Een meisje met een parel oorbel en een tulband keert zich naar de kijker

Het beroemdste meisje ter wereld

Wat maakt dit schilderij zo bijzonder? 

Verteld door

Abbie Vandivere (1)

Abbie Vandivere

Restaurator Mauritshuis

Portret van auteur Tracy Chevalier, schrijver van 'Girl with a pearl earring'

Tracy Chevalier

Schrijver

Janice Deul (1)

Janice Deul

Fashion activiste

Van over de hele wereld reizen mensen naar Den Haag om het Meisje met de parel van Johannes Vermeer in het echt te zien. Of ze dromen ervan om dat te doen. Ze kopen posters, koelkastmagneten en sokken met haar afbeelding. Ze zetten haar op het bureaublad van hun computer, kijken de film met Scarlett Johansson en lezen het boek van Tracy Chevalier. Of verkleden zich als Meisje.

Maar waarom is ze zo beroemd? Wij weten het ook niet precies. We hebben wel een vermoeden, maar helemaal verklaren kunnen we het niet. En misschien willen we dat ook wel niet – een beetje mysterie past het Meisje wel.

Bezoekers van het Mauritshuis staan stil voor 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer

Iedereen zijn eigen Meisje

Alle wereldberoemde kunstwerken hebben één ding gemeen: ze zijn heel goed gemaakt. Dat geldt ook voor het Meisje. Kijk maar naar het licht dat Vermeer schilderde. Het valt zacht op het meisjesgezicht, doet haar ogen schitteren en de parel glanzen. Of neem de heldere kleuren voor die heel donkere achtergrond: het frisse blauw van haar hoofddoek, het groenige geel van haar jasje, het rood van haar lippen.

Vermeer schilderde het meisje zonder harde lijnen. We noemen dat sfumato, van het Italiaanse woord voor rokerig. Het effect is dat er allerlei details ontbreken, zoals het haakje van de oorbel – dat schilderde Vermeer helemaal niet. En waar gaat haar neus over in haar wang? Je ziet dus meer dan Vermeer schilderde. Dat doen je hersenen zó subtiel dat je het niet eens merkt. Maar daardoor ziet iedereen wat anders en hebben we allemaal ons eigen Meisje.

Een meisje met een parel oorbel en een tulband keert zich naar de kijker

Alle audiofragmenten

 • Madeleine Maatstap

  Museumeducator

  Madeleine
 • Herman Mastwijk

  Beveiliger Mauritshuis

  Herman

Onze restaurator over het Meisje

We weten niet wie het meisje is dat model stond voor het Meisje met de parel. Maar over het schilderij zelf weten we best veel, want in de afgelopen jaren deden we er uitgebreid onderzoek naar. Daarvoor gebruikten we de allermodernste technieken. Zo vonden we antwoorden op de vraag hoe Vermeer het Meisje schilderde. Welke pigmenten gebruikte hij en waar kwamen die vandaan? Maakte Vermeer een schets voor hij begon te schilderen? En wat valt er te zeggen over die donkere achtergrond?

Alle audiofragmenten

 • Abbie Vandivere

  Restaurator Mauritshuis

  Abbie Vandivere (1)
Het Meisje met de parel zoals ze er nu uit ziet
Een reconstructie van het Meisje met de parel hoe ze eruit zag toen ze net geschilderd was

Mega 3D-print van het Meisje

In het Mauritshuis is momenteel de grootste 3D-print van een schilderij ooit te zien. Deze is 4 meter hoog: het echte schilderij van het Meisje met de parel zou er 100 keer in kunnen passen. In deze video kun je zien hoe het oog van het meisje wordt afgedrukt in lagen, elk half zo dik als een mensenhaar.

De grootste 3D-print van het Meisje

Abbie bezoekt Clemens bij Canon Production Printing om de eerste afdruk van het Meisje te bewonderen.

Vlog serie over het onderzoek naar het Meisje

Twee jaar lang werd er onderzoek gedaan door een team interne en externe experts. De leiding was in handen van een van de restauratoren van het Mauritshuis: Abbie Vandivere. Zij kan je alles vertellen over het onderzoek naar het Meisje.

Girl in the Spotlight - Visual effects

1.47 min

De stappen van Vermeer

De schilder werkte daarbij zeer systematisch van de achtergrond naar de voorgrond: na het opzetten van de groenige achtergrond en de huid van het gezicht van het meisje, schilderde hij daarna achtereenvolgens haar gele jas, witte kraag, hoofddoek en ‘parel’.

1.16 min

Pigmenten

Het onderzoek bracht ook het kleurenpalet van Vermeer voor het eerst nauwkeurig in kaart. De ingrediënten voor zijn kleuren kwamen vanuit de hele wereld.

3.19 min

Aanpassingen

Tijdens het nieuwe onderzoek ontdekte men dat Vermeer wijzigingen in de compositie aanbracht tijdens het schilderproces: de positie van het oor, de bovenkant van de hoofddoek en de achterkant van haar hals werden veranderd.

