Rembrandt van Rijn

Portret van een oude man

1118 voorzijde
1118 detail signatuur en datering
1118 achterzijde
1118 ingelijst
1118 voorzijde
1118 voorzijde

Rembrandt van Rijn
Portret van een oude man

1667 Te zien in Zaal 10

Deze man zit er op zijn gemak bij: zijn jas open, zijn kraag los, de hoed naar achteren geschoven. Zo’n houding is ongebruikelijk, want op portretten liet men zich juist op zijn best zien. Mogelijk was deze man een bekende van Rembrandt en was het portret geen officiële opdracht.

Rembrandt schilderde het portret heel virtuoos – hij wist precies wat hij deed. Op sommige plaatsen gebruikte hij zijn paletmes, elders kraste met de achterkant van zijn penselen in de natte verf. Zo suggereerde hij springerige grijze haren voor de rand van de hoed.

Technische details

Luister en ontdek meer over dit schilderij

Mauritshuis - algemene audiotour
Mauritshuis - Algemene audiotour
Mauritshuis Perspectief
  • Mauritshuis

    Algemene audiotour

Alle audiofragmenten

  • Mauritshuis

    Algemene audiotour

    Mauritshuis Perspectief

Meer over Rembrandt

Rembrandt van Rijn is een Hollandse schilder uit de 17de eeuw en een van de meest fascinerende kunstenaars allertijden. Hij is wereldberoemd om zijn voorstellingen vol dramatiek, met grote licht-donkercontrasten en experimentele penseelstreken. Zijn levendige en originele voorstellingen weten tot op de dag van vandaag kijkers te raken. Rembrandts oeuvre is ongelofelijk veelzijdig. Hij schilderde vooral historiestukken en portretten, maar soms ook een landschap of stilleven. In totaal maakte Rembrandt bijna 300 schilderijen en vele prenten en tekeningen.

Tentoonstellingen Rembrandt En Het Mauritshuis
1118 voorzijde

Rembrandt van Rijn
Portret van een oude man

1667 Te zien in Zaal 10

Verworven met steun van de Stichting Vrienden van het Mauritshuis, het Mondriaan Fonds samen met het Nationaal Aankoopfonds van het Ministerie van OCW, de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit, de VriendenLoterij, Fonds 1818, de Vereniging Rembrandt, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de ING Groep, de heer Prof. Dr. Drs. A.C.R. Dreesmann, de Stichting Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds en particulieren, 1999
Naar boven

Detailgegevens

Algemene informatie
Rembrandt van Rijn (Leiden 1606 - 1669 Amsterdam)
Portret van een oude man
1667
schilderij
1118
Zaal 10
Materiaal en technische gegevens
olieverf
doek
81,9 x 67,7 cm
Opschriften
links van het midden: Rembrandt / f. 1667

Herkomst

Sampson Gideon, Erith, Kent, 1761; door vererving aan Sir Francis Edward Fremantle, tot c.1885; Agnew & Sons, Londen, 1919; gekocht door Lord Cowdray; The Trustees of the Cowdray Estate, 1999; verworven met steun van de Stichting Vrienden van het Mauritshuis, het Mondriaan Fonds samen met het Nationaal Aankoopfonds van het Ministerie van OCW, de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit, de VriendenLoterij, Fonds 1818, de Vereniging Rembrandt, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de ING Groep, de heer Prof. Dr. Drs. A.C.R. Dreesmann, de Stichting Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds en particulieren, 1999