Tentoonstellingen en activiteiten

Mauritshuis programmering 2023

10 okt 2022

0670 Repro

De tentoonstelling Roofkunst - 10 verhalen die was gepland vanaf 6 juli is uitgesteld naar het najaar van 2023. Wij houden iedereen op de hoogte van de exacte datum.

My Girl with a Pearl (begin februari - 4 juni 2023)

Vanaf februari 2023 is het wereldberoemde en meest geliefde meesterwerk in de collectie, het Meisje met de parel van Johannes Vermeer, voor 8 weken uitgeleend aan het Rijksmuseum voor de grootste Vermeer-tentoonstelling die ooit is georganiseerd. Toch zal het Meisje die periode ook te zien zijn op haar vertrouwde plek in het Mauritshuis. Vanaf haar vertrek maakt iedereen kans om zelf, geïnspireerd door het Meisje, op de belangrijkste plek van ons museum te komen hangen. My Girl with a Pearl laat zien dat het Meisje herkenbaar is in alles en iedereen. In een zoon of dochter, de hond, een strijkbout of zelfs als een ui, maiskolf of knakworst. Neem iets blauws, iets geels, en voilà: daar is ze! De meesterwerken Gezicht op Delft en Diana en haar nimfen zullen ook te zien zijn in Amsterdam. Deze schilderijen blijven daar tot het einde van de tentoonstelling (t/m 4 juni 2023).

Jacobus Vrel, voorloper van Vermeer (16 februari - 29 mei 2023)

We weten vrijwel niets van deze schilder, de term 'raadselachtig' is zeker op hem van toepassing. Hij was werkzaam van ongeveer 1640 tot 1660, werkte ergens in Oost-Nederland en we kennen zo'n 50 schilderijen van hem: straattaferelen met figuren en intieme, verstilde taferelen binnenshuis. Vrel wordt door zijn bijzondere voorstellingen gezien als één van de wegbereiders van bekende schilders als Pieter de Hooch en Johannes Vermeer. Lange tijd stonden sommige schilderijen van Vrel zelfs op naam ván Johannes Vermeer. Het verhaal van de herontdekking van Vrel, in de 19de en vroege 20ste eeuw, zal in deze tentoonstelling verteld worden aan de hand van een selectie van zijn beste werken.

Jacobus Vrel, A Seated Woman Looking at a Child through a Window, after 1656. Paris, Fondation Custodia, Frits Lugt Collection
Jacobus Vrel, Vrouw op een stoel, kijkend naar een kind achter het raam. Parijs, Fondation Custodia.

De Nieuwe Vermeer (20 maart - 4 juni 2023)

Abbie Vandivere, restaurator in het Mauritshuis, werkt eind dit jaar mee aan de TV-serie De Nieuwe Vermeer die begin '23 wordt uitgezonden bij Omroep MAX. Van Vermeer zijn 35 schilderijen bekend, van zes schilderijen kennen we wel een titel maar die werken zijn zeer waarschijnlijk verloren gegaan. De Nieuwe Vermeer gaat professionele kunstenaars vragen om, met hulp van Abbie en conservator van het Rijksmuseum Pieter Roelofs, deze zes schilderijen nieuw leven in te blazen. Zij moeten hun eigen stijl volledig loslaten en helemaal in het hoofd van de 17e-eeuwse kunstenaar kruipen. De zes nieuwe 'Vermeer-schilderijen' komen vanaf 20 maart in de foyer van het Mauritshuis te hangen.

Roofkunst - 10 verhalen (najaar 2023 - januari 2024)

Een heel actueel onderwerp zal centraal staan in deze tentoonstelling, namelijk: roofkunst. Veel musea in binnen- en buitenland doen de laatste jaren onderzoek naar de herkomst van hun collecties. Het gaat hierbij om zowel kunst met een oorlogsverleden, geroofd van Joodse eigenaren in de Tweede Wereldoorlog, als koloniale roofkunst. Door de geschiedenis van de voorwerpen goed in kaart te brengen, kan er nagedacht worden over de toekomst van deze geroofde kunst. De tentoonstelling Roofkunst laat de, vooral virtuele objecten, hun eigen geschiedenis vertellen aan de hand van virtual reality, augmented reality en replica’s. Het onderwerp heeft een directe link met het Mauritshuis. Veel van de schilderijen uit dit museum hingen tussen 1795 en 1815 in het Louvre, uit Den Haag geroofd door de Franse bezetter. Daarnaast bevinden zich door de nazi’s geroofde schilderijen in de collectie.

François Bunel the Younger (attributed to),  The confiscation of the contents of an art dealer's gallery. 1590?
François Bunel de Jonge (toegeschreven aan), De inbeslagname van de inhoud van het atelier van een schilder, c. 1590?