Plan je bezoek

Naar het Mauritshuis in Den Haag

Mauritshuis

In het hart van historisch en politiek Den Haag ligt het Mauritshuis. Een klein museum van wereldformaat met een formidabele collectie wereldberoemde Nederlandse en Vlaamse 17de-eeuwse schilderkunst.

Je vindt er meesterwerken als het Meisje met de parel van Johannes Vermeer* en de Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, waarvoor jaarlijks honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld naar het museum komen.

In het Mauritshuis word je geïnspireerd en geraakt door de sfeer, de schilderijen en de menselijke verhalen bij die schilderijen. Je zult zien en ervaren dat die eeuwenoude kunst springlevend is. De onderwerpen en dilemma’s die de schilderijen ons tonen, zijn tot op de dag van vandaag voor iedereen van waarde.

De nabijgelegen Galerij Prins Willem V, de plek waar de collectie van het Mauritshuis ooit begon, is een bezoek eveneens meer dan waard. Wees welkom!

* Van februari tot april 2023 is het Meisje met de parel van Johannes Vermeer tijdelijk uitgeleend aan het Rijksmuseum in Amsterdam voor een unieke Vermeer-tentoonstelling. Ook Vermeers Diana en haar nimfen en Gezicht op Delft zijn van februari tot juni 2023 tijdelijk uitgeleend. Het Meisje met de parel is 1 april weer in het Mauritshuis te zien.

Openingstijden

Zin in een bezoek aan het Mauritshuis en Galerij Prins Willem V in Den Haag? Iedereen is van harte welkom; elke dag van de week, bijna het hele jaar door.

Bekijk ook onze aangepaste openingstijden.

Mauritshuis
Maandag 13.00 - 18.00 uur
Dinsdag - Zondag 10.00 - 18.00 uur
Galerij Prins Willem V
Maandag Gesloten
Dinsdag - Zondag 12.00 - 17.00 uur

Tickets en prijzen

Voor een bezoek aan ons museum heb je een kaartje met een gereserveerd tijdslot nodig. Zo weet je vanaf welke tijd je het museum in kunt. Eenmaal binnen mag je zo lang blijven als je wilt.

Als je de drukte een beetje wilt vermijden, kom dan na 15 uur naar het Mauritshuis. Voor meer informatie over rustige tijden kun je altijd contact met ons opnemen.

 

Mauritshuis

Volwassenen € 19,-
Jongeren (t/m 18) Gratis
Groepstarief (vanaf 15 personen) € 17,-
Museumkaart, VriendenLoterij VIP-kaart, Rembrandtkaart (Vereniging Rembrandt), ICOM, Vrienden van het Mauritshuis Gratis
CJP, Studentenpas (MBO/HBO/WO) € 12,50
Ooievaarspas Gratis

Galerij Prins Willem V

Een bezoek aan de Galerij Prins Willem V is gratis met een kaartje voor het Mauritshuis.

Volwassenen € 5,50
Jongeren (t/m 18) Gratis
Groepstarief (vanaf 15 personen) € 4,25
Museumkaart, VriendenLoterij VIP-kaart, Rembrandtpas, ICOM, Vrienden van het Mauritshuis Gratis
CJP, Studentenpas (MBO/HBO/WO) € 2,50
Ooievaarspas Gratis

 

Adres en bereikbaarheid

Bezoekadres

Het Mauritshuis staat op het mooiste plekje van Den Haag. Midden in het historische centrum van de stad, naast het Binnenhof, omringd door de vele restaurants en terrassen van het bruisende Plein. Parkeren kan binnen 100 meter vanaf de entree en het Centraal station ligt op 10 minuten loopafstand.

Waar vind je ons?

Mauritshuis
Plein 29
2511 CS Den Haag
070 302 3456
mail@mauritshuis.nl

Aan de andere kant van het Binnenhof, op vijf minuten lopen van het Mauritshuis, ligt Galerij Prins Willem V. Dit bijzondere museum hoort bij het Mauritshuis en telt ruim 150 oude meesters. De Galerij deelt de ingang met museum De Gevangenpoort.

Galerij Prins Willem V
Buitenhof 33
2513 AH Den Haag

Je bezoek voorbereiden

Wil je je bezoek aan het Mauritshuis goed voorbereiden? Met de museumplattegrond kan je jezelf alvast wegwijs maken.

Ben je rolstoelgebruiker, ondersteuner/begeleider of slechthorend? Onze voorbereidingspagina helpt je vóór je bezoek met nuttige informatie en handige tips.

