Nadia van Luijk

Mauritshuis Mural aan het Joubertplantsoen

Nadia Van Luijk Mauritshuis Mural Taste My Culture

Kunstenares Nadia van Luijk deed mee aan onze ontwerpwedstrijd die samen met Nationale-Nederlanden en Gemeente Den Haag is ontwikkelt en wist met haar smaakvolle inzending zowel de vakjury als buurtbewoners van het Transvaalkwartier te overtuigen.

Voor de mural op de hoek van de Smitstraat en het Joubertplantsoen liet Nadia zich inspireren door het schilderij Vaas met bloemen van Jan Davidsz de Heem uit de collectie van het Mauritshuis, maar ze maakte een ontwerp dat trouw is aan haar eigen stijl én de buurt.

"De spuitbus is een hommage aan street art als kunstvorm. Het water en de wortels staan voor de bron waaruit alle culturen zijn ontstaan. De explosie van ingrediënten en lekkernijen die daaruit voortkomt, verwijst naar allerlei verschillende eetculturen die je terugvindt in het Transvaalkwartier, op de Haagse Markt en in de buurtwinkels."

Nadia bedacht een passende naam voor de nieuwe muurschildering: Taste my Culture.

Nadia van Luijk

Nadia schildert, maakt sculpturen en is grafisch ontwerper. Haar creaties zijn even realistisch als surrealistisch. Zelf omschrijft ze haar werk als "artistieke mindfucks die je hersenen resetten en opfrissen". Ze laat je de wereld om je heen met nieuwe ogen bekijken.

Inspiratie haalt zij uit natuur, cultuur en... eten! Eten is volgens haar de beste manier om de wereld te verkennen en te begrijpen. Als je haar muurschildering bekijkt, zie je die inspiratie duidelijk terug.

Nadia Van Luijk Mauritshuis Murals

Jan Davidsz de Heem

De basis van Nadia's muurschildering Taste my Culture is Vaas met bloemen van Jan Davidsz de Heem uit de collectie van het Mauritshuis. Vergeleken met bloemstillevens uit de vroege 17de eeuw is dit schilderij een ware bloemenexplosie. Hier geen stijf boeket, maar een veelkleurige overdaad aan bloemen, die over de rand van de vaas hangen.

Door de donkere achtergrond komen de frisse kleuren van de bloemen extra tot hun recht. Net als in de muurschildering van Nadia.

Jan Davidsz de Heem  Vaas met bloemen Vase of Flowers
Jan Davidsz de Heem Vaas met bloemen (1670)

Over de buurt

Nadia maakt deze Mauritshuis Mural op een muur aan het Joubertplantsoen in het Transvaalkwartier. De bekende Haagse Markt ligt in deze wijk en is meteen een voorbeeld van de levendigheid die de buurt kenmerkt. Van kledingwinkels met kleurrijke etalages tot bakkers waar de heerlijke geur je al tegemoet komt. Op bijna elke straathoek is wel een winkeltje te vinden met een vaste klantenkring uit de buurt.

Zo ook aan dit pleintje bij het Joubertplantsoen. Dit is het middelpunt voor de buurtbewoners van verschillende portiekflats die eromheen liggen. Het is bijna een soort modern ‘hofje’ te noemen. Bij goed weer is het een gezellige drukte op het plein. Er spelen kinderen, jongeren voetballen of basketballen in de kooi en op de bankjes zitten mannen en vrouwen druk met elkaar te praten. De muur voor de schildering is goed zichtbaar vanaf het plein. Veel buurtbewoners zullen dagelijks langs de mural lopen of er vanaf het plein zicht op hebben.

Buurtfeest Mauritshuis Mural Taste My Culture

Wijktijgers, Crownies & buurtcentrum Bario

Samen met de Wijktijgers en Crownies, kinderredacties van buurtcentrum Bario, en woningcorporatie Staedion zijn we de buurt in gegaan met een selectie van 10 kunstwerken uit het Mauritshuis. Door langs de deuren te gaan en de bewoners hun favoriete schilderij te vragen, konden we de selectie terugbrengen tot drie schilderijen. De kunstenaars die meededen aan onze ontwerpwedstrijd, baseerden hun inzending op één van die schilderijen.

Samenwerkingspartners

The Hague Street Art
Het Mauritshuis werkt voor het project Mauritshuis Murals nauw samen met The Hague Street Art (THSA), onderdeel van stichting AIGHT. THSA is het platform van Stichting Aight dat zich inzet voor alles op het gebied van Street Art in Den Haag en omstreken. 

Staedion
Een op de zeven woningen in Den Haag is van Staedion. Als woningcorporatie verhuurt Staedion ruim 37.000 woningen en 6.500 overige objecten zoals winkels, bedrijfsruimten en parkeerplaatsen in de regio Haaglanden. Speerpunt daarbij is veilig en goed wonen. Het werken aan een fijne woonomgeving wordt samen gedaan met de bewoners en maatschappelijke partners. In het kader van ‘Kunst in de wijk’ zijn gevels ter beschikking gesteld voor Mauritshuis Murals, waaronder de gevel van het woningcomplex aan de Vrederustlaan.

Met dank aan onze sponsoren

Mauritshuis Murals wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Nationale-Nederlanden en Stichting Droom en Daad.

Gemeente Den Haag
Gemeente Den Haag maakt het project Mauritshuis Murals mede mogelijk. Kunstenaars uit binnen- en buitenland verrijken met hun muurschilderingen verschillende buurten van Den Haag. Als supporter van aanstormend talent steunt gemeente Den Haag dit onderdeel van Mauritshuis Murals in het bijzonder. 

Nationale-Nederlanden (NN)
Nationale-Nederlanden (NN) is partner en hoofdsponsor van het Mauritshuis en maakt het project Mauritshuis Murals mede mogelijk. Als supporter van alle kunstontdekkers zet NN zich in om een breder publiek te enthousiasmeren voor kunst en cultuur. Ook geeft NN als supporter van talent kunstenaars de kans en een podium om anderen te inspireren.