Paulus Moreelse

Zelfportret

118 voorzijde
118 detail signatuur
118 achterzijde
118 ingelijst
118 voorzijde
118 voorzijde

Paulus Moreelse
Zelfportret

c. 1634-1635c. Te zien in Zaal 12

Van de Utrechtse schilder Paulus Moreelse zijn vier zelfportretten bekend. Dit exemplaar maakte hij toen hij in de zestig was. Hij draagt een donkere tabbaard en een uitbundig geplooide kraag, kleding die in de jaren dertig al uit de mode was.

Moreelse houdt een leeg tekenvel vast, als symbool voor de kunstenaar die vanuit het niets een kunstwerk maakt. Het blad zegt tegelijkertijd iets over het belang dat Moreelse hechtte aan goed tekenonderwijs als basis van een deugdelijke schildersopleiding.

Technische details

Facelifts & Makeovers - verhalen uit ons restauratieatelier

Dit zelfportret van de Utrechtse schilder Paulus Moreelse werd speciaal gerestaureerd voor een tentoonstelling over zelfportretten. Zoals gebruikelijk begon de restaurator met het verwijderen van sterk vergeelde vernislagen. Dat resulteerde hier in een echte facelift, want het gezicht van Moreelse kwam weer helemaal tot leven. Ook bleek zijn kraag meer details te hebben dan gedacht. Als vervolgstap zijn latere toevoegingen uit het verleden verwijderd, met name in de zwarte kleding en de achtergrond. Juist op die plekken was veel originele verf verloren gegaan. Het bijwerken van deze ontbrekende delen was een hele klus – juist in zwarte passages is dat door de subtiele nuances extra lastig. Een kostuumspecialist gaf belangrijke aanwijzingen om de kleurverschillen in de zwarte delen beter te begrijpen. Sinds de restauratie hangt dit zelfportret permanent in het museum, in een nieuwe lijst, waardoor het zwarte kostuum nog beter uit de verf komt.

118 voorzijde

Paulus Moreelse
Zelfportret

c. 1634-1635c. Te zien in Zaal 12

Naar boven

Detailgegevens

Algemene informatie
Paulus Moreelse (Utrecht 1571 - 1638 Utrecht)
Zelfportret
c. 1634-1635c.
schilderij
118
Zaal 12
Materiaal en technische gegevens
olieverf
paneel
71,5 x 62 cm
Opschriften
rechtsonder: PM
PM ineen

Herkomst

François Henri Corneille, baron van Heeckeren van Brandsenburg, Utrecht, 1869; douairière Christine Louise van Heeckeren van Brandsenburg, geboren Van Foreest van Heemse, Utrecht, 1869-1875; verworven door het College van Rijksadviseurs voor de Monumenten van Geschiedenis en Kunst en overgedragen aan het Mauritshuis, 1875