2.28 min

Hoe zag het meisje er ooit uit?

Hoe zou het Meisje eruit hebben gezien toen het schilderij in 1655 op de ezel van Vermeer stond? Gebruik de slider op de digitale visualisatie om "toen en nu" te vergelijken. De video toont de stappen waarin Vermeer het Meisje schilderde en hoe ze in de loop van de tijd is veranderd.

Timelapse

In deze timelapse zie je hoe het schilderij is opgebouwd en hoe het meisje door de eeuwen is veranderd.

Het meisje beter leren kennen?

Heb je zin gekregen om het schilderij beter te leren kennen en inzoomen op allerlei details? Kijk en lees dan hier verder over het Meisje.

Een close-up van 'Meisje met de parel' ter hoogte van haar oog, de barsten in de verf zijn goed zichtbaar

Wie is dat meisje?

Vermeer schilderde geen portret, maar een geïdealiseerd meisjeshoofd. Daarvoor stond waarschijnlijk een meisje uit Delft model, maar Vermeer schilderde haar met een hoofddoek zoals Nederlandse vrouwen toen niet droegen. Dat maakte het schilderij extra bijzonder om te zien. Vermeer maakte van zijn model dus een soort supermodel. In de 17de eeuw werden dit soort schilderijen een ‘tronie’ genoemd.

De lol van zo’n anoniem meisje is dat je als kijker zelf kunt bedenken wie ze is. Wat is haar afkomst? Wat voor werk doet ze? Waar maakt ze zich zorgen om? Welke dromen heeft ze? Je kunt het allemaal zelf invullen. Het bekendste verhaal over dit meisje is van Tracy Chevalier. Zij schreef Girl With a Pearl Earring en noemde het meisje Griet. Het boek leidde tot een mooie film met Scarlett Johansson.

 

Alle audiofragmenten

 • Tracy Chevalier

  Schrijver

  Portret van auteur Tracy Chevalier, schrijver van 'Girl with a pearl earring'
 • Janice Deul

  Fashion activiste

  Janice Deul (1)
Een filmstill uit de film 'Girl with a pearl earring' met Scarlett Johansson en Colin Firth

Alle audiofragmenten

 • Janice Deul

  Fashion activiste

  Janice Deul (1)
 • Tracy Chevalier

  Schrijver

  Portret van auteur Tracy Chevalier, schrijver van 'Girl with a pearl earring'

Parel - Spinvis

Spinvis liet zich inspireren door Het meisje en schreef het nummer "Parel". Het was best spannend om over zo'n iconisch schilderij een lied te maken: "Het ligt voor de hand om hierover een nummer te schrijven. Maar ik deins ook een beetje terug, omdat het zo’n groot en beroemd werk is"

Het meisje als rolmodel

Vermeers Meisje spreekt heel veel mensen aan. Ze inspireert hen tot kijken en nog beter kijken. Tot lezen, fantaseren en dagdromen. En tot maken – heel veel mensen worden creatief van het Meisje. Ze inspireert tot schilderijen en graffiti, liefdesliederen en portretfoto’s, borduurwerken en feesttaarten. Als het Meisje een meisje van vlees en bloed zou zijn, zou je denken dat iedereen verliefd op haar is. Ontdek waarom Janice Deul zich zo aangetrokken voelt tot dit iconische schilderij!

My Girl with a Pearl

Vanaf februari 2023 is ons wereldberoemde en meest geliefde meesterwerk, het Meisje met de parel van Johannes Vermeer, voor 8 weken uitgeleend aan het Rijksmuseum voor de Vermeer-tentoonstelling. Toch zal de geest van het Meisje de Vermeerzaal niet verlaten…

De presentatie My Girl with a Pearl laat zien dat het Meisje herkenbaar is in alles en iedereen. In een zoon of dochter, in knopen, een strijkbout of enkele vegen van een kwast. Meisje-portretten die samen nieuwe kunst creëren.  De werken zijn gemaakt door enthousiaste creatieve makers van over de hele wereld, die hun werk met ons hebben gedeeld. Met als inzet: een tijdelijk plekje in de Vermeerzaal.

Op 1 april 2023 keert het Meisje met de parel terug naar Den Haag. Vanaf dan kan iedereen haar weer bezoeken in het Mauritshuis.

@tobeamuse (1)

Podcast 'Het geheim van het Meisje met de parel'

Onze partner Nationale-Nederlanden lanceerde op 1 april 2023 de podcast Het geheim van het Meisje met de parel.  Een wereldberoemd schilderij van Vermeer dat omhuld is met mysterie. Want: wie is het Meisje met de parel? Hoe kwam Vermeer aan de felle kleuren op het schilderij? En wat maakt haar zo bijzonder? In de nieuwe podcastserie Het geheim van het Meisje met de parel van onze partner Nationale-Nederlanden gaat Splinter Chabot op zoek naar deze antwoorden en meer.

NN Social Het Geheim Van Het Meisje Met De Parel Artwork

Scroll met je muis, of gebruik de pijlen om door de pagina te navigeren