Mauritshuis - Het gebouw

Museum het Mauritshuis weerspiegelt in de Hofvijver in Den Haag

27 juni 2014 - 4 januari 2015.

De openingstentoonstelling Mauritshuis - het gebouw was hét moment om bezoekers meer te vertellen over het pand waarin ze verwelkomd worden. In de tentoonstelling blikten we terug op de rijke geschiedenis en illustere bewoners en gebruikers van het pand dat sinds 1644 als icoon van Den Haag aan de Hofvijver staat.

Het Mauritshuis is één van de bekendste classicistische gebouwen van Nederland. Het vormt samen met het Paleis op de Dam één van de belangrijkste bouwprojecten van Jacob van Campen, sterarchitect van zijn tijd. Graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679) vroeg hem samen met zijn assistent Pieter Post, voor de bouw van het naar hem vernoemde woonhuis, het huidige Mauritshuis.

De thematische presentatie belicht de vele facetten van het Mauritshuis. Tekeningen, schilderijen en prenten vertellen over het verblijf van Johan Maurits in Brazilië, inclusief zijn rol bij de slavernij, de totstandkoming van het pand, de brand in 1704, de eerste museale inrichting uit 1822 en het huidige bouwproject dat het museum geschikt maakt voor de 21e eeuw.

Mauritshuis Het Gebouw