Mauritshuis Art Battle

Dé creatieve scholenwedstrijd van 2022!

Collage By Neonirisme Of Nanan Kangs Girl With Pearl Earring And Jenny Boots Black Girl With Pearl

Ontdek in 1 lesuur het Mauritshuis en boor de creativiteit aan bij de leerlingen. Doe mee met de Mauritshuis Art Battle en win een uniek museumbezoek met een street art workshop!

In 2022 bestaat het Mauritshuis 200 jaar en wie jarig is trakteert! Daarom doen we 100 online lessen cadeau aan schoolklassen uit Den Haag en omgeving. De leerlingen worden uitgedaagd om zelf een kunstwerk te maken geïnspireerd op de collectie van het Mauritshuis. Hedendaagse kunstenaars en artiesten zoals Banksy en Willie Wartaal gingen hen al voor.

Be creative, be the artist!

Tijdens het jubileumjaar gaan leerlingen uit de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs met elkaar de strijd aan in de Mauritshuis Art Battle.

De leerlingen worden uitgedaagd om zelf een kunstwerk te maken, alleen of met de klas, geïnspireerd op de collectie van het Mauritshuis. Van een gedicht tot een installatie of kledingstuk, laat je creativiteit de vrije loop! 

Zes winnaars

Uit alle inzendingen worden zes winnaars gekozen die met de hele klas naar het museum komen voor een feestelijk bezoek. Natuurlijk om de kunstwerken die in de les besproken zijn in het echt te bekijken, maar ze gaan ook zelf aan de slag om een kunstwerk te maken samen met The Hague Street Art dat in Den Haag geëxposeerd zal worden.

Carlo Emilio Zummo Lezione Di Anatomia 1200
De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp (Rembrandt van Rijn), 2020, Italië @carloemiliozummo (Carlo Emilio Zummo)

Gratis online rondleiding

De hele klas volgt gratis een online les met een museumdocent door het eerste Gigapixelmuseum ter wereld. Inspiratie en interactie staan in deze les centraal.

De leerlingen worden daarna uitgedaagd om zelf een kunstwerk te maken, alleen of met de klas, geïnspireerd op de collectie van het Mauritshuis. Klaar? Stuur het kunstwerk t/m 30 mei 2022 op naar het Mauritshuis.

Uit alle inzendingen worden door meerdere juryleden van binnen en buiten het museum 6 winnaars gekozen. De winnaars worden uitgenodigd voor een feestelijk museumbezoek inclusief busvervoer en een street art workshop.

COMBO Culture Kidnapper, Berber Met De Parel, Screen Print Op Papier, 30X40cm, 2021, Parijs 1200
Berber met de parel, screen print op papier, 30X40cm, 2021, Parijs @combo_ck (COMBO culture kidnapper)

Praktische informatie

  • Duur: circa 50 minuten (1 lesuur)
  • Voor: klas 1 & 2 van het voortgezet onderwijs
  • Schooljaar 2021/2022: de lessen vinden plaats in maart, april en mei 2022. De winnaarsbezoeken vinden plaats in juni (week 25 en 26).
  • Sluiting inschrijving: voor schooljaar 2021/2022 sluit de inschrijving op 11 mei 2022.

Lukt het niet meer dit schooljaar? Na de zomervakantie geven we nog 50 lessen weg! 

  • Schooljaar 2022/2023: de lessen vinden plaats in september, oktober en november 2022. De winnaarsbezoeken vinden plaats in december (week 49).
Museumles Leerlingen Bekijken Rembrandts De Anatomische Les In Mauritshuis 1200

Meerdere klassen per school
Per school kunnen meerdere klassen meedoen. Je kunt dan het beste per klas inschrijven en apart de lessen plannen.

Hoe het verder gaat na de inschrijving van jouw klas
Bij het inschrijven kies je een datum en tijdslot. Daarmee wordt voor jou een datum en een tijdslot gereserveerd. De definitieve tijd wordt in overleg vastgesteld zodat dit het beste past bij jullie lessenrooster.

Online les via Microsoft Teams
De lessen zullen via Microsoft Teams plaatsvinden. De groepsleerkracht heeft hierbij een actieve rol als intermediair tussen de groep en de museumdocent.

Museumles Scholieren Verkleed Als Schilderij Maken Selfie Mauritshuis 1200 Landscape

Contact

Wil je meedoen? Of ben je op zoek naar meer informatie? Dan helpt een van onze medewerkers je graag verder via artbattle@mauritshuis.nl.

Met dank aan:

Logo.Vanreesklatte