Nina Valkhoff

Mauritshuis Mural op de Melis Stokelaan

Muralist Nina Valkhoff Werkt Aan Mauritshuis Mural Melis Stokelaan Den Haag

Geen enkel schilderij uit het Mauritshuis past beter bij muralist Nina Valkhoff dan Het aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva. Geïnspireerd op dit meesterwerk maakte zij een kleurrijk ontwerp voor een muurschildering op de Haagse Melis Stokelaan 670. Bekijk hem in het echt!

Nina Valkhoff

Nina Valkhoff is een Rotterdamse muralist en illustrator. Grote muurschilderingen maken is haar passie en doet ze al meer dan 20 jaar. Het liefst kleurt zij het straatbeeld in met murals waarin bedreigde diersoorten vaak worden omlijst met bloemen en planten. Zo maakt ze kijkers en voorbijgangers bewust van het bestaan van deze dieren en toont ze de enorme schoonheid van het dierenrijk. Haar kleurrijke kunstwerken kan je vinden in landen als Argentinië, België, Curaçao, Ierland, Italië, Portugal, Zweden en Zwitserland. 

Nina Valkhoff: 'Ik vind het zelf visueel aantrekkelijk, maar ik wil ook graag mensen met mijn street art schilderingen verblijden.'

Nina Valkhoff, Numbat In Mushroom Forest, Lissabon, Portugal, 2018.
Nina Valkhoff, Numbat in mushroom forest, Lissabon, Portugal, 2018.

Op hoogte werken

Hoe doen muralists dat toch? Hun ontwerp op A4 formaat zo precies overzetten naar een muur. In dit geval van bijna 100 m2. Er zijn verschillende technieken. Natuurlijk heeft Nina allereerst een verrijdbare hoogwerker (Riwal) en een veiligheidsharnas nodig om op hoogte te kunnen werken. Samenwerkingspartner The Hague Street Art (THSA) heeft dit en alle de verf tot in de puntjes geregeld.

Nina Valkhoff begint met het maken van een grid (een raster van vierkante vlakken). Over haar ontwerp heeft ze ook een grid geplaatst en zo weet ze precies waar de schetslijnen moeten lopen. Zodra de schets op de muur staat, wordt het grid met witte verf weggewerkt. Dan kunnen grote vlakken worden ingevuld met kleur (dat zie je op de foto). Vervolgens worden er steeds meer details aangebracht op de grote kleurvlakken zoals licht en schaduwwerking. De dieren en planten worden zo steeds realistischer. Het eindresultaat knalt van de muur af!

Nina Valkhoff Mauritshuis Mural Melis Stokelaan 670 Den Haag
Nina Valkhoff werkt aan haar Mauritshuis Mural geïnspireerd op Het aardse paradijs van Peter Paul Rubens en Brueghel de Oude, 2023, Melis Stokelaan, Den Haag.

Duimpjes omhoog

Voor deze muurschildering heeft Nina Valkhoff drie ontwerpen gemaakt geïnspireerd op het schilderij Het aardse paradijs uit het Mauritshuis. Samen met de Staedion wijkconsulent zijn we langs alle buurtbewoners gegaan met de ontwerpen. Buurtbewoners konden zo hun voorkeur aangeven en het is het ontwerp met het hert en de paradijsvogel geworden! 

Nina Valkhoff: 'De buurtbewoners reageerden heel enthousiast, van een aantal bewoners recht tegenover de muur die soms op het balkon stonden te kijken, tot vriendelijke buren die vanachter het raam een duim omhoog staken, of me wat te drinken aanboden. Ook voorbijgangers riepen vaak complimenten terwijl ze langsfietsten of liepen.'

Dieren in de hoofdrol

Wat wil Nina zeggen met haar ontwerp? We vroegen het haar zelf: 

'In het ontwerp wilde ik twee nauwelijks zichtbare dieren uit het schilderij de hoofdrol geven, iets dat je in het museum misschien makkelijk over het hoofd ziet, wordt nu groot uitgelicht. Dit spreekt mij aan omdat ik dit als metafoor zie voor hoe dieren worden behandeld, ze worden makkelijk over het hoofd gezien of slecht behandeld, en niemand die er om geeft of naar omkijkt. Om deze dieren kan je niet heen. Daarnaast zijn ze natuurlijk heel sierlijk en hopelijk maken ze de bewoners en voorbijgangers blij.'

Nina Valkhoff Mauritshuis Mural Geinspireerd Op Het Aardse Paradijs Van Rubens En Brueghel Melis Stokelaan Den Haag Foto Nanne Broere The Hague Street Art
Nina Valkhoff werkt aan haar Mauritshuis Mural geïnspireerd op Het aardse paradijs van Peter Paul Rubens en Brueghel de Oude, 2023, Melis Stokelaan, Den Haag. Foto: Nanne Broere.

