David Teniers de Jonge

Keukeninterieur

260 voorzijde
260 detail signatuur
260 ingelijst
260 voorzijde
260 voorzijde

David Teniers de Jonge
Keukeninterieur

1644 Te zien in Zaal 3

Teniers was telg uit een Antwerpse kunstenaarsfamilie. Hij schilderde dit keukeninterieur op koper, een gladde ondergrond waarop je heel gedetailleerd kunt schilderen. De dromerige, appelschillende vrouw is Teniers echtgenote Anna Brueghel. Hun zoon David houdt het bord met geschilde appels vast.

Opvallend is de zwanenpastei op tafel met allerlei liefdessymbolen: een krans van rode en witte roosjes en een schildje met een brandend hart en twee ineengeslagen handjes. Misschien bedoelde Teniers dit als een eerbewijs aan Anna.

Technische details

Luister en ontdek meer over dit schilderij

Mauritshuis - algemene audiotour
Mauritshuis - Algemene audiotour
Mauritshuis Perspectief
 • Mauritshuis

  Algemene audiotour

Alle audiofragmenten

 • Mauritshuis

  Algemene audiotour

  Mauritshuis Perspectief
Mauritshuis &
Robert Kranenburg - Chef-kok
Robert Kranenborg Maurits&
 • Robert Kranenburg

  Chef-kok

Alle audiofragmenten

 • Robert Kranenburg

  Chef-kok

  Robert Kranenborg Maurits&

De vrouwen van het Mauritshuis

Je moet er maar eens op letten als je tekstbordjes bij schilderijen leest: vaak ontbreekt er informatie over wie er is afgebeeld. Dat was ook bij dit schilderij aan de hand. Je kreeg informatie over de ondergrond (koper), de effecten daarvan (gedetailleerd kunnen schilderen), de symbolen op de zwanenpastei (liefde), maar wie is die vrouw? Die vrouw is kunstenaar Anna Brueghel, dochter van meesterschilder Jan Brueghel de Oude. Ze was getrouwd met David Teniers, die dit schilderij maakte. Van haar is geen enkel schilderij bewaard gebleven, maar haar vermogen en familiebanden hielpen Teniers aan zijn doorbraak. Anna Brueghel stond vaker model voor Teniers schilderijen. Meestal samen met hun zoontje David, die hier het bord met geschilde appels vasthoudt.

Anna Brueghel Keukeninterieur Mauritshuis Den Haag
260 voorzijde

David Teniers de Jonge
Keukeninterieur

1644 Te zien in Zaal 3

Naar boven

Detailgegevens

Algemene informatie
David Teniers de Jonge (Antwerpen 1610 - 1690 Brussel)
Keukeninterieur
1644
schilderij
260
Zaal 3
Materiaal en technische gegevens
olieverf
koper
55,5 x 77,5 cm
Opschriften
rechtsonder: DAVID. TENIERS. F
rechts, op de tekening boven de haard: Ao 1644

Herkomst

Johan van Schuylenburch, Den Haag; zijn veiling, Den Haag, 20 september 1735 en volgende dagen (Lugt 453), nr. 64 (455 gulden); Govert van Slingelandt, Den Haag, in of voor 1752; zijn weduwe, Agatha Huydecoper, Den Haag, 1767-1768; veiling Van Slingelandt, Den Haag, 18 mei 1768 (Lugt 1683), nr. 30; de gehele verzameling verkocht aan prins Willem V; prins Willem V, Den Haag, 1768-1795; in beslag genomen door de Fransen, overgebracht naar het Musée central des arts/Musée Napoléon (Musée du Louvre), Parijs, 1795-1815; Koninklijk Kabinet van Schilderijen, gehuisvest in de Galerij Prins Willem V, Den Haag, 1816; overgebracht naar het Mauritshuis, 1822