Super A en Collin van der Sluijs

Mauritshuis Mural aan de Lonnekerstraat

Collin Van Der Sluijs Super A Mauritshuis Murals Lonnekerstraat Den Haag

Het Nederlandse duo Stefan Thelen (Super A) & Collin van der Sluijs hebben zich laten inspireren door het schilderij Kippen en eenden uit 1680 van Melchior d'Hondecoeter uit de collectie van het Mauritshuis. Je kunt de muurschildering bekijken aan de Lonnekerstraat 8 in de wijk Morgenstond.

"Als kunstenaar zijn we altijd op zoek naar inspiratie en om daarvoor de prachtige collectie van het Mauritshuis te mogen gebruiken was een hele eer, we zijn trots om een werk uit de collectie naar onze eigen hand te mogen zetten."

Collin van der Sluijs & Super A

Collin van der Sluijs en Stefan Thelen (Super A) kennen elkaar al zo’n 30 jaar. Het is niet vanzelfsprekend dat een samenwerking ofwel ‘collab’ zo goed verloopt tussen twee of meerdere kunstenaars. Daar zijn de ze door de jaren heen wel achter gekomen. 'Het is een chemie die er moet zijn' vertellen de kunstenaars.

Thelen en Van der Sluijs zijn naadloos op elkaar ingewerkt en kunnen inmiddels blind op elkaar vertrouwen. Ze weten precies wat ze aan elkaar hebben. Stefan Thelen zegt: ‘Ik werk van tevoren altijd alles tot in de puntjes uit en ben heel precies in de uitvoering. Collin is de enige die, als hij het nodig vindt, zonder overleg over mijn gedeelte mag aanvullen.’

Deze sterke band begon toen Collin van der Sluijs bij de broer van Stefan Thelen in de klas kwam. ‘We ontdekten dat we allemaal veel tekenden, ons wilden uiten zeg maar. Dat gebeurde door skaten, muziek, graffiti begin jaren negentig en dat heeft zich ontwikkeld tot collabs, reizen, internationale projecten maar nog steeds met dezelfde spirit.’

Collin van der Sluijs & Stefan Thelen (Super A) behoren tot de top van de internationale street art scene. Hun collabs zijn onder andere te vinden in Berlijn, San Francisco, Nijmegen, Leuven en Heerlen. Collin van der Sluijs is een Nederlandse kunstenaar uit Maastricht, waar hij ook woont en werkt. Hij heeft een zeer herkenbare stijl met buitengewoon fantasierijke afbeeldingen van alledaagse verhalen ontwikkeld. Super A is het pseudoniem voor de Nederlandse kunstenaar Stefan Thelen uit het Zeeuwse Goes. In zijn werk schildert hij vaak (hyper)realistische beelden en fantasiefiguren, soms met een sociale boodschap erin. 

Collin Van Der Sluijs Super A Mauritshuis Murals Lonnekerstraat Den Haag
Stefan Thelen (Super A) aan het werk aan de Lonnekerstraat in Den Haag

Een muur als canvas

Een muur is het canvas voor street artists. Deze muur aan de Lonnekerstraat is 272 m2 groot. Hoe doe je dat? De muur heeft eerst een primer nodig, een basis, zodat de verf goed pakt en zodat de juiste tinten voor de achtergrond zijn gezet. Alle benodigde verf en materialen zoals verrijdbare hoogwerkers (Riwal) heeft samenwerkingspartner The Hague Street Art (THSA) van tevoren allemaal tot in de puntjes geregeld. 

Dan steken de kunstenaars van wal! Met het ontwerp erbij 'painten' ze laag op laag, dit zorgt voor diepte. Daar waar Van der Sluijs de voorgrond schildert, maakt Thelen de achtergrond en andersom. Om de juiste verhoudingen en schaal aan te houden zie je ze regelmatig afstand nemen. Regelmatig stellen buurtbewoners een vraag of is er tijd om een praatje te maken.

Het ontwerp is het uitgangspunt, maar er is ook ruimte voor spontane ingevingen. Zo zijn er verschillende bloemen aan de muurschildering toegevoegd die in de perkjes staan. In minder dan een week is de mural 'gezet' dankzij ervaring, de goede voorbereidingen én de goede weersomstandigheden.

Mauritshuis Murals Collin Van Der Sluijs In Maakproces Inspiratie Malchior D Hondecoeter
Collin van der Sluijs en Stefan Thelen (Super A) aan het werk (Lonnekerstraat Den Haag).

Melchior d'Hondecoeter

Samen hebben de kunstenaars gekozen voor het werk Kippen en eenden van Melchior d'Hondecoeter. Ze wisten het meteen tijdens de rondleiding. Hondecoeter was een specialist in het schilderen van gevogelte. Hier schrikken de vogels van een blaffende hond, die links opduikt. Een bonte haan stapt op hoge poten weg, de witte eend beschermt snaterend haar kuikens, een duif vliegt haastig op. 

De dynamiek in dit werk, de levendigheid en de verenpracht die 'zo lekker is weg geschilderd' sprak de kunstenaars aan. Thelen en Van der Sluijs leggen uit: "De lichtval die Hondecoeter gebruikt zorgt voor de levendigheid van elk individueel dier. Ze hebben allemaal eigen karakters alsof het personages uit een film zijn, in een bepaalde setting gezet, een landschap in dit geval."

Ze zijn al jaren liefhebbers van Hondecoeter's werk laten ze ons weten. Het bestuderen van zijn werk, techniek en materiaal was dan ook geen straf. Collin van der Sluijs: 'het is pure ambacht'. Als ode aan deze zeventiende-eeuwse meester schilderen de kunstenaars zoveel mogelijk met de kwast. 

