Jouw ontwerp op een Haags Muâhtje!

Pitch Mauritshuis Murals

Lege Muur Zoekt Kunstenaar

Heel veel dank voor jullie inzendingen! De deadline om mee te kunnen doen aan de Pitch is inmiddels verstreken.

Wil je jouw mural op deze mooie Haagse gevel? Doe dan mee aan Mauritshuis Murals. Als je wint mag je jouw ontwerp zelf realiseren en sta jij in het rijtje met kunstenaars als Collin van der Sluijs, Super A, Nina Valkhoff en Julien de Casabianca.

Het Mauritshuis organiseert een open call voor aanstormend talent uit heel Nederland. Je kunt je ontwerp indienen tot en met 15 juni.

De gevel ligt aan de Smitstraat bij het Joubertplantsoen in de wijk Transvaal in Den Haag. De buurtbewoners hebben drie schilderijen uit het Mauritshuis geselecteerd waar jij je door laat inspireren. Ook het gebruiken van typische dingen uit de wijk in jouw ontwerp is een onderdeel van de opdracht.

Maak jij de volgende Mauritshuis Mural?

Mauritshuis Murals is een project in samenwerking met The Hague Street Art, Gemeente Den Haag en Nationale-Nederlanden ter ere van het 200 jarig bestaan van het Mauritshuis.

Opdracht

De buurtbewoners hebben drie schilderijen uit het Mauritshuis geselecteerd waar jij je door kunt laten inspireren. Ook het gebruiken van typische dingen uit de wijk in jouw ontwerp is een onderdeel van de opdracht. Je hebt alle vrijheid om een ontwerp voor een fantastische muurschildering geheel in jouw stijl te maken. 

De winnaar krijgt voor het zelf plaatsen van de muurschildering een bedrag van €3.750,-. Maar dat niet alleen! Als ‘supporter van talent’ maakt Nationale-Nederlanden, onze partner in dit jubileumjaar, een online portret over jou.

Materiaalkosten en hoogwerker worden door de organisatie geregeld en bekostigd.

Wil je meedoen? Stuur je ontwerp en motivatie in naar: murals@mauritshuis.nl.

Super A
Super A werkt aan de eerste Mauritshuis Mural aan de Lonnekerstraat in Den Haag. Geïnspireerd op het werk Kippen en eenden van Melchior d'Hondecoeter.

Ja, ik doe mee

Wij kijken uit naar jouw ontwerp voor de volgende Mauritshuis Mural! 

Je kunt tot en met 15 juni 2022 jouw ontwerp + onderbouwing en motivatie (over de keuze van het schilderij, gekozen ontwerp en wat jouw ontwerp met deze wijk in Den Haag te maken heeft) indienen via murals@maurithuis.nl. Ook deel je een schets, of een detail uit je ontwerp via Instagram o.v.v. Pitch Mauritshuis Murals en tagt @mauritshuis_museum, @nn_nederland en @thehaguestreetart.

Het winnende ontwerp wordt door jou uitgevoerd in augustus. Op 26 augustus is de muurschildering af en wordt deze feestelijk onthuld. Lees goed de algemene voorwaarden door voordat je besluit om mee te doen.

Lege Muur Zoekt Kunstenaar
Wordt dit jouw Mauritshuis Mural aan de Smithstraat bij het Joubertplantsoen?

Inspiratiewerken

Samen met de wijktijgers (een kinderredactie) van buurtcentrum Bario zijn we de wijk in gegaan. De wijktijgers houden zich bezig met het laatste nieuws uit de buurt. En een nieuwe muurschildering is natuurlijk groots nieuws. Met een selectie van 10 kunstwerken de buurtbewoners vragen naar hun favoriete schilderij uit het Mauritshuis is dan ook een kolfje naar hun hand!

De buurtbewoners hebben de drie schilderijen hieronder geselecteerd waar jij je door kan laten inspireren voor jouw ontwerp. Klik je erop, dan ga je naar de detailpagina waar je een hoge resolutie beeld kunt downloaden. Mocht je een groter bestand nodig hebben (TIFF formaat), mail ons dan via murals@mauritshuis.nl

