Super A en Collin van der Sluijs

Mauritshuis Mural in de wijk Morgenstond

Mauritshuis Murals Collin Van Der Sluijs En Super A Inspiratie Melchior D Hondecoeter

De eerste Mauritshuis Mural is een feit! Het Nederlandse duo Super A & Collin van der Sluijs hebben zich laten inspireren door het schilderij Kippen en eenden uit 1680 van Melchior d'Hondecoeter uit de collectie van het Mauritshuis. Je kunt de muurschildering bekijken aan de Lonnekerstraat in de wijk Morgenstond.

"Als kunstenaar zijn we altijd op zoek naar inspiratie en om daarvoor de prachtige collectie van het Mauritshuis te mogen gebruiken was een hele eer, we zijn trots om een werk uit de collectie naar onze eigen hand te mogen zetten."

Help ons en doneer

In 2022 breken we de muren van ons museum open en brengen de kunst naar buiten. Vijf fenomenale street artists uit binnen- en buitenland laten zich inspireren door de schilderijen uit onze collectie en maken hier levensgrote muurschilderingen (murals) van. Mauritshuis Murals. Die schilderen ze op verschillende muren in Den Haag. Dag en nacht voor iedereen te zien.

We kunnen dit project bijna helemaal realiseren. Maar voor de laatste muur hebben we jouw hulp nodig. We hebben verf nodig. Héél veel verf. De laatste muur is namelijk de grootste: maar liefst 700 m2! Daarom zijn we een crowdfundingactie gestart. Doneer een spuitbus en bouw mee aan Mauritshuis Murals.

Collin Van Der Sluijs Super A Mauritshuis Mural Detail Haan Lonnekerstraat Den Haag
Detail uit de muurschildering van Collin van der Sluijs en Super A aan de Lonnekerstraat in Den Haag. Geïnspireerd op het werk Kippen en eenden van Melchior d'Hondecoeter.

Melchior d'Hondecoeter

Super A en Collin van der Sluijs hebben tijdens een rondleiding door het Mauritshuis samen gekozen voor het werk Kippen en eenden van Melchior d'Hondecoeter. Hondecoeter was een specialist in het schilderen van gevogelte. Hier schrikken de vogels van een blaffende hond, die links opduikt. Een bonte haan stapt op hoge poten weg, de witte eend beschermt snaterend haar kuikens, een duif vliegt haastig op. 

Juist de dynamiek in dit werk, de levendigheid en de verenpracht die 'zo lekker is weg geschilderd' sprak de kunstenaars in de eerste instantie aan. Thelen en Van der Sluijs leggen uit: "De lichtval die d'Hondecoeter gebruikt, de texturen in het werk en de levendigheid van elk individueel dier. Ze hebben allemaal eigen karakters alsof het personages uit een film zijn, in een bepaalde setting gezet, een landschap in dit geval."

Ze zijn al jaren liefhebbers van d'Hondecoeter's werk laten ze ons weten. De uren aan voorbereiding om d'Hondecoeter's werk, techniek en materiaal te bestuderen is dan ook geen straf. Collin van der Sluijs: 'het is pure ambacht'. Als ode aan deze meester passen de kunstenaars in hun mural zoveel mogelijk technieken uit de zeventiende eeuw toe. Zo schilderen ze grote gedeeltes van de muur met de hand en brengen details zoveel mogelijk aan met de kwast. Niet alleen de haan en rondvliegende vogels, maar ook de achtergrond en het landschap verwijst direct naar dit schilderij.

Melchior D Hondecoeter Kippen En Eenden 1680 In Mauritshuis Den Haag
Melchior d' Hondecoeter, Kippen en eenden, 1680

Een muur als canvas

Een muur is het canvas voor street artists. Deze muur aan de Lonnekerstraat is 272 m2 groot. Hoe doe je dat? De muur heeft eerst een primer nodig, een basis, zodat de verf goed pakt en zodat de juiste tinten voor de achtergrond zijn gezet. Alle benodigde verf en materialen zoals verrijdbare hoogwerkers (Riwal) heeft samenwerkingspartner The Hague Street Art (THSA) van tevoren allemaal tot in de puntjes geregeld. 

Dan steken de Collin van der Sluijs en Stefan Thelen (Super A) van wal! Met het ontwerp erbij 'painten' ze van 's ochtends vroeg bijna tot de zon ondergaat. Laag wordt op laag aangebracht, dit zorgt voor diepte. Daar waar Van der Sluijs de voorgrond schildert, maakt Thelen de achtergrond en andersom. Een koptelefoon helpt om te focussen, maar er is altijd tijd om een vraag te beantwoorden of voor een praatje met buurtbewoners. Om de juiste verhoudingen en schaal aan te houden zie je ze regelmatig afstand nemen.

Het ontwerp is het uitgangspunt, maar er is ook ruimte voor spontane ingevingen. Zo zijn er verschillende bloemen aan de muurschildering toegevoegd die in de perkjes staan. In minder dan een week is de mural 'gezet' dankzij ervaring, de goede voorbereidingen én de goede weersomstandigheden.

Mauritshuis Murals Collin Van Der Sluijs In Maakproces Inspiratie Malchior D Hondecoeter
Collin van der Sluijs en Stefan Thelen (Super A) aan het werk (Lonnekerstraat Den Haag).

Losgebroken haan

De haan uit het gekozen werk van Melchior d'Hondecoeter zie je al van verre. Meteen wordt je nieuwsgierigheid gewekt, want wat is er verder nog te zien achter de huizen? Wat kan het betekenen?

