Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Persarchief

Lokke Moerel nieuwe voorzitter van Raad van Toezicht Mauritshuis

11 januari 2018

Met ingang van 1 april treedt Lokke Moerel aan als voorzitter van de Raad van Toezicht van het Mauritshuis in Den Haag. Lokke Moerel is advocaat bij het Amerikaanse advocatenkantoor Morrison & Foerster en hoogleraar Global ICT aan de Tilburgse Universiteit, en is een zeer ervaren toezichthouder; zo was zij tot deze maand voorzitter van de Raad van Toezicht van het Wereld Natuur Fonds en is zij bestuurder bij de Vereniging Rembrandt.

Lees meer

Nieuw onderzoek naar Meisje met de parel van Vermeer

31 januari 2018

Op maandag 26 februari 2018 start het Mauritshuis met Het Meisje in de schijnwerper: een diepgaand onderzoeksproject naar het Meisje met de parel (1665) van Johannes Vermeer. Het beroemdste schilderij van het museum is voor het laatst onderzocht in 1994, tijdens de toenmalige restauratie.

Lees meer

Mauritshuis herontdekt schilderij Jan Steen
'Alsof het schilderij rechtstreeks uit het atelier van Jan Steen komt'

09 februari 2018

Het schilderij De bespotting van Simson uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is een echte Jan Steen, tot die conclusie komen specialisten van het Mauritshuis. Geruime tijd stond het schilderij te boek als een achttiende-eeuwse kopie naar Jan Steen. Ten onrechte, want schilderstijl, techniek en voorstelling passen probleemloos in het oeuvre van de meester zelf. Het schilderij is door het Mauritshuis technisch onderzocht in samenwerking met Shell en door restauratoren van het museum gerestaureerd. Na behandeling vormt de herontdekte Steen uit Antwerpen vanaf 15 februari 2018 een stralend hoogtepunt in de tentoonstelling Jan Steen vertelt .

Lees meer

Intensief onderzoek naar Vermeers Meisje met de Parel van start

26 februari 2018

Onderzoeksleider Abbie Vandivere en Annelies van Loon zetten de Macro-röntgenfluorescentiescanner in werking. De komende dagen zal Vermeers schilderij Meisje met de parel (ca.1665) millimeter voor millimeter gescand worden. De MA-XRF scan vormt de start van het onderzoeksprogramma Het meisje in de schijnwerper, een samenwerkingsproject in het kader van het Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS).

Lees meer

Vermeers Meisje met de parel hangt weer in haar vertrouwde omgeving

12 maart 2018

Vermeers Meisje met de parel, publiekslieveling uit de collectie van het Mauritshuis in Den Haag hangt weer in haar vertrouwde omgeving in zaal 15. De afgelopen twee weken was het schilderij onderwerp van een intensief wetenschappelijk onderzoek dat plaats vond in de Gouden Zaal van het museum.

Lees meer

Openbare restauratie oudste schilderij Mauritshuis

23 april 2018

Vanaf 14 juni 2018 wordt De bewening van Christus, (c. 1460-1464) van Rogier van der Weyden voor de ogen van de bezoekers in het Mauritshuis gerestaureerd. Dit gebeurt in een tijdelijk atelier in de tentoonstellingszaal. De bewening is het oudste schilderij in het Mauritshuis en het enige werk van de Vlaamse meester in een Nederlands museum. Bezoekers komen tijdens de restauratie veel te weten over het technische en kunsthistorische onderzoek naar het schilderij. Bovendien is een zeldzaam bruikleen uit de Galleria degli Uffizi in Florence te zien. Naast het terugbrengen van de prachtige kleuren van het meesterwerk hoopt het Mauritshuis ook meer te weten te komen over het kunstwerk zelf en zijn geschiedenis.

Lees meer
2017