Over de buurt

De muur voor deze pitch is in het Transvaalkwartier aan het Joubertplantsoen. De bekende Haagse Markt ligt in deze wijk en is meteen een voorbeeld van de levendigheid die de buurt kenmerkt. Van kledingwinkels met kleurrijke etalages tot bakkers waar de heerlijke geur je al tegemoet komt. Op bijna elke straathoek is wel een winkeltje te vinden met een vaste klantenkring uit de buurt. Zo ook aan het pleintje bij het Joubertplantsoen. Dit is het middelpunt voor de buurtbewoners van verschillende portiekflats die eromheen liggen. Het is bijna een soort modern ‘hofje’ te noemen. Bij goed weer is het een gezellige drukte op het plein. Er spelen kinderen, jongeren voetballen of basketballen in de kooi en op de bankjes zitten mannen en vrouwen druk met elkaar te praten. De muur voor de schildering is goed zichtbaar vanaf het plein. Veel buurtbewoners zullen dagelijks langs jouw mural lopen of er vanaf het plein zicht op hebben.

Selectieproces

De inzendingen worden gejureerd door een vakjury bestaande uit directeur Martine Gosselink, Ranti Tjan (aankomend directeur Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) en David Roos (directeur STRAAT Museum Amsterdam) en een publieksjury. Deze vakjury zal uit alle inzendingen een sterke voorselectie maken van drie inzendingen. De publieksjury, bestaande uit buurtbewoners, heeft uiteindelijk de laatste stem. Het winnende ontwerp wordt door jou in augustus gemaakt op de muur aan het Joubertplantsoen in Den Haag. 

Algemene voorwaarden van deelname

Je kunt jouw ontwerp en motivatie tot en met 15 juni 2022 indienen via murals@mauritshuis.nl. 

Wil je graag meedoen, lees dan onderstaande beknopte opsomming goed door en download het uitgebreide document met voorwaarden.

  • Leeftijd 18 jaar en ouder.
  • Woonachtig in Nederland.
  • De gehele gevel is ongeveer 115 m2 (incl. raampartijen). Houd er rekening mee dat het ontwerp begint boven het grijze gedeelte. Ruimtes tussen de raampartijen en links daarvan hoeven niet meegenomen te worden in het ontwerp.
  • Digitaal aanleveren van een duidelijk ontwerp in High Res (min. A4 formaat in JPG, PNG of PDF vorm).
  • Stuur een schriftelijke onderbouwing en motivatie mee.
  • Je bent in de maand augustus beschikbaar voor het zetten van de mural, de persbijeenkomst en het buurtfeest.
  • Je wilt graag meewerken aan een online portret die door onze hoofdsponsor Nationale-Nederlanden wordt aangeboden. Je geeft toestemming aan Nationale-Nederlanden en het Mauritshuis om drie jaar na opname deze video rechtenvrij te mogen gebruiken.
  • Ervaring met het plaatsen van murals is een pré. Je stuurt ook een paar voorbeelden mee van je werk.
  • Het ontwerp moet aantoonbaar geïnspireerd zijn op een werk uit de collectie van het Mauritshuis.
  • Alleen het volledig indienen van ontwerp + onderbouwing en motivatie met naam, woonplaats en leeftijd worden in behandeling genomen. 

De winnaar krijgt voor het plaatsen van de muurschildering een bedrag van €3.750,-. Maar dat niet alleen! Als ‘supporter van talent’ maakt Nationale-Nederlanden, onze partner in dit jubileumjaar, een online portret over jou. 

Het primen van de muur, materiaalkosten en hoogwerker worden door de organisatie geregeld en bekostigd.

Mauritshuis Murals Collin Van Der Sluijs En Super A Inspiratie Melchior D Hondecoeter
Collin van der Sluijs werkt aan de eerste Mauritshuis Mural aan de Lonnekerstraat in Den Haag. Geïnspireerd op het werk Kippen en eenden van Melchior d'Hondecoeter.

Gemeente Den Haag

Gemeente Den Haag maakt het project Mauritshuis Murals mede mogelijk. Kunstenaars uit binnen- en buitenland verrijken met hun muurschilderingen verschillende buurten van Den Haag. Als supporter van aanstormend talent steunt gemeente Den Haag dit onderdeel van Mauritshuis Murals in het bijzonder. 

Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden (NN) is partner en hoofdsponsor van het Mauritshuis en maakt het project Mauritshuis Murals mede mogelijk. Als supporter van alle kunstontdekkers zet NN zich in om een breder publiek te enthousiasmeren voor kunst en cultuur. Ook geeft NN als supporter van talent kunstenaars de kans en een podium om anderen te inspireren.

Met dank aan

Mauritshuis Murals wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Nationale-Nederlanden en Stichting Droom en Daad.

Logo's Murals