Lely nieuwe domeinpartner Mauritshuis

Familiebedrijf maakt restauratie van De stier van Potter mogelijk

02 jun 2023

De Stier Paulus Potter Museum Mauritshuis Te Den Haag 965X757

Lely en het Mauritshuis hebben vandaag hun partnership bekendgemaakt. De samenwerking met het agrarische familiebedrijf uit Maassluis is aangegaan voor een periode van drie jaar. Aanleiding voor de samenwerking is de aanstaande restauratie van het wereldberoemde schilderij De stier uit 1647 van Paulus Potter. Het vooronderzoek naar de restauratie startte begin 2023, de aftrap van de restauratie zelf staat gepland voor 2024. Lely draagt als nieuwe domeinpartner van het Mauritshuis bij aan het onderzoek en behoud van De stier voor toekomstige generaties. Door deze samenwerking kan het Mauritshuis het onderzoek naar De stier niet alleen laagdrempelig maken, maar ook de onderzoeksresultaten delen met zowel bestaand, maar ook jonger publiek. Familiebedrijf Lely bestaat vandaag, 2 juni 2023, precies 75 jaar. Een extra feestelijk moment om het nieuwe partnership wereldkundig te maken.

Martine Gosselink, Algemeen Directeur Mauritshuis: “De kunst in het Mauritshuis is een belangrijk onderdeel van ons nationaal erfgoed. Net zo kwetsbaar en beschermwaardig als de natuur in ons land. Zoals het familiebedrijf Lely inzet op duurzame oplossingen voor de melkveehouderij met oog voor koe, boer en planeet, zo is een van de kernactiviteiten van het Mauritshuis het restaureren en behouden van eeuwenoude schilderijen. Nu dus ook ons geliefde schilderij De stier van Potter. Lely helpt ons met de verwezenlijking van de langgekoesterde wens om dit belangwekkende kunstwerk te restaureren. Een prachtig cadeau ter ere van hun 75 jarig jubileum.”

André van Troost, CEO Lely: “Zoals het Mauritshuis De stier behoudt voor toekomstige generaties, zo willen wij melkveehouders wereldwijd helpen hun bedrijf door te geven aan volgende generaties. Dat doen we al 75 jaar. Want al eeuwen zijn boeren en hun vee een belangrijke schakel in de voedselproductie. Ook in de toekomst, want er zijn steeds meer monden te voeden op de wereld. We zijn er dan ook trots op om partner te worden van het Mauritshuis en een kunstwerk van een groot Nederlands schilder te helpen restaureren. We moeten trots zijn op ons Nederlands erfgoed. Of het nu gaat om prachtige kunst of prachtige Nederlandse familiebedrijven zoals Lely.”

Mauritshuis & Lely

Tot aan de grote bekendheid van het Meisje met de parel van Vermeer in de loop van de 20ste- eeuw, was De stier dé reden om het Mauritshuis te bezoeken. Bijzonder aan het schilderij is het feit dat Paulus Potter op een groot formaat (235,5 x 339 cm) zoiets ‘gewoons’ en oer-Hollands als een stier weergaf. Voor de restauratie van het schilderij zal gebruik worden gemaakt van de laatste technieken en innovaties. Rondom de restauratie van De stier, en de daaropvolgende tentoonstelling, ontwikkelen Mauritshuis en Lely educatieve projecten die zich richten op technologie en innovatie, speciaal voor jongeren. Met verhalen achter de schilderijen en aanvullend onderzoek worden maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid begrijpelijker en relevanter voor jongere generaties.

 

Over Lely

Lely is een internationaal agrarisch familiebedrijf dat veehouders ondersteunt op het gebied van innovatieve en duurzame oplossingen die bijdragen aan een efficiënte bedrijfsvoering. Hierbij staat verantwoord omgaan met mens, dier en milieu centraal. Lely is opgericht in 1948 door broers Cornelis en Arij van der Lely in Maassluis. Inmiddels heeft het bedrijf klanten in meer dan 45 landen wereldwijd. Lely is innovatieve koploper in het ontwerpen en produceren van geautomatiseerde systemen voor melkveehouders, met als doel dat zij kunnen uitblinken in duurzame melkproductie om de wereld te voeden.

De Stier Paulus Potter Met Bezoekers Mauritshuis Den Haag 1200

Meer informatie over de restauratie van het meesterwerk De stier van Paulus Potter wordt op een later moment bekendgemaakt.