Mh0605 Fabritius Puttertje

Dankzij de steun van fondsen en stichtingen kunnen we bijzondere projecten mogelijk maken. Dit kan een tentoonstelling zijn of de aankoop van een schilderij. Maar dankzij fondsen hebben we ook veel educatieve projecten mogelijk kunnen maken.

Overzicht van alle fondsen

Vereniging Rembrandt

De Vereniging Rembrandt helpt musea bij het aankopen van bijzondere kunst. Zo zorgen zij er voor dat unieke schilderijen in Nederland kunnen blijven. Dit doet de Vereniging Rembrandt inmiddels al 130 jaar.
Wist je dat het Mauritshuis het eerste museum was dat door de Vereniging Rembrandt werd gesteund? Inmiddels zijn er ruim 50 schilderijen in het Mauritshuis, die zijn aangekocht met hup van de Vereniging. Beroemde aankopen zijn onder andere Lachende jongen van Frans Hals, So voer gesongen, soo na gepepen van Jan Steen en Portret van een oude man van Rembrandt.

Meer over de samenwerking met Vereniging Rembrandt 

Fonds 1818

Fonds 1818 geeft geld en ondersteuning aan organisaties en buurtbewoners die zich inzetten voor een betere maatschappij. Een maatschappij waarin de handen uit de mouwen worden gestoken en er oog is voor de ander en het groen om ons heen. Met steun van Fonds 1818 (toen nog het VSBfonds Haaglanden) verwierf het Mauritshuis in 1994 De oude kantwerkster van Nicolaes Maes. Voorts kon het Mauritshuis rekenen op een substantiële bijdrage van Fonds 1818 voor het renovatie- en uitbreidingsproject Mauritshuis bouwt aan de toekomst 2012-2014. Recentelijk heeft Fonds 1818 nog bijgedragen aan de tentoonstellingen Hallo Rembrandt! en Facelifts & Makeovers.

Fonds 21

Fonds 21 maakt ondernemende, culturele en bijzondere sociaal-maatschappelijke initiatieven mogelijk. het fonds steunt spraakmakende grote en kleine projecten op het gebied van kunst & cultuur en jongeren & maatschappij. In 2007 leverde Fonds 21 een bijdrage aan de aankoop van Zeezicht met schepen van Jan van de Capelle. De laatste jaren heeft Fonds 21 bijgedragen aan educatieve en culturele projecten van het Mauritshuis, waaronder het mbo educatieproject en de tentoonstellingen Hallo Rembrandt!, Hallo Vermeer! en In Volle Bloei.

Fil Foundation

Fil Foundation focust op projecten op het gebied van kunst & cultuur, educatie, renovatie- en uitbreidingsprojecten. Dit fonds leverde een bijdrage aan het renovatie- en uitbreidingsproject Mauritshuis bouwt aan de toekomst 2012-2014.

Gieskes-Strijbis Fonds

Het Gieskes-Strijbis Fonds is in 2003 opgericht door Hennie Gieskes en Diedi Gieskes-Strijbis onder de naam Stichting Spaarne Fonds. Het Gieskes-Strijbis Fonds richt zich op natuur en milieu, democratie en rechtsstaat, medische wetenschap en kunst en cultuur. Hierbij ondersteunen ze projecten die een doorbraak kunnen bewerkstelligen. Zo draagt het Gieskes-Strijbis Fonds bij aan het meerjarige onderzoeksproject Beeldvorming rondom Johan Maurits (2019-2021).

M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting

De M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting is sinds 1968 actief en biedt financiële steun aan projecten die zich richten op het algemeen belang van mens en dier. In 2014 heeft de stichting bijgedragen aan de uitgave van de publicatie Mauritshuis - het gebouw naar aanleiding van de openingstentoonstelling van het Mauritshuis in juni 2014. In 2019 heeft het fonds bij aan de publicatie Rembrandt en het Mauritshuis. Ook heeft de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting bijgedragen aan verschillende tentoonstellingen, waaronder Vervlogen - Geuren in kleur, en In Volle Bloei.

Mondriaan Fonds

Het Mondriaan Fonds is het landelijke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. In 2005 heeft dit fonds de verwerving van Oude vrouw en jongen met kaarsen van Peter Paul Rubens mede mogelijk gemaakt. In 2007 leverde het Mondriaan Fonds een bijdrage aan de aankoop van Zeezicht met schepen van Jan van de Capelle. In 2015 steunde het Mondriaan Fonds de tentoonstelling Rembrandt? De zaak Saul en David. Sinds 2019 draagt het Mondriaan Fonds bij aan het meerjarige onderzoeksproject Mauritshuis in oorlogstijd. In 2022 gaf het fonds een financiële bijdrage aan de tentoonstelling FLASH | BACK.

