1. Wie is dat Meisje?

1C Eyes Margareta Svensson

Je kent haar waarschijnlijk als het Meisje met de parel, en ze is mijn onderbuurvrouw. Als restaurator schilderijen bij het Mauritshuis noem ik haar het Meisje, en mijn collega’s hebben het soms over haar alsof ze een mens van vlees en bloed is. De komende weken leren we haar – samen met jullie – nog veel beter kennen.

Onderzoeksteam

Van 26 februari tot 11 maart 2018 voert een internationaal team van wetenschappers, restauratoren en researchers een technisch onderzoek uit naar een van onze meest geliefde schilderijen, pal voor de ogen van het publiek in het Mauritshuis.

Met state of the art apparatuur bestuderen we de materialen en technieken die Vermeer gebruikte om het Meisje te schilderen en hopen we antwoord te krijgen op (onder meer) de volgende vragen:

  • Hoe kwam dit schilderij van Vermeer precies tot stand?
  • Wat kunnen we te weten komen over de lagen onder het verfoppervlak?
  • Hoe ziet het Meisje er onder de microscoop uit?
  • Welke materialen gebruikte Vermeer, en waar kwamen die vandaan?
  • Met welke technieken bereikte Vermeer zijn subtiele optische effecten?
  • Hoe zag het schilderij er oorspronkelijk uit, en op welke manier is het veranderd?
1A Without Frame Margaretha Svensson
Op deze manier zal je het Meisje zien: uit haar lijst, waardoor de randen van het schilderij zichtbaar zijn. Foto: Margareta Svensson

Over Vermeer

Er zijn geen tekeningen van Vermeer overgeleverd en er is heel weinig bekend over zijn jeugd, zijn atelier of hoe hij heeft leren schilderen. De beste manier om een beter beeld van de kunstenaar en zijn werkwijze te krijgen is door het doek, de pigmenten, olieverf en andere materialen te onderzoeken die hij voor zijn beroemdste schilderij gebruikte. Na dit onderzoek behoort het Meisje met de parel tot de meest grondig onderzochte en best gedocumenteerde schilderijen ter wereld.

Je kunt in het Mauritshuis met eigen ogen zien hoe het onderzoek wordt uitgevoerd, of u kunt het project digitaal volgen via dit blog en social media. Ik vertel u de komende twee weken meer over de restauratiegeschiedenis, pigmenten en kleuren, schildertechnieken en voortgang van het onderzoek. In het blog van morgen maakt u kennis met het team dat het Meisje onderzoekt en komt u meer te weten over de hightech wetenschappelijke methoden die we inzetten.

 

Onderzoek Meisje Met De Parel Johannes Vermeer 07
De parel oorbel. Foto: Margareta Svensson
Meisje Second Canvas
De ogen van het Meisje. Foto: Margareta Svensson

Referenties:

  • Meisje met de parel: Mauritshuis website
  • TedEd video: Waarom is het Meisje met de parel een meesterwerk?