Collin van der Sluijs en Stefan Thelen kozen het schilderij Kippen en eenden uit museum het Mauritshuis als uitgangspunt voor de mural. Ze kregen volledige artistieke vrijheid om hun inspiratie te vertalen naar een muurschildering. Het werk mag verrassen, ontroeren, vragen oproepen, maar ook discussies opwekken.  

We zien een porseleinen haan en fazant. Het porselein ligt in scherven op de grond. Uit het porselein is een echte haan losgebroken die wegstuift. Ook de fazant baant zich een weg uit het porselein. Dit staat symbool voor het terugwinnen van de vrijheid. Het uitbreken, het doorbreken van regels, het kunnen zijn wie je bent en doen wat je wilt. Het porselein (ook een product uit de zeventiende eeuw) symboliseert de gecontroleerde en gestuurde maatschappij van toen, de strenge leefregels en verwachtingspatronen. De kunstenaars bouwen een spanningsveld op tussen twee werelden: toen en nu, nep en echt, opgesloten zijn en vrijheid. 

Collin Van Der Sluijs Super A Detail Mauritshuis Mural Lonnekerstraat Den Haag Home
Mauritshuis Mural door Collin van der Sluijs en Super A aan de Lonnekerstraat in Den Haag

Collin van der Sluijs & Super A

Collin van der Sluijs en Stefan Thelen (Super A) kennen elkaar al zo’n 30 jaar. Het is niet vanzelfsprekend dat een samenwerking ofwel ‘collab’ zo goed verloopt tussen twee of meerdere kunstenaars. ‘Daar zijn de kunstenaars door de jaren heen wel achter gekomen. ‘Het is een chemie die er moet zijn’ vertellen de kunstenaars.

Thelen en Van der Sluijs zijn naadloos op elkaar ingewerkt en kunnen inmiddels blind op elkaar vertrouwen. Ze weten precies wat ze aan elkaar hebben. Stefan Thelen zegt: ‘Ik werk van tevoren altijd alles tot in de puntjes uit en ben heel precies in de uitvoering. Collin is de enige die, als hij het nodig vindt, zonder overleg over mijn gedeelte mag aanvullen.’

Deze sterke band begon toen Collin van der Sluijs bij de broer van Stefan Thelen in de klas kwam. ‘We ontdekten dat we allemaal veel tekenden, ons wilden uiten zeg maar. Dat gebeurde door skaten, muziek, graffiti begin jaren negentig en dat heeft zich ontwikkeld tot collabs, reizen, internationale projecten maar nog steeds met dezelfde spirit.’

Collin van der Sluijs & Stefan Thelen (Super A) behoren tot de top van de internationale street art scene. Hun collabs zijn onder andere te vinden in Berlijn, San Francisco, Nijmegen, Leuven en Heerlen. Collin van der Sluijs is een Nederlandse kunstenaar uit Maastricht, waar hij ook woont en werkt. Hij heeft een zeer herkenbare stijl met buitengewoon fantasierijke afbeeldingen van alledaagse verhalen ontwikkeld. Super A is het pseudoniem voor de Nederlandse kunstenaar Stefan Thelen uit het Zeeuwse Goes. In zijn werk schildert hij vaak (hyper)realistische beelden en fantasiefiguren, soms met een sociale boodschap erin. 

Collin Van Der Sluijs Super A Mauritshuis Murals Lonnekerstraat Den Haag
Stefan Thelen (Super A) aan het werk aan de Lonnekerstraat in Den Haag

De wijk Morgenstond

Welkom in Morgenstond! Een naoorlogse wijk, gebouwd begin jaren vijftig, in het stadsdeel Escamp. Veel oorspronkelijke typische portiekflats uit die tijd staan er nog. Dichtbij ligt het mooie Zuiderpark, waar het bij goed weer wemelt van de wandelaars, fietsers en hardlopers. Ook dé plek voor de hele buurt om in de zomer te barbecueën bij gebrek aan een tuin. De Leyweg loopt als ader door de wijk met winkels, supermarktketens en een winkelcentrum. Het stuk van de Lonnekerstraat waar de muurschildering is, loopt parallel aan de Leyweg. Pal naast de mural ligt de Emmauskerk (de R.K. Parochie de Vier Evangelisten), een monument waar het grootste glas-in-lood kunstwerk van Europa te bewonderen is. Op het plein waar de losse klokkentoren aan staat is het elke dinsdag marktdag.

 

Samenwerkingspartners

The Hague Street Art
Het Mauritshuis werkt voor het project Mauritshuis Murals nauw samen met The Hague Street Art (THSA), onderdeel van stichting AIGHT. THSA is het platform van Stichting Aight dat zich inzet voor alles op het gebied van Street Art in Den Haag en omstreken. THSA stimuleert beeldende kunst in de openbare ruimte, professionaliseert en etaleert jonge kunstenaars en voorkomt zo klad- en plak vandalisme.

ANNA Vastgoed & Cultuur
ANNA heeft THSA en het Mauritshuis in contact gebracht en bemiddeld met de pandeigenaar. ANNA houdt ervan om mensen bij elkaar te brengen en (lege) panden tot leven te wekken. Niet zomaar, maar passend bij het pand en binnen de omgeving. ANNA bedenkt een concept en leidt vervolgens de juiste mensen en initiatieven naar die plek. Zo ontstaan communities en creatieve hotspots.

 

Met dank aan

Mauritshuis Murals wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Nationale-Nederlanden en Stichting Droom en Daad.

Logo's Murals