De vaandeldrager in het Mauritshuis

Rembrandts meesterwerk op reis

De Vaandeldrager, 1636, Rembrandt van Rijn.

1 t/m 30 november 2022

Het licht valt op het gezicht van de man. Wanneer je het licht volgt, dat langs zijn arm omlaag lijkt te dansen, zie je dat hij zijn vuist stevig in zijn zij heeft geplaatst. Dit is De vaandeldrager van Rembrandt, een meesterwerk dat na honderden jaren weer in Nederlands bezit is. En om dat te vieren, reist het schilderij een jaar lang door Nederland. De hele maand november kun je het schilderij bij ons in het Mauritshuis komen bewonderen.

Rembrandts in het Mauritshuis

De vaandeldrager zal in goed gezelschap zijn. In onze collectie vind je elf schilderijen waarvan we zeker weten dat Rembrandt ze zelf schilderde. Daaronder zijn de meest beroemde werken én publiekslievelingen als De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp (1632), Twee Afrikaanse mannen (1661) en het laatste Zelfportret (1669).

Wanneer De Vaandeldrager in het Mauritshuis te bewonderen is, heeft het museum nóg een topstuk van Rembrandt in huis. In de tentoonstelling Manhattan Masters hangt het bejubelde Zelfportret van Rembrandt uit 1658. De schilder heeft zichzelf in zijn leven vele malen vereeuwigd, maar dit zelfportret wordt door kenners als het meest indrukwekkend beoordeeld.

Het Zelfportret is te zien met negen andere topstukken van Hollandse 17de-eeuwse meesters uit The Frick Collection in New York. Samen met De vaandeldrager en het Zelfportret laat het Mauritshuis in november maar liefst dertien Rembrandts zien (want elf Rembrandts zitten al in de vaste collectie)!

On tour

Twaalf maanden lang reist De vaandeldrager langs twaalf musea door het land:

Fries Museum, Leeuwarden 30 april t/m 29 mei 2022
Centraal Museum, Utrecht 1 t/m 30 juni 2022
Stedelijk Museum, Alkmaar 2 t/m 31 juli 2022
Drents Museum, Assen 2 t/m 31 augustus 2022
Kunstlinie, Almere 2 t/m 29 september 2022
Noord-Brabants Museum, Den Bosch 1 t/m 30 oktober 2022
Mauritshuis, Den Haag 1 t/m 30 november 2022
Rijksmuseum Twenthe, Enschede 2 t/m 31 december 2022
Museum Arnhem, Arnhem 3 t/m 29 januari 2023
Zeeuws Museum, Middelburg 31 januari t/m 28 februari 2023
Bonnefanten, Maastricht 2 t/m 30 maart 2023
Groninger Museum, Groningen 4 april t/m 7 mei 2023

 

Na de rondreis krijgt het schilderij een vaste plek op de Eregalerij van het Rijksmuseum.

6 november gratis entree

Bij alle bovengenoemde musea worden bezoekers getrakteerd op een dag gratis bezoek. Op zondag 6 november is De Vaandeldrager voor iedereen gratis te bezoeken.* Maar ook de rest van het Mauritshuis is die dag gratis toegankelijk, inclusief de tentoonstelling Manhattan Masters.

*Voor de gratis toegang is wel een ticket nodig. Het ticket kan online worden besteld. Kies voor de optie 'los tijdslot'.

Vereniging Rembrandt

De aankoop van De vaandeldrager was niet mogelijk geweest zonder de Vereniging Rembrandt, een vereniging met ruim zestienduizend kunstliefhebbers. Samen willen zij topkunst voor iedereen toegankelijk maken. Ze helpen kunst te verzamelen, restaureren en onderzoeken.

Speciaal voor haar leden organiseert de Vereniging Rembrandt op 6 november het programma Wakker worden met Rembrandt: een ontvangst met wat lekkers, een lezing door kunsthistoricus Hilbert Lootsma en natuurlijk een bezoek aan het schilderij. Het programma is gratis voor leden van Vereniging Rembrandt (introducés zijn welkom) en je krijgt het boekje 'De Vaandeldrager' cadeau.

Met dank aan

De vaandeldrager (1636) van Rembrandt werd eind januari 2022 aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds. De rondreis door Nederland wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum.