Alleen met Vermeer - 'het mooiste schilderij ter wereld'

26 september 2020 - 3 januari 2021

Alleen Met Vermeer Postervariant 3 Web

De tentoonstelling Alleen met Vermeer bestond enkel en alleen uit Vermeers Gezicht op Delft, volgens de beroemde Franse schrijver Marcel Proust "het mooiste schilderij ter wereld". Als bezoeker kreeg je de mogelijkheid om echt even helemaal alleen op zaal te zijn met dit prachtige schilderij. Er zijn maar weinig werken in de wereld die in hun eentje een tentoonstelling kunnen dragen, en het Gezicht op Delft is er een van.

Over de tentoonstelling

De beroemde Franse schrijver Marcel Proust bezocht in 1902 het Mauritshuis en raakte daar diep onder de indruk van het meesterwerk van Vermeer. Vele jaren later schreef hij in een brief: ‘Vanaf het moment dat ik het Gezicht op Delft zag in het museum in Den Haag, wist ik dat ik het mooiste schilderij ter wereld had gezien.”

Deze tentoonstelling bestaat enkel en alleen uit het Gezicht op Delft. In de tentoonstellingszaal kunnen bezoekers tijdens een vooraf geboekt tijdslot alleen (of in zeer klein gezelschap) in stilte ervaren wat dit bijzondere kunstwerk met hen doet. Hierbij wordt een ideale kijkervaring gecreëerd: subtiele vormgeving, perfecte belichting en geen geluiden of afleiding van buitenaf. Alleen met Vermeer. Voor velen biedt deze presentatie de kans om hun geliefde schilderij, waarmee soms al een hechte band is opgebouwd, onder bijzondere omstandigheden (opnieuw) te ontdekken.

Vermeer Gezicht Op Delft Mh0092 Mauritshuis

Over Gezicht op Delft

Wij kiezen er op deze pagina bewust voor om zo min mogelijk over het schilderij te verklappen, speciaal voor de mensen die echt met een onbevangen blik de tentoonstelling willen bezoeken. Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u zich toch voorbereiden op Gezicht op Delft? Of heeft u de tentoonstelling al bezocht en wilt u nagenieten? bekijk dan: 'Gezicht op Delft uitgelegd in video's'.

Naar het restauratieatelier

Vermeerliefhebbers opgelet: Direct na de tentoonstelling Alleen met Vermeer verhuist Gezicht op Delft tijdelijk naar ons restauratieatelier voor wetenschappelijk onderzoek. Vanaf 18 januari is het schilderij weer op zaal te bewonderen.

Met dank aan

Deze presentatie vraagt aandacht voor de kracht van onze vaste collectie en is tot stand gekomen met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation, onze hoofdsponsor Nationale-Nederlanden, onderdeel NN Group, en een particulier.