Groepen zijn ook meer dan welkom bij ons. We raden je aan om een groepsbezoek minimaal drie weken van te voren aan te vragen. Op deze manier hebben wij voldoende tijd om een onvergetelijke ervaring voor je te organiseren.

Thuis in het Mauritshuis

Je kunt de hele collectie van het Mauritshuis ook beleven vanuit je eigen huis via onze online programmering. Van Vermeers wereldberoemde Meisje met de parel tot het overheerlijke Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van Peeters, van De stier van Potter tot Rembrandts laatste zelfportret.

Familie Met Kinderen Kijken Naar Schilderijen Rembrandt Mauritshuis Staand 1200

Toegankelijkheid

Bij het Mauritshuis en Galerij Prins Willem V is iedereen van harte welkom, of je nu alleen komt of in een groep, te voet of in een rolstoel. Ons ervaren team staat altijd voor je klaar.

Lichamelijke of zintuiglijke beperking

Ben je een rolstoelgebruiker, slecht ter been of heb je een zintuiglijke beperking? Uiteraard houden we hier rekening mee. Zo krijgen ondersteuners/begeleiders gratis toegang. Ontdek wat we nog meer doen om je bezoek zo prettig en soepel mogelijk te laten verlopen.

Bezoekers In Het Mauritshuis Vader In Rolstoel Met Kind Op Schoot Voor De Stier Van Paulus Potter

Praktische bezoekersinformatie

Wij willen graag dat je bezoek aan het Mauritshuis veilig en met plezier verloopt. Daarom hebben we hier een aantal handige zaken op een rij gezet.

Fotografie

In het Mauritshuis mag je fotograferen. Graag zelfs, we vinden het leuk als je wilt onthouden en delen hoe je je bezoek hebt ervaren. Mooie foto’s gemaakt? Tag ons op Instagram, Facebook of Twitter.

Voor de veiligheid van de kunst vragen we je wel om de flits uit te zetten en een statief of selfiestick thuis te laten.

Filmen in het Mauritshuis is tijdens de gewone bezoekuren niet toegestaan. Je kunt wel een filmverzoek indienen.

Jassen en tassen

We hebben een gratis garderobe voor jassen, tassen en paraplu’s, maar je kunt ook gebruikmaken van de kluisjes. Voor het sluiten van de kluisjes heb je een 50 cent-munt nodig; deze krijg je na afloop terug. Je jas of tas liever bij je houden? In sommige gevallen kan dat. Voor paraplu’s en tassen die groter zijn dan A4-formaat geldt dit niet.

Bagage

Koffers, trolleys, vouwfietsen en andere bagage kunnen we helaas niet opbergen in onze garderobe. Mocht je deze grote voorwerpen veilig willen opbergen tijdens je bezoek, dan raden we je aan gebruik te maken van de bagagekluizen op station Den Haag Centraal. Vanaf het station loop je in 10 minuten naar het Mauritshuis.

Eten en drinken

Smaakt onze kunst naar meer? Kom dan eten in Brasserie Mauritshuis. Op ons menu vind je moderne (lunch)gerechten geïnspireerd op de schilderijen uit het museum, bereid met verse ingrediënten van eigen bodem. Uiteraard kun je in de Brasserie ook genieten van een borrel of koffie met een Haagsche lekkernij.

Het is niet toegestaan te eten of drinken in het Mauritshuis. Waterflesjes mogen dan ook niet mee naar binnen.

Bezoek met baby's en jonge kinderen

Kunst is voor iedereen, dus is het Mauritshuis ook een feest voor (aller)jongsten. Wij bieden goede faciliteiten voor een museumbezoek met baby’s en jonge kinderen. In de toiletten van onze foyer is een plek om je baby te verschonen. Het is overal in het museum mogelijk om borstvoeding te geven.

Heb je behoefte aan een rustige plek voor het voeden, kolven en/of verschonen? Ons team wijst je graag de weg naar onze kolfruimte.

Buggy's en kinderwagens mogen uiteraard het museum in.

Huisdieren

Hulphonden zijn van harte welkom, andere huisdieren niet.

Gevonden voorwerpen

Heb je met je hoofd in de wolken het museum verlaten en ben je iets vergeten? Neem dan contact met ons op via 070 302 3456 of mail@mauritshuis.nl.

Ook maken wij gebruik van iLost, op deze website kun je zien welke voorwerpen we gevonden hebben in het museum.

