Kerstvakantie

Ga zelf aan de slag met doe-opdrachtjes

Meisje met de parel Muis

Is het een regenachtige dag en heb je zin om eens lekker te gaan knutselen of filmpjes kijken? We've got you! Gelukkig kun je het Mauritshuis ook vanuit huis bezoeken. Wandelend door ons megapixelmuseum geniet je virtueel van de mooiste verhalen achter de meesterwerken. Bekijk bijvoorbeeld de sprookjesachtige wintertaferelen uit de collectie zoals IJsvermaak van Hendrick Avercamp.

Maurits Muis laat je graag zijn eigen huis zien, het museum, en zijn vrienden uit de schilderijen! Luister naar het spannende avontuur dat hij beleefde of ga zelf thuis aan de slag met doe-opdrachtjes.

Maurits Muis in het Mauritshuis

Maurits Muis maakte speciaal voor jullie een paar filmpjes die je lekker thuis kunt bekijken, zoals de kerstfilms hieronder.

Bekijk via de link de andere filmpjes, waarin Maurits Muis je zijn favoriete schilderijen laat zien! En hij heeft ook nog een paar leuke opdrachten voor jou om zelf te doen.

  • Leeftijd 4+
  • Om samen te doen

Luisteren: Maurits Muis zoekt de klokkenmaker

Een spannend verhaal om lekker naar te luisteren. Maar je kunt ook tijdens het luisteren een tekening maken van (een stukje van) het verhaal. Veel plezier!

Maurits Muis Zoekt De Klokkenmaker

Luisteren: Het kerstverhaal van ia, het ezeltje

Een speciaal kerstverhaal gemaakt en ingesproken door Mauritshuis Directeur Martine Gosselink. Veel luisterplezier!

Opdracht: Maak een sneeuwlandschap

We hopen natuurlijk weer op een witte kerst, maar die kun je ook zelf maken.

  • Leeftijd 4+
  • Zelfstandig te doen

Dit heb je nodig:

- een stevig vel wit papier
- lijm
- schaar
- witte dingen om mee te knutselen zoals:
- watten
- wattenstaafjes
- wc-papier
- verschillende soorten stukjes wit papier (het papier van een krant ziet er bijvoorbeeld anders uit dan een tijdschrift)
- witte rijst
- witte wol
- verbandgaasjes
- en wat je allemaal nog meer kunt vinden

Berglandschap Met Waterval In Mauritshuis MH 965X757 (1)
Roelant Roghman, Berglandschap met waterval, c. 1660 - 1670

Alles verzameld?

Bekijk dan eerst de landschapschilderijen hiernaast en probeer deze na te maken met alle witte materialen die je op tafel hebt liggen. Of verzin je eigen landschap.

Veel plezier!

Salomon Van Ruysdael Riviergezicht Met Kerk En Veerpont In Het Mauritshuis MH 965X757 (1)
Salomon van Ruysdael, Riviergezicht met kerk en veerpont, 1649

Speurtocht: Winter in het Mauritshuis

Wandel virtueel door het Mauritshuis, luister naar directeur Martine Gosselink, en bekijk de schilderijen tot in het allerkleinste detail. Kan jij de volgende winterschilderijen vinden? IJsvermaak van Hendrick Avercamp, Het loflied van Simeon van Rembrandt, De aanbidding der herders van Jacob Jordaens. En misschien kom je onderweg nog wel meer winterschilderijen tegen.

Het museum is te bezoeken via de link hieronder, of via de Second Canvas-app van het Mauritshuis. Deze is gratis te downloaden in de AppStore en Google Play.

Mauritshuis Kleurplaten

Voor kinderen hebben wij kleurplaten van schilderijen die in het Mauritshuis te zien zijn. Print ze uit en kleur ze in.

  • Leeftijd: 4+
  • Zelfstandig te doen
Meisje met de parel Muis
Johannes Vermeer, Meisje met de parel, 1665

Opdracht: Ontwerp een warme muts voor Rembrandt

Rembrandt heeft heel veel schilderijen van mensen gemaakt, dat noem je portretten. Vaak schilderde hij hen met bijzondere kleding en gekke hoeden, zoals deze.

Hiernaast zie je in het midden van de onderste rij een schilderij dat Rembrandt van zichzelf maakte. Print de afbeelding uit en ontwerp een nieuwe hoed voor Rembrandt.

  • Leeftijd: 4+
  • Zelfstandig te doen
Rembrandt Van Rijn Portretten Kerst Museum Mauritshuis Te Den Haag 965X757
Rembrandt van Rijn, verschillende portretten en zelfportret

Opdracht: Maak samen een winterverhaal

Ieder schilderij vertelt zijn eigen verhaal en iedereen die het schilderij bekijkt ziet zijn eigen verhaal. Welk verhaal zie jij?

Kies een schilderij en bekijk het goed. Maak samen een winterverhaal bij het schilderij door om de beurt een zin toe te voegen. Schrijf het op dan kun je het later nog eens teruglezen of met ons delen op social media.
Bekijk de voorbeelden hieronder en klik erop om ze op een groter formaat te bekijken, te kunnen inzoomen of er meer over te lezen.

  • Leeftijd: 4+
  • Om samen te doen