Prins Bernhard Cultuurfonds

Prins Bernhard Cultuurfonds is een bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleert het fonds bijzondere initiatieven en talent. Al jarenlang ondersteunt dit cultuurfonds het Mauritshuis bij aankopen van schilderijen, zoals in 1966 De Mariaplaats met de Mariakerk in Utrecht van Pieter Saenredam, in 1999 Portret van een oude man van Rembrandt en nog vele andere. Het Prins Bernhard Cultuurfonds droeg bij aan de aanschaf van nieuwe multimedia apparatuur in de Nassauzaal van het Mauritshuis. En in 2015 was het Cultuurfonds een van de begunstigers van de tentoonstelling The Frick Collection – Kunstschatten uit New York. In 2016 konden wij een tijdelijke junior conservator instellen met steun van het Cultuurfonds Conservatoren Stipendium. De meest recente bijdrage van het fonds was bestemd voor de tentoonstelling In Volle Bloei.

Stichting dr. Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds

Hendrik Muller Vaderlandsch Fonds subsidieert publicaties en seminars op wetenschappelijk en cultureel gebied en draagt ook bij aan diverse culturele doelen van landelijke betekenis. Dit fonds heeft onder meer bijdragen geleverd aan de verwerving van schilderijen, zoals in 1993 Portretten van een echtpaar, mogelijk Peter van Hecke (1591-1645) en Clara Fourment (1593-1643) van Peter Paul Rubens. In 2017 droeg het fonds bij aan de catalogus die werd uitgebracht voor de tentoonstelling Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw.

Stichting Zabawas

Stichting Zabawas is een familiestichting die projecten steunt op het gebied van cultuur, natuur en wetenschap. De stichting steunt bij het Mauritshuis de ontwikkeling van een nieuwe interactieve enquête voor basisschoolklassen. Hiermee kunnen klassen zich op een leuke manier voorbereiden op een bezoek aan het Mauritshuis en kan de rondleider de tour door het museum beter afstemmen op de groep. De afgelopen jaren heeft Zabawas bijgedragen aan twee films die aansloten op de tentoonstellingen Jan Steen Vertelt (2018) en National Trust – Hollandse meesters uit Britse landhuizen (2018-2019). Ook heeft Stichting Zabawas aan verschillende tentoonstellingen financiële steun verleend, zoals Vervlogen - Geuren in kleur en In Volle Bloei.

Turing Foundation

De Turing Foundation is een particuliere stichting opgericht in 2006 om kunst, natuur, onderwijs en leprabestrijding te ondersteunen. Mede dankzij haar bijdrage heeft het Mauritshuis de tentoonstelling Made in Holland kunnen realiseren, waarbij 44 kunstwerken uit de Amerikaanse particuliere collectie van Eijk en Rose-Marie van Otterloo in het Mauritshuis konden worden getoond. In 2017 heeft de Turing Foundation bijgedragen aan de tentoonstelling Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw. In 2020 ontving het Mauritshuis een bijdrage voor de tentoonstelling Alleen met Vermeer. In 2022 heeft het Mauritshuis met behulp van de Turing Foundation Zelfportret van Rembrandt van Rijn (1658) uit The Frick Collection in New York naar Nederland kunnen halen.

VSBfonds

VSBfonds draagt bij aan de kwaliteit van de Nederlandse samenleving door projecten te ondersteunen met geld, kennis en netwerken. Met financiële steun van deze stichting heeft het Mauritshuis een aantal schilderijen kunnen verwerven, zoals onder andere in 2005 Gezicht op kasteel Bentheim van Jacob van Ruisdael. In 2007 leverde het VSBfonds een bijdrage aan de aankoop van Zeezicht met schepen van Jan van de Capelle. Ook heeft dit fonds een belangrijke bijdrage geleverd aan de educatieve programmering van het Mauritshuis die compleet vernieuwd is tijdens het uitbreidingsproject Mauritshuis bouwt aan de toekomst. Het gaat hierbij om allerlei multimediale programma’s voor basisscholen en om de interactieve Mauritshuis Tour. Het VSBfonds droeg in 2019 bij aan de tentoonstelling Bewogen beeld – Op zoek naar Johan Maurits en in 2022 aan de tentoonstelling Hallo Vermeer!.