Nina Valkhoff

Vertelt over street art

Jan Brueghel de Oude & Peter Paul Rubens

Dit schilderij is van twee beroemde Vlaamse meesters: Rubens en Brueghel. Ze maakten meer van dit soort schilderijen, die bedoeld waren als spektakelstukken waarin het beste van beiden samen kwam.

Brueghel was verantwoordelijk voor de compositie, maar Rubens begon met schilderen. Heel schetsmatig en met dunne verf schilderde hij Adam en Eva, de boom, het paard en de slang. Daarna nam Brueghel de planten en dieren voor zijn rekening, die hij met encyclopedische precisie in dekkende verf schilderde.

Jan Brueghel de Oude & Peter Paul Rubens  Het aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva The Garden of Eden with the Fall of Man
Jan Brueghel de Oude & Peter Paul Rubens Het aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva (1615)

Over de buurt: Moerwijk

De locatie van Nina Valkhoff haar muurschildering valt net in Moerwijk-west. Dit is een gedeelte van Moerwijk dat je er misschien niet meteen met de wijk associeert. Dit gedeelte van Moerwijk grenst aan het Zuiderpark en werd in de jaren '50 van de vorige eeuw opgetrokken. De typische Haagse portiekflats, vaak versiert met een gevelsteen, worden afgewisseld met groenstroken en grachten. De portiekflats zijn zo gebouwd zodat er in het midden binnentuinen ontstaan. In de groenstroken zijn verschillende sculpturen te zien. In de wijk zijn meer dan 800 kunstwerken te zien! 

Bekijk de Mauritshuis Murals in het echt

Spring op je fiets, het is tijd voor een rondje Den Haag! Download de speciale app en ontdek de muurschildering van Nina Valkhoff, GLEO, Julien de Casabianca, Nadia van Luijk, Super A en Collin van der Sluijs.

Uitleg voor de app:

  1. Download de app Loquiz via de Google Play Store of de App Store.
  2. Open de app.
  3. Geef de app toestemming om GPS te gebruiken en pushmeldingen te verzenden*.
  4. Log in met de gebruikersnaam kunstontdekker en het wachtwoord denhaag.
  5. Laat de kunstontdekker in je los en ga op pad.

Alle Mauritshuis Murals bezocht? Kom dan in het Mauritshuis de inspiratiewerken bekijken en haal jouw cadeautje bij de servicebalie!

Nina Valkhoff Mauritshuis Mural Melis Stokelaan 670 Den Haag In Progress Dronebeeld
Nina Valkhoff, Mauritshuis Mural in de maak, 2023, Melis Stokelaan, Den Haag

Bekijk de muren in Google maps

Samenwerkingspartners

The Hague Street Art
Het Mauritshuis werkt voor het project Mauritshuis Murals nauw samen met The Hague Street Art (THSA), onderdeel van stichting AIGHT. THSA is het platform van Stichting Aight dat zich inzet voor alles op het gebied van Street Art in Den Haag en omstreken. 

Staedion
Een op de zeven woningen in Den Haag is van Staedion. Als woningcorporatie verhuurt Staedion ruim 37.000 woningen en 6.500 overige objecten zoals winkels, bedrijfsruimten en parkeerplaatsen in de regio Haaglanden. Speerpunt daarbij is veilig en goed wonen. Het werken aan een fijne woonomgeving wordt samen gedaan met de bewoners en maatschappelijke partners. In het kader van ‘Kunst in de wijk’ zijn gevels ter beschikking gesteld voor Mauritshuis Murals, waaronder de gevel van het woningcomplex aan de Vrederustlaan.

Met dank aan onze sponsoren

Mauritshuis Murals wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Nationale-Nederlanden en Stichting Droom en Daad.

Gemeente Den Haag
Gemeente Den Haag maakt het project Mauritshuis Murals mede mogelijk. Kunstenaars uit binnen- en buitenland verrijken met hun muurschilderingen verschillende buurten van Den Haag. Als supporter van aanstormend talent steunt gemeente Den Haag dit onderdeel van Mauritshuis Murals in het bijzonder. 

Nationale-Nederlanden (NN)
Nationale-Nederlanden (NN) is partner en hoofdsponsor van het Mauritshuis en maakt het project Mauritshuis Murals mede mogelijk. Als supporter van alle kunstontdekkers zet NN zich in om een breder publiek te enthousiasmeren voor kunst en cultuur. Ook geeft NN als supporter van talent kunstenaars de kans en een podium om anderen te inspireren.

Stichting Droom en Daad
Droom en Daad is een filantropische stichting die investeert in kunst en cultuur, om Rotterdam nóg mooier en sterker te maken. Omdat Nina Valkhoff uit Rotterdam komt, steunt Stichting Droom en Daad haar. Bij alles wat de stichting doet is de intentie om inwoners en bezoekers te inspireren met kunst en cultuur.