Support het Mauritshuis

Vrienden, doneren en meer

Vermeer View Of Delft

Met de support van particulieren kunnen wij het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de tijd van Rembrandt en Vermeer blijven delen, nu en in de toekomst. Het Mauritshuis mag al jaren rekenen op de support van onze Vrienden. Mede dankzij de Vrienden hebben wij unieke werken kunnen verwerven en bijzondere tentoonstellingen kunnen realiseren.

U kunt ons op allerlei manieren supporten: doneer eenmalig een (klein) bedrag via Tikkie of word Vriend en geniet van allerlei voordelen. Lees er hieronder alles over of ontdek alle aantrekkelijke fiscale mogelijkheden. Alvast onze grote dank!

Vrienden Mauritshuis schenken lichtkunstwerk voor jubileum museum

Omdat het Mauritshuis vorig jaar zijn 200-jarig jubileum vierde als museum, hebben de Vrienden van het Mauritshuis op 2 februari 2023 een bijzonder verjaardagscadeau geschonken. Glaskunstenaar Bibi Smit ontwierp en vervaardigde een zeer groot lichtkunstwerk, geïnspireerd op de bloemstillevens in de collectie van het Mauritshuis en die van de jubileumtentoonstelling.

Het lichtkunstwerk getiteld Werveling is ruim 6 meter hoog, spiraalvormig en bestaat uit maar liefst 233 gekleurde glaselementen. Je kunt het kunstwerk bekijken in het Atrium van het museum, bij de tentoonstellingszaal.

Bibi Smit: 'Dit werk viert het leven, in alle kleuren en met alle mooie momenten en met alle imperfecties. Het toont de schoonheid van vergankelijkheid en maakt de toeschouwer daarvan deelgenoot. Ik ben zeer vereerd dat ik voor het Mauritshuis ben uitgekozen voor deze opdracht'.

Bibi Smit Lichtkunstwerk Werveling In Mauritshuis 1200
Bibi Smit, Werveling, 2022

Onthulling lichtkunstwerk

Werveling

Vrienden van het Mauritshuis

Vrienden zijn voor het Mauritshuis onmisbaar. Al meer dan dertig jaar steunen de Vrienden van het Mauritshuis ons met bijdragen voor aankopen en tentoonstellingen.

Met support van de Vrienden zijn prachtige werken toegevoegd aan onze collectie, waaronder Werveling van Bibi Smit en Rozen in een glazen vaas van Jacob van Hulsdonck. Ook steunden de Vrienden bijzondere tentoonstellingen, waaronder recentelijk Facelifts & Makeovers (2021) en Vervlogen - geuren in kleuren (2021).

Als dank organiseren we vele lezingen, excursies, openingen en andere activiteiten.

Speciaal voor expats zijn er de International Friends.

Mh0453 Hulsdonck Rozenineenglazenvaas
Jacob van Hulsdonck, Rozen in een glazen vaas, c. 1640-1645

Schenken en nalaten

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat de collectie van het Mauritshuis altijd behouden zal blijven. Maar kunst is kwetsbaar. Dat geldt zeker voor onze unieke werken van Vermeer, Rembrandt, Rubens en andere grote meesters van de 17de-eeuwse schilderkunst.

Help ons de collectie in topconditie te houden. Iedere gift, hoe groot of hoe klein, is van harte welkom. Er zijn allerlei bestemmingen denkbaar om een gift passend te besteden. Ook zijn er aantrekkelijke fiscale mogelijkheden waarover wij graag meer informatie geven.

Ruysdael Met Bezoekers In Mauritshuis Den Haag 1200

Vrijwilliger worden

Vrijwilligers zijn enorm belangrijk voor het Mauritshuis. Onze vrijwilligers maken deel uit van een groot team van mensen die het bezoek aan het Mauritshuis tot een unieke ervaring maken. Is vrijwilliger worden iets voor u? We horen het graag.

Wat doen vrijwilligers?

U vindt onze vrijwilligers onder andere bij de informatiebalie, waar zij vol enthousiasme en met persoonlijke aandacht vragen van bezoekers beantwoorden.

Ook de museumwinkel wordt door onze vrijwilligers bemand. Dankzij hun onmisbare bijdrage kan de opbrengst van de winkel worden gebruikt om het Mauritshuis te steunen, onder andere bij de organisatie van tentoonstellingen en bij belangrijke aankopen voor de collectie.

Kortom, de traditie van vrijwilligers is niet meer weg te denken uit het Mauritshuis.

Vrijwilliger worden?

Onze vrijwilligers vallen onder de Stichting Vrienden van het Mauritshuis. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar:

Stichting Vrienden van het Mauritshuis
vrijwilliger@mauritshuis.nl 

Vaas Met Bloemen Van Jan Davidz De Heem Uit 1670 In Het Mauritshuis Te Den Haag 965X1375
Jan Davidsz de Heem, Vaas met bloemen, c. 1670

Anbi

Het Mauritshuis is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor heeft u als particulier verschillende mogelijkheden om giften aan het Mauritshuis van de inkomstenbelasting af te trekken. Het Mauritshuis zelf hoeft over schenkingen geen erfbelasting te betalen. Daarnaast is het Mauritshuis een culturele instelling, wat betekent dat een schenking op grond van de Geefwet extra belastingvoordeel oplevert.

Bedrijfsuitje In Mauritshuis Den Haag 1200

Contact

Aimée van Helbergen-Goderie
070 302 3429
a.vanhelbergen@mauritshuis.nl