Paulus Potter

'Het spiegelende koetje'

137 voorzijde
137 detail
137 achterzijde
137 ingelijst
137 voorzijde
137 voorzijde

Paulus Potter
'Het spiegelende koetje'

1648 Te zien in Grote zaal - Tentoonstelling

Het is een stralende zomerdag in deze voorstelling van Paulus Potter. Mensen spelen in het water, terwijl het vee toekijkt en verkoeling zoekt in de schaduw en het water. Potter leefde zich uit in de weerspiegelingen in dat water. Het schilderij dankt er dan ook zijn naam aan.

Hoewel Potter de dieren natuurgetrouw en gedetailleerd weergaf, kloppen hun verhoudingen niet helemaal. Het grazende schaap bijvoorbeeld, is te groot als je het vergelijkt met de drinkende koe. Dit komt waarschijnlijk doordat Potter de dieren afzonderlijk schetste. Die schetsen voegde hij samen zonder de onderlinge verhoudingen helemaal goed af te stemmen.

Technische details

Facelifts & Makeovers - verhalen uit ons restauratieatelier

Als kunstenaars tijdens het schilderen delen van hun voorstellingen veranderen, spreek je van pentimenti (afgeleid van het Italiaanse woord voor ‘berouw’). Pentimenti kunnen zichtbaar worden gemaakt met röntgenstraling of infrarood. Soms zijn ze door veroudering of slijtage van de bovenste verflaag zelfs met het blote oog te zien.
De pentimenti in dit schilderij laten zien dat Potter heeft geworsteld met de compositie. Rechts van de dode boom in de voorgrond schilderde hij eerst een wandelend stel, met hun hond. Zij zijn duidelijk zichtbaar op de röntgenopname. Waarschijnlijk omdat de compositie te vol raakte, besloot de schilder ze weer te bedekken met struikgewas. En links van dezelfde boom veranderde Potter een staande koe in een liggende. Je ziet dit duidelijk in infrarood. De schilder wilde blijkbaar de onderlinge verhoudingen verbeteren. Potter vond het lastig de dieren op de juiste schaal te krijgen. Nog altijd is het grazende schaap te groot in verhouding tot de drinkende koe.

137 voorzijde

Paulus Potter
'Het spiegelende koetje'

1648 Te zien in Grote zaal - Tentoonstelling

Naar boven

Detailgegevens

Algemene informatie
Paulus Potter (Enkhuizen 1625 - 1654 Amsterdam)
'Het spiegelende koetje'
1648
schilderij
137
Grote zaal - Tentoonstelling
Materiaal en technische gegevens
olieverf
paneel
43,4 x 61,3 cm
Opschriften
rechts van het midden: Paulus. Potter / f. i648

Herkomst

(?) Verzameling De Wolf, Amsterdam; Govert van Slingelandt, Den Haag, in of vóór 1752-1767; zijn weduwe, Agatha Huydecoper, Den Haag, 1767-1768; veiling Van Slingelandt, Den Haag, 18 mei 1768 (Lugt 1683), nr. 26; de gehele verzameling verkocht aan prins Willem V; prins Willem V, Den Haag, 1768-1795; in beslag genomen door de Fransen, overgebracht naar het Muséum central des arts/Musée Napoléon (Musée du Louvre), Parijs, 1795-1815; Koninklijk Kabinet van Schilderijen, gehuisvest in de Galerij Prins Willem V, Den Haag, 1816; overgebracht naar het Mauritshuis, 1822