Jan Steen onderzoek

0167 Repro

Jan Steen is een van de populairste schilders uit de zeventiende eeuw. Hij liet een enorm oeuvre na, dat bestaat uit ruim 400 werken.

Van 2012 tot en met 2018 werkten het Mauritshuis en Shell als Partners in Science samen aan een innovatief materiaaltechnisch onderzoek naar Jan Steen (1626-1679). Doel is om een beter inzicht te krijgen in de chronologie van Steens oeuvre; die is moeilijk te bepalen omdat slechts één op de tien werken van een jaartal is voorzien.

Start van het onderzoek

Sabrina Meloni (restaurator) en Ariane van Suchtelen (conservator) van het Mauritshuis vertellen over de start van het oeuvreonderzoek rondom Jan Steen.

Jan Steen Oeuvreonderzoek

Op dit moment zijn al 48 schilderijen van Jan Steen (uit het Mauritshuis en andere collecties) onderzocht, uit alle periodes van zijn loopbaan. Deschilderijen worden onderzocht met verschillende geavanceerde technieken. Van 40 werken zijn in het Shell Technology Centre in Amsterdam verfmonsters geanalyseerd met SEM-EDX (een Scanning Elektronen Microscoop met Energie Dispersieve Röntgenstralen). Daarmee kan worden gekeken uit welke chemische elementen een verfmengsel bestaat en hoeveel van elk element in de verf aanwezig is.

Mauritshuis herontdekt schilderij Jan Steen

Het schilderij De bespotting van Simson uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is een echte Jan Steen, tot die conclusie kwamen specialisten van het Mauritshuis. Geruime tijd stond het schilderij te boek als een achttiende-eeuwse kopie naar Jan Steen. Ten onrechte, want schilderstijl, techniek en voorstelling passen probleemloos in het oeuvre van de meester zelf.

Herontdekte Jan Steen

Het schilderij is door het Mauritshuis materiaaltechnisch onderzocht in samenwerking met Shell en door restauratoren van het museum gerestaureerd. Dit schilderij was een van de hoogtepunten in de tentoonstelling Jan Steen vertelt.