Rembrandt en het Mauritshuis

Tentoonstellingen Rembrandt En Het Mauritshuis

In 2019 staat Nederland in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Aanleiding is de 350ste sterfdag van de beroemdste Hollandse Meester op 4 oktober 2019. Het hele jaar zijn er tal van tentoonstellingen en activiteiten in het hele land. Ook het Mauritshuis eert Rembrandt met een bijzonder programma:

Iedereen een Rembrandt

Vanaf 23 juni valt een bijzondere Rembrandt-krant op de mat: Iedereen een Rembrandt. De krant is een uitgave van het Rijksmuseum, het Mauritshuis, Museum de Lakenhal en Museum Het Rembrandthuis en zit vol acties en leuke weetjes over Rembrandt en het Gouden Eeuwjaar. 

Deze zomer rijdt een speciale Rembrandt-bus door het hele land. Deze bus is onder andere te vinden in Nijmegen tijdens de Vierdaagse.

Iedereen een Rembrandt is mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiroLoterij.

Tentoonstellingen Rembrandt En Het Mauritshuis A

Rembrandt en de Gouden Eeuw in het Mauritshuis

Het Mauritshuis heeft één van de belangrijkste collecties schilderijen van Rembrandt ter wereld. Ter nagedachtenis aan de 350e sterfdag van de meester-schilder van de Gouden eeuw zijn van 31 januari t/m 15 september 2019 alle 18 schilderijen te zien in de monumentale ambiance van het Mauritshuis. De tentoonstelling bestaat niet alleen uit meesterwerken zoals De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, maar ook uit schilderijen die niet langer toegeschreven worden aan Rembrandt. Deze kunstwerken zijn zelden of zelfs nooit tentoongesteld.

Van elk schilderij wordt het verhaal verteld hoe het in de verzameling van het museum terecht is terecht gekomen. Wie ontdekte het schilderij? Werd het gekocht of geschonken? Hoe werd het onderzocht? Waarom en hoe vielen sommige schilderijen na een tijd van hun ‘Rembrandt-voetstuk?’ Het publiek wordt bovendien uitgenodigd te kijken en te vergelijken. Is het verschil tussen ‘wel een Rembrandt’ en ‘geen Rembrandt’ met het blote oog te zien? En hoe zit het met de twee portretten waar twijfels over bestaan? Achttien schilderijen, 350 jaar fascinerende geschiedenis.

Tentoonstellingen Rembrandt En Het Mauritshuis

Hallo Rembrandt! 

Tijdens de zomervakantie van 2019 (20 juli t/m 15 september) ontdekken families samen met kinderen van 3 – 11 jaar de beroemdste schilder van de Gouden Eeuw: Rembrandt. In een interactieve presentatie vol spellen, opdrachten en filmpjes maken jong én oud spelenderwijs kennis met de schilder en zijn schilderijen. Wie was Rembrandt en waarom was hij zo beroemd? Kom het zelf horen, voelen, ruiken en zien. Natuurlijk kan iedereen ook zélf aan de slag met verf en penselen en zo in onze Kunstwerkplaats in de huid kruipen van een 17de-eeuwse kunstenaar.

Meer over Hallo Rembrandt!

Tentoonstellingen Rembrandt En Het Mauritshuis B

Nicolaes Maes, Rembrandts meest veelzijdige leerling

In het Rembrandtjaar 2019 geeft het Mauritshuis ruim baan aan Nicolaes Maes, één van Rembrandts meest getalenteerde leerlingen. Maes begon zijn carrière met het schilderen van Bijbelse verhalen, waarin de invloed van zijn leermeester duidelijk terugkomt. In de daarop volgende jaren schilderde hij intieme huiselijke taferelen, die meestal gericht waren op vrouwen die zich bezighielden met huishoudelijke taken.

Vanaf de jaren 1660 ontwikkelde Maes een elegante stijl van portretten die populair was bij zijn klanten in Dordrecht en Amsterdam. Het is de eerste, grote internationale tentoonstelling over deze kunstenaar met meer dan 30 schilderijen en belicht alle aspecten van Maes’ gevarieerde oeuvre.

Tentoonstellingen Rembrandt En Het Mauritshuis C
Nicolaes Maes, De oude kantwerkster, c. 1655, Mauritshuis, Den Haag
Tentoonstellingen Rembrandt En Het Mauritshuis D
Stap in de wereld van Rembrandt
Tentoonstellingen Rembrandt En Het Mauritshuis E
Eén van de belangrijkste collecties schilderijen van Rembrandt ter wereld.