Museumkaart

Op vertoon van je Museumkaart (voorheen Museumjaarkaart) kun je het Mauritshuis en de Galerij gratis bezoeken. Wel heb je nu, vanwege coronamaatregelen, een (gratis) ticket met tijdslot nodig.

Museumkaart kopen

We verkopen Museumkaarten aan de kassa van het Mauritshuis. De Museumkaart is direct geldig op de dag van aankoop. Bij Galerij Prins Willem V verkopen we geen Museumkaarten.

Museumkaart registreren

Als je een Museumkaart in het Mauritshuis koopt krijg je een tijdelijke kaart mee. Deze is 31 dagen geldig en te gebruiken voor maximaal 5 museumbezoeken. Registreer je de kaart op de website van de Museumvereniging, dan heb je binnen 5 dagen de definitieve kaart in huis. Hiermee kun je onbeperkt musea bezoeken.

Museumkaart verloren

Ben je je Museumkaart kwijtgeraakt? Neem dan contact op met de Museumvereniging. Zij kunnen je kaart blokkeren en je een nieuwe kaart sturen:

0900 40 40 910
klantenservice@museumkaart.nl 

Families

Op zoek naar een leuke kinderactiviteit in Den Haag? Kom naar het Mauritshuis!
Wij zijn door kinderen uitgeroepen tot één van de leukste musea van Nederland voor kinderen, en daar zijn we maar wat trots op. In het Mauritshuis vind je wereldberoemde schilderijen die voor kinderen net zo leuk, spannend, mooi én cool als voor volwassenen zijn.

Naast het bekijken van de kunstwerken is het rondlopen in ons stadspaleis een avontuur op zich. Door de fonkelende kroonluchters en kleurrijke plafondschilderingen waan je je in een andere wereld. Entree is tot en met 18 jaar gratis!

Heb je nu al zin om met de hele familie in de stemming te komen? Met onze online kinderactiviteiten lukt dat gegarandeerd. Bekijk de filmpjes van Maurits Muis, maak leuke speur- en doe-opdrachtjes, print een kleurplaat, of onderzoek onze digitale collectie.

Moeder Met Kinderen Bekijkt Het Puttertje In Mauritshuis Den Haag 1200

Brasserie

In het hart van Den Haag vind je Brasserie Mauritshuis, waar we gastvrijheid tot een kunst hebben verheven. Op ons menu vind je moderne (lunch)gerechten geïnspireerd op de schilderijen uit het museum, bereid met verse ingrediënten van eigen bodem. Uiteraard kun je in de brasserie ook genieten van een borrel of koffie met een Haagsche lekkernij. Het is de perfecte manier om een bezoek aan het Mauritshuis te starten of af te sluiten.

De Brasserie heeft een eigen ingang aan het Plein en is dagelijks geopend:

  • Maandag 12.30 - 18.00
  • Dinsdag tot en met zondag 10.00 - 18.00 uur

Reserveren

Wanneer je met vijf personen of meer wilt komen, kun je een reservering maken. Dat kan door te bellen naar 070 302 3480 of een mailtje te sturen naar brasserie@mauritshuis.nl. Kom je met minder dan vijf personen? Dan hoef je niet te reserveren en nodigen we je uit om direct een gezellig plekje uit te zoeken.

Brasserie Mh Mauritshuis

Winkel

Een mooi kunstboek, een speciaal cadeau of een bijzondere ansichtkaart: in de winkel van het Mauritshuis haal je de schatten van het Mauritshuis in huis. De winkel is gevestigd in de foyer en heeft dezelfde openingstijden als het Mauritshuis. Je kunt er ook zonder ticket naar binnen.

Alle artikelen zijn in onze online shop te bestellen.

Meisje Met De Parel Tshirt Webshop Mauritshuis Museum

Dagje Den Haag

Den Haag is één van de mooiste historische steden van Nederland. Een dagje Den Haag is dan ook een perfect uitje voor iedereen. Er valt altijd wat te zien, beleven, proeven en bewonderen.

Vanuit het Mauritshuis kun je de rest van Den Haag gaan ontdekken. Door de ligging van ons museum ben je zó op het strand en in de duinen, maar wandel je ook de levendige winkelstraten in. Even tot rust komen? In het historische centrum zijn er vele fijne terrassen, restaurants en hotels.

Rubens En Brueghel Het Aardse Paradijs In Het Mauritshuis Den Haag