Alle audiofragmenten

  • Super A en Collin van der Sluijs

    Street Artists

    Profielfoto Collin Super A
Melchior D Hondecoeter Kippen En Eenden 1680 In Mauritshuis Den Haag
Melchior d' Hondecoeter, Kippen en eenden, 1680

Losgebroken haan

De haan uit het gekozen werk van Melchior d'Hondecoeter zie je al van verre. Meteen wordt je nieuwsgierigheid gewekt, want wat is er verder nog te zien achter de huizen? Wat kan het betekenen?

Collin van der Sluijs en Stefan Thelen kozen het schilderij Kippen en eenden uit museum het Mauritshuis als uitgangspunt voor de mural. Ze kregen volledige artistieke vrijheid om hun inspiratie te vertalen naar een muurschildering. Het werk mag verrassen, ontroeren, vragen oproepen, maar ook discussies opwekken.  

Collin Van Der Sluijs Super A Detail Mauritshuis Mural Lonnekerstraat Den Haag Home
Mauritshuis Mural door Collin van der Sluijs en Super A aan de Lonnekerstraat in Den Haag

We zien een porseleinen haan en fazant. Het porselein ligt in scherven op de grond. Uit het porselein is een echte haan losgebroken die wegstuift. Ook de fazant baant zich een weg uit het porselein. Dit staat symbool voor het terugwinnen van de vrijheid. Het uitbreken, het doorbreken van regels, het kunnen zijn wie je bent en doen wat je wilt. Het porselein (ook een product uit de zeventiende eeuw) symboliseert de gecontroleerde en gestuurde maatschappij van toen, de strenge leefregels en verwachtingspatronen. De kunstenaars bouwen een spanningsveld op tussen twee werelden: toen en nu, nep en echt, opgesloten zijn en vrijheid. 

Collin Van Der Sluijs Super A Mauritshuis Mural Lonnekerstraat Den Haag 2

Over de buurt: Morgenstond

Morgenstond is een naoorlogse wijk, gebouwd begin jaren vijftig, in het stadsdeel Escamp. Veel oorspronkelijke typische portiekflats uit die tijd staan er nog. Dichtbij ligt het mooie Zuiderpark, waar het bij goed weer wemelt van de wandelaars, fietsers en hardlopers. Ook dé plek voor de hele buurt om in de zomer te barbecueën bij gebrek aan een tuin. De Leyweg loopt als ader door de wijk met winkels, supermarktketens en een winkelcentrum. Het stuk van de Lonnekerstraat waar de muurschildering is, loopt parallel aan de Leyweg. Pal naast de mural ligt de Emmauskerk (de R.K. Parochie de Vier Evangelisten), een monument waar het grootste glas-in-lood kunstwerk van Europa te bewonderen is. Op het plein waar de losse klokkentoren aan staat is het elke dinsdag marktdag.

Bekijk de Mauritshuis Murals in het echt

Spring op je fiets, het is tijd voor een rondje Den Haag! Download de speciale app en ontdek de muurschildering van Super A en Collin van der Sluijs, Julien de Casabianca, Nina Valkhoff, GLEO en Nadia van Luijk.

Uitleg voor de app:

  1. Download de app Loquiz via de Google Play Store of de App Store.
  2. Open de app.
  3. Geef de app toestemming om GPS te gebruiken en pushmeldingen te verzenden*.
  4. Log in met de gebruikersnaam kunstontdekker en het wachtwoord denhaag.
  5. Laat de kunstontdekker in je los en ga op pad.

Alle Mauritshuis Murals bezocht? Kom dan in het Mauritshuis de inspiratiewerken bekijken en haal jouw cadeautje bij de servicebalie!

Collin Van Der Sluijs Super A Detail Mauritshuis Mural Lonnekerstraat Den Haag
Super A & Collin van der Sluijs, detail van de Mauritshuis Mural, 2022, Lonnekerstraat, Den Haag

Bekijk de muren in Google maps

Samenwerkingspartners

The Hague Street Art
Het Mauritshuis werkt voor het project Mauritshuis Murals nauw samen met The Hague Street Art (THSA), onderdeel van stichting AIGHT. THSA is het platform van Stichting Aight dat zich inzet voor alles op het gebied van Street Art in Den Haag en omstreken. 

ANNA Vastgoed & Cultuur
ANNA heeft THSA en het Mauritshuis in contact gebracht en bemiddeld met de pandeigenaar. ANNA houdt ervan om mensen bij elkaar te brengen en (lege) panden tot leven te wekken. Niet zomaar, maar passend bij het pand en binnen de omgeving. ANNA bedenkt een concept en leidt vervolgens de juiste mensen en initiatieven naar die plek. Zo ontstaan communities en creatieve hotspots.

Met dank aan onze sponsoren

Mauritshuis Murals wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Nationale-Nederlanden en Stichting Droom en Daad.

Gemeente Den Haag
Gemeente Den Haag maakt het project Mauritshuis Murals mede mogelijk. Kunstenaars uit binnen- en buitenland verrijken met hun muurschilderingen verschillende buurten van Den Haag. Als supporter van aanstormend talent steunt gemeente Den Haag dit onderdeel van Mauritshuis Murals in het bijzonder. 

Nationale-Nederlanden (NN)
Nationale-Nederlanden (NN) is partner en hoofdsponsor van het Mauritshuis en maakt het project Mauritshuis Murals mede mogelijk. Als supporter van alle kunstontdekkers zet NN zich in om een breder publiek te enthousiasmeren voor kunst en cultuur. Ook geeft NN als supporter van talent kunstenaars de kans en een podium om anderen te inspireren.

Logo's Murals