Een andere opvallende ontdekking betrof Jan Miense Molenaers reeks met de Vijf Zintuigen. Bij Het gevoel bleek uiteindelijke versie veel zedelijker dan in zijn oorspronkelijke opzet. Op een röntgenopname van het schilderij waarbij een boer onder de rokken tast van een vrouw (en zij hem bestraft door met een pantoffel op zijn hoofd te slaan) wordt de rok zo ver opgetild dat haar blote been zichtbaar wordt. Het lijkt erop dat de kunstenaar zijn werk zelf censureerde.
De vrouw van Jan Miense Molenaer, Judith Leyster één van de weinige professionele schilderessen uit de Gouden Eeuw nam eenzelfde soort beslissing bij het schilderij Man die een vrouw geld aanbiedt. Een bebaarde man biedt een jonge vrouw geld aan, maar zij gaat onverstoord door met haar handwerk. Uit een infraroodopname blijkt dat de man eerst zijn hand in de nek van de vrouw had gelegd, maar in het uiteindelijke schilderij is zijn toenadering minder vrijpostig.
Het schilderij Kortegaarde van de 18de-eeuwse kunstenaar Cornelis Troost blijkt na intensief speurwerk meer te zijn dan een dagelijks tafereeltje. Het bevat allerlei verwijzingen naar de actuele politieke situatie. In het jaar waarin dit schilderij werd gemaakt – 1747 - stonden de Fransen op het punt om de Hollandse
Republiek binnen te vallen. De schilder wilde met dit schilderij laten zien dat de Nederlanders militair hun mannetje stonden. Zo beeldde hij linksonder zowel een boek als een ontwerptekening af van de toen befaamde Nederlandse vestingbouwkundige Menno van Coehoorn (1641-1704).
Directeur Emilie Gordenker: “Wetenschappelijk onderzoek is een kernactiviteit van het museum. Met deze bestandscatalogus leveren we een standaardwerk af over Hollandse en Vlaamse Schilderkunst waarmee we ook internationaal een belangrijke bijdrage leveren aan het wetenschappelijk discours.”
Boek Genre Paintings in the Mauritshuis
412 pagina’s, gebonden, 23 x 28 cm, 320 illustraties in kleur en 80 in zwart-wit, Engels, ISBN 978 94 6262 094 0, € 45,00.
Tentoonstelling
Het verschijnen van deze publicatie valt samen met de tentoonstelling Hollanders in huis waarin 23 belangrijke genrestukken uit de Britse Royal Collection te zien zijn tot en met 5 februari 2017.