op het Meisje.

Als museum zijn wij natuurlijk gek op verzamelen en daarom begonnen wij het Instagram account @mygirlwithapearl. De meest bijzondere versies delen wij hier op onze beurt weer met jullie.

@Nanankang (1)
Inzending van @nanankang

My Girl with a Pearl wordt mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden.

NN Logo wit pagina

#mygirlwithapearl