Jacob van Hulsdonck (1582 – 1647)
Jacob van Hulsdonck werd in 1582 in Antwerpen geboren, maar bracht zijn jeugd door in Middelburg waar hij het vak leerde. In Middelburg, destijds een centrum voor botanisten, kwam hij in contact met stilleven specialisten Ambrosius Bosschaert de Oude en Jan Brueghel de Oude. Mogelijk werd hij zelfs door Bosschaert opgeleid. In 1608 werd hij meester in het Sint-Lucasgilde in Antwerpen. Hij trouwde twee keer en kreeg acht kinderen, waaronder Gillis van Hulsdonck (1625-1669) die door zijn vader werd opgeleid tot stillevenschilder.
Van Hulsdonck vervaardigde voornamelijk fruitstillevens. Daarnaast schilderde hij bloemstillevens en gedekte tafels. Jacob van Hulsdonck ontwikkelde zich in de loop van zijn carrière tot een vernieuwende schilder binnen het genre van de bloemstillevenschilderkunst. Hij was in staat een buitengewoon overtuigende en uitgebalanceerde weergave van driedimensionaliteit en textuur tot stand te brengen. De overlappende bloemen en natuurlijke overgang tussen licht en schaduw in Rozen in een glazen vaas doen in grote lijnen zelfs denken aan bloemstillevens uit de achttiende eeuw.
Bloemen in het Mauritshuis
In de collectie van het Mauritshuis is het bloemstilleven bijzonder goed vertegenwoordigd. Als één van de weinige musea ter wereld kan het een representatief overzicht tonen van de ontwikkeling van dit genre van de zestiende eeuw tot en met de achttiende eeuw. Dit verzamelgebied kreeg de afgelopen twee jaar extra aandacht. De laatste twee aanwinsten van het Mauritshuis waren niet geheel toevallig ook bloemstillevens: Narcissen, maagdenpalm en viooltjes in een kan (c.1562) van Ludger tom Ring II en Vaas met bloemen in een stenen nis (1615) van Roelant Savery.
In één van de kleine kabinetten van het Mauritshuis is sinds mei een tijdelijke bloemenpresentatie ingericht met de mooiste bloemenstillevens uit de collectie, inclusief Rozen in een glazen Vaas van Jacob van Hulsdonck. Deze presentatie Het mooiste uit de natuur is nog tot en met zondag 28 augustus te zien in zaal 13 van het museum.