Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Persarchief

MEROL maakt slippertje in Mauritshuis

13 januari 2020

Op 23 januari 2020 brengt zangeres MEROL haar nieuwste nummer 'Slippertje' uit. Zij trok haar stoute slippers aan om met cheeky teksten het verhaal achter een schilderij uit de collectie van het Mauritshuis tot leven te brengen. Na een geslaagde release afgelopen november van het nummer ‘Parel’ van Spinvis (ruim 80.000 streams op Spotify binnen 5 weken) is MEROL de tweede artiest voor het muzikale project: Bekijk het Mauritshuis met je oren.

Lees meer

Martine Gosselink nieuwe directeur Mauritshuis

03 februari 2020

De Raad van Toezicht van het Mauritshuis maakt vandaag bekend dat Martine Gosselink is benoemd tot algemeen directeur. Met ingang van 1 april zal Gosselink voormalig algemeen directeur Emilie Gordenker opvolgen die vanaf 1 februari het Mauritshuis verruilde voor het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Lees meer

Jandino Asporaat voor een avond gastdirecteur van het Mauritshuis

07 februari 2020

Op donderdagavond 13 februari ontvangt Jandino voor één avond de sleutels van het Mauritshuis. De stand-upcomedian, televisiepresentator, zanger, producent en imitator is die avond de directeur van het museum. Jandino vraagt zich af hoe bezoekers naar kunst kijken, hij kiest zes favoriete schilderijen waarover hij gaat vertellen, hij wordt geïnterviewd én er komt een mystery-guest die een optreden verzorgt.

Lees meer

Mauritshuis verwerft Portret van Jakob Omphalius door Bartholomäus Bruyn

30 juni 2020

Het Mauritshuis heeft een portret verworven van Jakob Omphalius, geschilderd door Bartholomäus Bruyn de Oude. Daarmee komt een bruidspaar weer bij elkaar dat bijna 125 jaar geleden op een veiling van elkaar werd gescheiden.

Lees meer

Presentatie rondom één schilderij: Gezicht op Delft van Johannes Vermeer

03 juli 2020

Vanaf 26 september organiseert het Mauritshuis een presentatie die bestaat uit één schilderij: Gezicht op Delft van Johannes Vermeer. In de tentoonstellingszaal krijgen bezoekers de kans om alleen of in zeer klein gezelschap, in stilte, te ervaren wat dit bijzondere kunstwerk met hen doet.

Lees meer

DI-RECT naar Mauritshuis in Den Haag

04 juli 2020

DI-RECT geeft op zaterdag 8 augustus een concert vanuit het Mauritshuis in Den Haag. Het optreden is te volgen via een live stream op de website van de band.

Lees meer

Willie Wartaal bestijgt de troon in het Mauritshuis

13 juli 2020

Den Haag - Op 23 juli 2020 brengt rapper Willie Wartaal zijn nieuwste nummer 'Mootje' uit en geeft hij een speciaal mini-concert met livestream vanuit het Mauritshuis. De rapper is alweer de vierde artiest in het kader van het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren, die een nummer schrijft bij een van de meesterwerken uit het museum.

Lees meer

Gefixeerd op Vermeers stadgezicht - Eye-tracking onderzoek naar schilderij 'Gezicht op Delft'

15 oktober 2020

Vlak voor de opening van de presentatie Alleen met Vermeer organiseerde het Mauritshuis een zogeheten ‘eye-tracking’ onderzoek bij het beroemde schilderij Gezicht op Delft. Uit het onderzoek blijkt, dat er verschil bestaat tussen hoe ‘kunstkenners’ * dit in Delft geschilderde werk waarnemen en mensen die minder vaak in aanraking komen met kunst **.

Lees meer

Ruiken aan kunst in: Vervlogen – geuren in kleuren.

18 november 2020

Tentoonstelling over zoete parfums en vreselijke stank in de 17de eeuw

Het Mauritshuis presenteert vanaf 11 februari 2021 de tentoonstelling Vervlogen – geuren in kleuren. Bezoekers zullen ruiken aan de frisse schone was in een interieur van Pieter de Hooch, aan zomer- en winterparfums in zilveren 17de-eeuwse pomanders, maar ook aan de afschuwelijk stinkende Amsterdamse grachten op een stadgezicht van Jan van der Heyden.

Lees meer

Mauritshuis eerste gigapixelmuseum ter wereld

26 november 2020

Het Mauritshuis is vanaf vandaag niet alleen fysiek te bezoeken, maar ook in een nieuwe virtuele maar levensechte omgeving. Het museum heeft de primeur om geheel in gigapixel-formaat* te zijn gedigitaliseerd, als eerste ter wereld. Door de koppeling met de bestaande Second Canvas-app van het Mauritshuis, worden ook de mooiste verhalen achter de meesterwerken onthuld én kan er tot op de kwaststreek worden ingezoomd. Maar liefst 36 meesterwerken, waaronder alle Vermeers, vier Rembrandts, drie Jan Steens, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter, zijn tot in het allerkleinste detail te bewonderen.

Lees meer

The Kik vindt dé ware liefde in het Mauritshuis

10 december 2020

Dave von Raven wil vaker naar museum

Den Haag – Het nieuwste nummer van The Kik ‘De ware Jakob’ is vanaf vandaag te beluisteren via Mauritshuis.nl/thekik. De Rotterdamse band schreef deze ballad speciaal in het kader van het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren. Het nummer ‘De ware Jakob’ is een liefdesverhaal geïnspireerd op twee portretten van bijna 500 jaar oud uit de collectie van het Mauritshuis.

Lees meer
2019