Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

"De muziekles" van Johannes Vermeer na 20 jaar weer even te zien in Nederland. Het Mauritshuis toont meesterwerk in tentoonstelling Hollanders in huis.

"De muziekles" van Johannes Vermeer is voor het eerst in 20 jaar weer te bewonderen in Nederland. Het meesterwerk, dat onderdeel uitmaakt van de Royal Collection, was in 1996 voor het laatst te zien in het Mauritshuis als onderdeel van de grote Vermeer-tentoonstelling. Het schilderij is dit najaar het hoogtepunt in de tentoonstelling Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection. Deze opent voor publiek op 29 september aanstaande.

"De muziekles" wordt opgehangen voor de tentoonstelling Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection die opent voor publiek op 29 september 2016, Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016. Fotograaf: Piet Jacobson

"De muziekles"

"De muziekles" is één van de zeldzame stukken van Johannes Vermeer, van wie in totaal 36 schilderijen bewaard zijn gebleven. Het schilderij uit omstreeks 1660-1662 toont een dame en een heer bij een virginaal. Boven dit muziekinstrument hangt een spiegel die de voet van de schildersezel van Vermeer weerspiegelt. Het schilderij is in 1762 verworven door de Engelse koning George III, maar stond toen nog te boek als een werk van Frans van Mieris de Oude. Pas later werd duidelijk dat het om een werk van Vermeer ging. Het Mauritshuis heeft zelf drie schilderijen van zijn hand: Diana en haar nimfen, Gezicht op Delft en Meisje met de parel, maar een genrestuk van de kunstenaar ontbreekt in de collectie. Het museum is dan ook zeer verheugd dat het tijdelijk een vierde Vermeer kan laten zien.

Hollanders in Huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection

De Britse Royal Collection behoort tot de grootste en belangrijkste kunstverzamelingen in de wereld en is één van de laatst overgebleven Europese koninklijke verzamelingen. Voor de tentoonstelling is een gevarieerde selectie gemaakt van de beste Hollandse genrestukken. In totaal gaat het om 22 schilderijen uit de collectie van het Britse koningshuis, aangevuld met één werk van het Mauritshuis. Sleutelstukken in de tentoonstelling zijn "De muziekles" van Johannes Vermeer en Vrouw in slaapkamer van Jan Steen. Daarnaast worden topstukken van de andere grote meesters van het Hollandse genrestuk getoond, zoals Gerard ter Borch, Gerrit Dou, Pieter de Hooch, Willem van Mieris en Gabriël Metsu.

Noot voor redactie:                                                                                

Beelden kunt u downloaden via onderstaande link: mauritshuis.nl/pers,
met vermelding van de bijgevoegde creditlines: Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Natalie Bos, Mauritshuis     
+31 (0)70 3023438 / +31 (0)6 14448460             
pressoffice@mauritshuis.nl / mauritshuis.nl                    

De Britse Royal Collection behoort tot de grootste en belangrijkste kunstcollecties in de wereld en is één van de laatst overgebleven Europese Koninklijke verzamelingen. Vrijwel alle vormen van beeldende kunst zijn vertegenwoordigd in de collectie. De collectie is verspreid over 15 koninklijke residenties en voormalige residenties in het Verenigd Koninkrijk, waarvan de meeste regelmatig open zijn voor het publiek. De Royal Collection wordt beheerd door Hare Majesteit Koningin Elizabeth II voor haar opvolgers en de natie.

Ontdek de Royal Collection op www.royalcollection.org.uk/collection

FOTO
Tekstvak: NL CREDITLINES ‘De muziekles’ wordt opgehangen voor de tentoonstelling Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection die opent voor publiek op 29 september 2016, Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016. Fotograaf: Piet Jacobson

Blijf op de hoogte