Vlaamse schilder

Portret van een man met Samson-medaille

752 voorzijde
752 achterzijde
752 ingelijst
752 voorzijde
752 voorzijde

Vlaamse schilder
Portret van een man met Samson-medaille

c. 1515-1530 Te zien in Zaal 7

Tussen duim en wijsvinger houdt deze onbekende man een rode anjer vast. Zijn gelaatstrekken zijn hard geschilderd, zonder vloeiende overgangen. Opvallend is het rode hoofddeksel met kleppen en zwarte linten. Op de medaille op de voorste flap, die schittert in het licht, staat een voorstelling van Samson die met de leeuw vecht.

De naam van de schilder is onbekend, maar men heeft het portret wel kunnen dateren; dit soort hoofddeksels waren populair na 1515.

Technische details

Facelifts & Makeovers - verhalen uit ons restauratieatelier

Dit schilderij is een van de oudste portretten in de verzameling van het Mauritshuis. Het is zo’n 500 jaar oud. Wie het gemaakt heeft, is onbekend, maar aan de hand van de rode muts van de man is een datering wel mogelijk. Dit soort mutsen waren namelijk populair tussen 1515 en 1530.

De restauratie van dit portret was geen eenvoudige opgave. Tijdens de behandeling bleek dat de achtergrond helemaal opnieuw beschilderd was. Dat gebeurde vaker bij zulke oude portretten om verkleuring of beschadigingen te maskeren. Op basis van de gebruikte verf weten we dat die toegevoegde laag al voor 1750 is aangebracht.
Restaurator Abbie Vandivere trof daarnaast zeer oude vernislagen en latere toevoegingen aan die zich heel lastig lieten verwijderen. Uiteindelijk lukte het haar met een speciale gel de originele groene verf van de achtergrond bloot te leggen.
Omdat het schilderij zijn originele lijst had verloren, hebben we een 16de-eeuwse lijst laten namaken. Nu zie je deze onbekende man met zijn opvallende rode muts en anjer in zijn eentje. Mogelijk was er ooit een tweede portret, van zijn aanstaande echtgenote.

752 voorzijde

Vlaamse schilder
Portret van een man met Samson-medaille

c. 1515-1530 Te zien in Zaal 7

Verworven met steun van de Vereniging Rembrandt en particulieren, 1917
Naar boven

Detailgegevens

Algemene informatie
Vlaamse schilder
Portret van een man met Samson-medaille
c. 1515-1530
schilderij
752
Zaal 7
Materiaal en technische gegevens
olieverf
paneel
33,8 x 24,4 cm

Herkomst

A. Pallavicini-Grimaldi, Genua, 1899 (als door Lucas van Leyden); Leo Nardus, Arnouville en Parijs (als door Petrus Christus); kunsthandel Frederik Muller, Amsterdam; verworven met steun van de Vereniging Rembrandt en particulieren, 1917