Mauritshuis

Huis vol verhalen

Zaal 12

Van Vermeers Meisje met de parel, tot de Afrikaanse mannen van Rembrandt en Fabritius’ Puttertje. Nergens in Nederland vind je zo veel indrukwekkende schilderijen per vierkante meter als in het Mauritshuis.

Onze wereldberoemde collectie meesterwerken uit de 17de eeuw is te zien in twee bijzondere gebouwen: het woonhuis van graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen uit 1641 en het best bewaarde geheim van Den Haag: Galerij Prins Willem V.

Verborgen details

Een bezoek aan het Mauritshuis is bijzonder. Niet alleen vanwege de ruim 250 schilderijen die je een kijkje in de 17de eeuw geven, maar vooral door de verhalen die achter deze meesterwerken schuilgaan. In onze Mauritshuis app, die je gratis kunt downloaden, vind je al deze verhalen. Over het mysterie van de verdwenen soldaat op het schilderij van Pieter de Hooch bijvoorbeeld. Of over de verborgen details in Rembrandts Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp. Ontdek waarom 17de-eeuwse mannen maillots droegen en blauw een ‘meisjeskleur’ werd bevonden. En wie was het Meisje met de Parel eigenlijk? Bepaal zelf je route door ons museum of boek een rondleiding. Je kijkt gegarandeerd je ogen uit.

Clara Peeters Stilleven Met Kazen Amandelen En Krakelingen Mauritshuis Den Haag 1200

Tentoonstellingen

Onze bekendste schilderijen, zoals Vermeers Gezicht op Delft, De stier van Paulus Potter en het Meisje met de parel zijn altijd te zien. Daarnaast organiseren we drie keer per jaar een nieuwe tentoonstelling, waarin we een interessant onderwerp uitlichten. Geuren uit de 17de eeuw bijvoorbeeld. Of de bewogen geschiedenis van Johan Maurits van Nassau-Siegen.

Rembrandt Twee Zwarte Mannen Met Bezoekers Mauritshuis 1200

Vooruitstrevend

Onze schilderijen mogen dan honderden jaren oud zijn, ze zijn nog altijd actueel. Ze gaan over onderwerpen die vandaag de dag nog steeds spelen. Liefde, ongelijkheid, macht, schoonheid. We zijn een innovatief museum dat de nieuwste technieken inzet om je dat te laten zien. Zo hebben we, als allereerste museum ter wereld, de collectie tot op gigapixel-formaat (meer dan honderd keer groter dan afbeeldingen die met een smartphone gemaakt kunnen worden) gedigitaliseerd. Dat betekent dat je zover kunt inzoomen op schilderijen dat je zelfs de kwaststreken kunt zien; een hele nieuwe manier van kunst kijken. Met onze Rembrandt Reality app stap je met behulp van augmented reality de Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp in om over de schouder van dokter Tulp mee te kijken. Samen met musea van over de hele wereld hebben we het Vermeer-museum ontwikkeld, waar je alle schilderijen van Vermeer bij elkaar kunt zien. En wil je een keer ’s nachts door het Mauritshuis dwalen? Ons online museum is altijd open.

Familie Met Kinderen Kijken Naar Schilderijen Rembrandt Mauritshuis Staand 1200