Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Buste Johan Maurits

Naar aanleiding van verschillende berichten in de media blijkt dat er onduidelijkheid is ontstaan over de reden waarom een buste van Johan Maurits uit de foyer van het Mauritshuis is verwijderd. We geven graag een toelichting.

Het Mauritshuis is sinds de heropening in 2014 aan het nadenken hoe wij het verhaal van Johan Maurits van Nassau-Siegen in Nederlands-Brazilië kunnen vertellen, inclusief zijn rol in het slavernijverleden. Er zijn in de afgelopen maanden aanpassingen gedaan aan de website, de multimediatour, rondleidingen en publicaties. Sinds vorig jaar zijn wij ook bezig met het voorbereiden van een grootschalig onderzoeksproject over het bewind van Johan Maurits van Nassau-Siegen in Brazilië en zijn reputatie in die tijd. Het project wordt in samenwerking met wetenschappers van de Universiteit Leiden uitgevoerd.

Vorig jaar zijn in zaal 13 van het Mauritshuis twee wanden ingericht met kunstwerken die betrekking hebben op Johan Maurits, ook is hier een 18de-eeuws terracotta beeldje van Johan Maurits te vinden. Op deze plek zullen wij op genuanceerde wijze het historische verhaal bij Johan Maurits, de Hollandse kolonie in Brazilië (waaronder het slavernijverleden) en de samenhang met het Mauritshuis, met het publiek delen. De inhoud van de publieksbegeleiding hierover is de komende tijd nog aan verandering onderhevig.

Tegelijk met de inrichting van dit kabinet hebben wij de buste van Johan Maurits in de foyer van het Mauritshuis weggehaald. In de eerste plaats gaat het om een in 1986 in kunststof vervaardigde replica, niet om een origineel beeld. Bovendien ontbrak op deze locatie de mogelijkheid het beeld in de juiste context te plaatsen.

Het verwijderen van deze replica betekent echter niet dat de beeltenis van Johan Maurits uit het museum is verdwenen. Naast het eerder genoemde terracotta beeldje in zaal 13 hangt het Portret van Johan Maurits van Nassau-Siegen door Jan de Baen nog steeds op de prominente plek in het trappenhuis van het Mauritshuis.

Meer over de geschiedenis van het Mauritshuis en de collectie.

Kabinet Johan Maurits

Blijf op de hoogte