Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Persarchief

Lokke Moerel nieuwe voorzitter van Raad van Toezicht Mauritshuis

11 januari 2018

Met ingang van 1 april treedt Lokke Moerel aan als voorzitter van de Raad van Toezicht van het Mauritshuis in Den Haag. Lokke Moerel is advocaat bij het Amerikaanse advocatenkantoor Morrison & Foerster en hoogleraar Global ICT aan de Tilburgse Universiteit, en is een zeer ervaren toezichthouder; zo was zij tot deze maand voorzitter van de Raad van Toezicht van het Wereld Natuur Fonds en is zij bestuurder bij de Vereniging Rembrandt.

Lees meer

Nieuw onderzoek naar Meisje met de parel van Vermeer

31 januari 2018

Op maandag 26 februari 2018 start het Mauritshuis met Het Meisje in de schijnwerper: een diepgaand onderzoeksproject naar het Meisje met de parel (1665) van Johannes Vermeer. Het beroemdste schilderij van het museum is voor het laatst onderzocht in 1994, tijdens de toenmalige restauratie.

Lees meer

Mauritshuis herontdekt schilderij Jan Steen
'Alsof het schilderij rechtstreeks uit het atelier van Jan Steen komt'

09 februari 2018

Het schilderij De bespotting van Simson uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is een echte Jan Steen, tot die conclusie komen specialisten van het Mauritshuis. Geruime tijd stond het schilderij te boek als een achttiende-eeuwse kopie naar Jan Steen. Ten onrechte, want schilderstijl, techniek en voorstelling passen probleemloos in het oeuvre van de meester zelf. Het schilderij is door het Mauritshuis technisch onderzocht in samenwerking met Shell en door restauratoren van het museum gerestaureerd. Na behandeling vormt de herontdekte Steen uit Antwerpen vanaf 15 februari 2018 een stralend hoogtepunt in de tentoonstelling Jan Steen vertelt .

Lees meer

Intensief onderzoek naar Vermeers Meisje met de Parel van start

26 februari 2018

Onderzoeksleider Abbie Vandivere en Annelies van Loon zetten de Macro-röntgenfluorescentiescanner in werking. De komende dagen zal Vermeers schilderij Meisje met de parel (ca.1665) millimeter voor millimeter gescand worden. De MA-XRF scan vormt de start van het onderzoeksprogramma Het meisje in de schijnwerper, een samenwerkingsproject in het kader van het Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS).

Lees meer

Vermeers Meisje met de parel hangt weer in haar vertrouwde omgeving

12 maart 2018

Vermeers Meisje met de parel, publiekslieveling uit de collectie van het Mauritshuis in Den Haag hangt weer in haar vertrouwde omgeving in zaal 15. De afgelopen twee weken was het schilderij onderwerp van een intensief wetenschappelijk onderzoek dat plaats vond in de Gouden Zaal van het museum.

Lees meer

Openbare restauratie oudste schilderij Mauritshuis

23 april 2018

Vanaf 14 juni 2018 wordt De bewening van Christus, (c. 1460-1464) van Rogier van der Weyden voor de ogen van de bezoekers in het Mauritshuis gerestaureerd. Dit gebeurt in een tijdelijk atelier in de tentoonstellingszaal. De bewening is het oudste schilderij in het Mauritshuis en het enige werk van de Vlaamse meester in een Nederlands museum. Bezoekers komen tijdens de restauratie veel te weten over het technische en kunsthistorische onderzoek naar het schilderij. Bovendien is een zeldzaam bruikleen uit de Galleria degli Uffizi in Florence te zien. Naast het terugbrengen van de prachtige kleuren van het meesterwerk hoopt het Mauritshuis ook meer te weten te komen over het kunstwerk zelf en zijn geschiedenis.

Lees meer

Rembrandt trakteert!

08 juli 2018

Het Mauritshuis viert zondag 15 juli dat Rembrandt van Rijn die dag 412 jaar zou zijn geworden. Het museum herdenkt de grootste schilder van de Gouden Eeuw met Rembrandt-verhalen in het museum en natuurlijk......taart.

Dé banketbakkerij van Den Haag, Maison Kelder, creëert voor de verjaardag van Rembrandt een enorme verjaardagstaart, bestaande uit meer dan 500 petitfours die tezamen één van topstukken uit de collectie van het Mauritshuis tonen: Rembrandts laatste zelfportret uit 1669.

Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis, zal de taart om 10.00 uur aansnijden.

Lees meer

Mauritshuis organiseert tentoonstelling over beeldvorming Johan Maurits. Museum nodigt bezoekers uit eigen mening te vormen.

10 juli 2018

Het Mauritshuis organiseert volgend jaar een tentoonstelling over beeldvorming rondom de naamgever van het museum, Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679). In de tentoonstelling komen verschillende perspectieven op Johan Maurits naar voren, van zijn reputatie als gouverneur van Nederlands Brazilië in de 17de eeuw tot en met hedendaagse visies op zijn leven en werk. Het Mauritshuis nodigt de bezoeker uit zijn of haar mening in de tentoonstelling te vormen en te delen. Op dit moment werkt het museum aan de conceptontwikkeling van de tentoonstelling die in april 2019 zal openen.

Lees meer

Aftrap Rembrandt & De Gouden Eeuw-jaar op Uitmarkt 2018

15 augustus 2018

In 2019 staat Nederland in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Aanleiding is de 350ste sterfdag van de beroemdste Hollandse Meester op 4 oktober 2019. Het hele jaar zijn er tal van activiteiten in onder meer Den Haag, Leiden, Leeuwarden en Amsterdam. Ervaar het Nederland in de tijd van Rembrandt in de Gouden Eeuw met bijzondere tentoonstellingen in o.a. Museum De Lakenhal, het Fries Museum, Het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis en het Rijksmuseum.

Lees meer

National Trust. Hollandse meesters uit Britse landhuizen

11 september 2018

Vanaf 11 oktober 2018 organiseert het Mauritshuis een tentoonstelling rond 17de-eeuwse Hollandse schilderijen met een Engelse herkomst. Twee-en-twintig Hollandse meesters uit twaalf Britse landhuizen vertellen het verhaal van de enorme populariteit van deze kunstenaars uit de Gouden Eeuw in het Verenigd Koninkrijk. Met name in de 18de en 19de eeuw versierde de Britse adel de vertrekken van zijn monumentale landhuizen met landschappen, portretten, stillevens en genrestukken van de beroemdste oude meesters, onder wie Rembrandt, Aelbert Cuyp, Pieter Saenredam en Jan Steen.

Lees meer
2017