Slow Food

Stillevens uit de Gouden Eeuw

Tentoonstellingen Slow Food B

9 maart t/m 25 juni 2017

Het Mauritshuis trakteert dit voorjaar op smakelijke taferelen en rijk gedekte tafels met de tentoonstelling Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw. Het is de eerste tentoonstelling gewijd aan de ontwikkeling van maaltijdstillevens uit Holland en Vlaanderen.

Rijk gedekte tafels met hapklare etenswaren en kostbare voorwerpen waren vanaf 1600 een geliefd thema. Gretig stortten diverse kunstenaars zich op het weergeven van de details van de op de tafel uitgestalde zaken. Het Mauritshuis toont de ontwikkeling van het genre met een selectie van ruim 20 schilderijen.

De vroegste maaltijdstillevens werden in Antwerpen geschilderd door kunstenaars als Clara Peeters en Osias Beert. Tegelijkertijd kwam het onderwerp tot grote bloei in de Noordelijke Nederlanden door toedoen van Haarlemse kunstenaars als Floris van Dijck en Nicolaes Gillis.

“Stillevens voor echte fijn proevers”
De Telegraaf

“Het is van begin tot eind watertanden in het Mauritshuis”
Elsevier

Aanleiding voor deze tentoonstelling is het meesterwerk Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van Clara Peeters, dat in 2012 door het Mauritshuis werd verworven. Naast dit bijzondere werk zijn topstukken te zien uit onder meer het Museo Nacional del Prado (Madrid), de National Gallery of Art (Washington) en het Ashmolean Museum (Oxford).

Tentoonstellingen Slow Food
Clara Peeters, Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen, ca. 1615, Mauritshuis, Den Haag.
Tentoonstellingen Slow Food B

Catalogus

Het Mauritshuis en Waanders Uitgevers presenteren bij de tentoonstelling de catalogus Slow Food: Hollandse en Vlaamse maaltijdstillevens 1600-1640, met ruim 100 illustraties in kleur. Deze zal uitgebracht worden in het Nederlands en Engels. De catalogus is geschreven door Quentin Buvelot, Hoofdconservator van het Mauritshuis, met bijdragen van Yvonne Bleyerveld, Milou Goverde, Zoran Kwak, Anne Lenders, Fred G. Meijer en Charlotte Rulkens.

Met dank aan

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van Stichting Vrienden van het Mauritshuis, NN Group, Dutch Masters Foundation, Turing Foundation en de BankGiro Loterij. De catalogus is mede mogelijk gemaakt dankzij genereuze bijdragen van Stichting dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.