FLASH | BACK

Eén flits verwijderd van een nieuw meesterwerk

Flash Back

1 juni t/m 16 oktober 2022

Miljoenen ogen bewonderden in de afgelopen 200 jaar de schilderijen van het Mauritshuis. Bij iedereen maken de meesterwerken andere gevoelens los. Dus wat gebeurt er als nieuwe meesters verder gaan waar oude meesters waren gebleven? Dat zie je in onze fotografietentoonstelling FLASH | BACK. Zestien topfotografen - waaronder Erwin Olaf, Rineke Dijkstra, Anton Corbijn en Sanja Marušić - lieten zich inspireren door de zeventiende-eeuwse schilderijen uit ons museum.

Het resultaat: zestien nieuwe meesterwerken. Voor elke zaal van het Mauritshuis één. In FLASH | BACK hangen, staan en liggen ze tussen hun zeventiende-eeuwse inspiratiebronnen. Door deze nieuwe meesters kijk je nooit meer hetzelfde naar Rembrandt, Vermeer en Jan Steen.

Over de tentoonstelling

De fotografen zijn allemaal van Nederlandse of Vlaamse bodem. Net zoals de schilders van onze meesterwerken. De nieuwe meesters bestudeerden elk schilderij tot in de kleinste details, voordat ze hun keuze maakten. Iconische werken en publieksfavorieten, maar ook minder bekende parels zie je in FLASH | BACK terug. Verwacht zestien keer een originele, verrassende kijk op zeventiende-eeuwse kunst. Geen enkele foto is een remake van het originele schilderij.

Alle audiofragmenten

  • Hedwig Wösten

    Conservator FLASH | BACK

    Hedwig
Sara Blokland Zaal5 Flashback
⁠ Sara Blokland, A grey room of gold, 2022. ⁠ Inspiratie: de Gouden Zaal

FLASH | BACK, het boek

Actie: de catalogus, van FLASH | BACK, een écht collector´s item, is nu tijdelijk te koop voor €49 ,- in plaats van  €59,-

Deze tentoonstelling is niet compleet zonder een mooi boek! Een die vol staat met alle meesterwerken van de nieuwe en oude meesters. Inclusief de verhalen achter de foto's van de zestien fotografen. Hoe zijn ze geïnspireerd? Wat raakte hen en konden ze makkelijk een keuze maken tussen al onze schilderijen? Dat én meer lees je allemaal in FLASH | BACK. Een écht collector´s item.

 

 

Flash Back Boek (1)

Van inspiratie tot eindfoto

Soms is een werk een aanvulling op een schilderij, daar is de foto van Anton Corbijn een mooi voorbeeld van. Het lijkt wel of hij de Twee Afrikaanse mannen van Rembrandt naar deze tijd heeft gehaald. Vincent Mentzel, geïnspireerd door Vermeers Gezicht op Delft, laat zien hoe de stad er tegenwoordig uitziet. Bij andere foto’s ligt de link met het schilderij minder voor de hand. Kevin Osepa liet zich inspireren door Studie van twee Braziliaanse schildpadden van Albert Eckhout. Wat heeft de pasgeboren baby op zijn foto daarmee te maken?

In de Mauritshuis-app vertellen de fotografen zelf over het proces van inspiratie tot eindfoto. Ze gaan uitgebreid in op het verhaal achter de uiteindelijke foto en de gedachten en emoties die zij zelf ervaarden.

Alle audiofragmenten

  • Kevin Osepa

    Fotograaf

    Kevin Osepa Flashback
Kevin Osepa, Zeh, Flashback Mauritshuis
Kevin Osepa, Zèh, 2022. Inspiratie: Albert Eckhout, Studie van twee Braziliaanse schildpadden, 1640.
“Een verrassende blik op de vaak overbekende schilderijen en een frisse wind in de museumzalen.”
Harmen van Dijk, Trouw

De nieuwe meesters

FLASH | BACK toont nieuwe, op oude meesters geïnspireerde werken van: Sara Blokland, Morad Bouchakour, Anton Corbijn, Elspeth Diederix, Desirée Dolron, Rineke Dijkstra, Kadir van Lohuizen, Sanja Marušić, Vincent Mentzel, Erwin Olaf, Kevin Osepa, Ahmet Polat, Carla van de Puttelaar, Viviane Sassen, Dustin Thierry en Stephan Vanfleteren. De selectie van de fotografen kwam tot stand in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Carla Van De Puttelaar, Lamentation, Flashback Mauritshuis
Carla van de Puttelaar, Lamentation, 2022. Inspiratie: Rogier van der Weyden, De bewening van Christus, c. 1460-1464.
Carla van de Puttelaar vertelt waarom vrouwen centraal staan in haar werk.
Wat maakt de Anatomische les van Rembrandt zo fascinerend voor Stephan Vanfleteren?

Ben jij de volgende Anton Corbijn?

Altijd al in de voetsporen willen stappen van Erwin Olaf, Rineke Dijkstra en Anton Corbijn? Dan is dit je kans! Laat je inspireren door de schilderijen in ons museum en doe mee met de FLASH | BACK winactie van onze partner Nationale Nederlanden. 

Je maakt kans op een workshop van topfotograaf Ahmet Polat. Dus, maak je eigen foto geïnspireerd op een kunstwerk uit het Mauritshuis en stuur die in via Instagram met de hashtag #mijnflashback. Voor meer info check de website van Nationale Nederlanden. 

Ahmet Polat, It’S All In The Game, Flashback Mauritshuis
Ahmet Polat, It's All In The Game, 2022. Inspiratie: Michael Sweerts, De damspelers, 1652.
Sanja Marušić vertelt over de inspiratie voor haar foto.

Met dank aan

FLASH | BACK is tot stand gekomen met steun van Nationale-Nederlanden, Dutch Masters Foundation en het Mondriaan Fonds.

Mauritshuis Flash Back Sponsoren