In volle bloei

Bloemen, bloemen en nog meer bloemen!

In Volle Bloei Tentoonstelling Mauritshuis

10 februari 2022 t/m 6 juni 2022

Dit jaar vieren we onze 200ste verjaardag groots en trakteren we jullie op de allermooiste bloemstillevens uit de zeventiende eeuw. In deze tijd bloeide het bloemstilleven volledig op; van ‘onmogelijke’ fantasie boeketten tot rijkelijk versierde spektakelstukken. Allemaal even adembenemend, een feest van kleur, met veel kleine kriebelbeestjes én grotendeels gemaakt door vrouwelijke kunstenaars.

De tentoonstelling In volle bloei neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!

Over de tentoonstelling

Kleurrijke bloemen. Dat lijkt een vanzelfsprekend onderwerp in de kunst toch? Grappig genoeg waren er eind zestiende eeuw weinig schilders die zich hiermee bezighielden. Pas na 1600 kwam het genre bloemstilleven echt tot bloei. Fleurige boeketten en exotische bloemsoorten zijn kenmerkend voor dit genre, net als de precisie, zeldzaamheid en variatie. Waar kwam de plotselinge interesse voor bloemstillevens vandaan? Hoe kwam het dat talentvolle vrouwelijke schilders en onderzoekers internationale roem kregen? En wat was de rol van de wetenschap hierin?

De tentoonstelling In volle bloei staat in het teken van bloemstillevenkunst, botanie en vrouwelijke schilders. Je leert alles over de ontwikkeling van het bloemstilleven (waarom speelden bloemen in kunst niet al veel eerder de hoofdrol?) en hoe kunst, natuur en wetenschap hand in hand gaan. Een tentoonstelling met voor iedereen iets: prachtige bloemen, wetenschap, natuur en talentvolle vrouwen.

Maria Sibylla Merian, Twee Vlinders Op Een Tak Kruisbessenbloesem.
Maria Sibylla Merian, Twee vlinders op een tak kruisbessenbloesem Particuliere collectie

Een duurzaam ontwerp

Niet alleen de schilderijen stelen in deze tentoonstelling de show. Voor de wanden van de tentoonstellingszaal is deze keer gekozen voor een bijzondere, duurzame oplossing. Ze zijn gemaakt van bloemresten uit de bloembollenhandel. De bloemen zijn in het doek geplet, zodat de structuur van de bladeren te zien is.

 

Anna Ruysch, Bosgrond Met Bloemen, 1685 1687.
Anna Ruysch, Bosgrond Met Bloemen, 1685 1687. Particuliere collectie

De grootste selfiespot van Den Haag

Bloemen, bloemen en nog meer bloemen! Vanaf de opening van de tentoonstelling In volle bloei verandert ook onze voorgevel in een ware bloemenzee. Geïnspireerd op het schilderij Vaas met bloemen van Jan Davidsz de Heem, wordt het Mauritshuis gedurende het jaar aangekleed met (duurzame) kunstbloemen. Elke paar weken méér, totdat ons gebouw schuilgaat achter het 'onmogelijke boeket'. Kom jij binnenkort ook een selfie maken op ons voorplein?

Voorplein Mauritshuis In Volle Bloei

Met dank aan

In volle bloei is tot stand gekomen met steun van Stichting Vrienden van het Mauritshuis, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Stichting Zabawas en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.

En met steun onze hoofdpartners VriendenLoterij en NN Group.

Mauritshuis Sponsoren In Volle Bloei