Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Succesvolle bezoekersaantallen openingsjaar Mauritshuis

Mauritshuis verwacht jaar af te sluiten met 322.000 bezoekers sinds de heropening van het museum eind juni. Galerij Prins Willem V, waar 150 oude meesters uit de collectie van het Mauritshuis te zien zijn, trekt 29.000 bezoekers in 2014.

Den Haag, 19 december 2014 – Het Mauritshuis kijkt terug op een zeer succesvol jaar. Van de zomer opende het museum na een verbouwing van twee jaar met lovende reacties. Het museum ontving sindsdien vele prijzen en nominaties voor onder andere het bouwproject, sponsoring, het openingsevenement en de nieuwe website. De bezoekcijfers bevestigen het succes en overtreffen ruim de verwachting. Het Mauritshuis verwacht het jaar af te sluiten met een bezoekersaantal van 322.000. Daarmee is nu in zes maanden tijd het minimum aantal van 300.000 bezoekers per jaar behaald.


De bekroonde openingsceremonie van het Mauritshuis op vrijdag 27 juni 2014 met Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en directeur Emilie Gordenker. Foto: Patrick Post.

Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis: “De bezoekcijfers hebben onze verwachtingen overtroffen en we zijn ongelofelijk blij dat zoveel mensen naar onze schilderijen en het vernieuwde museum zijn komen kijken.”

Op 27 juni 2014 opende Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het Mauritshuis in Den Haag. Al in de eerste week bezochten 12.500 mensen het vernieuwde museum. Drie maanden na opening beleefde het museum een recordweek van 18.239 bezoekers, bijna vier keer zoveel als een gemiddelde week voor de verbouwing. In 2011, het jaar voor sluiting, trok het Mauritshuis 261.000 bezoekers. Het aantal geboekte rondleidingen is sinds de heropening opvallend gestegen. In 2011 gaf het museum in totaal 1.075 rondleidingen. De afgelopen zes maanden werden door het Mauritshuis 1.394 rondleidingen verzorgd. 

Nieuwe bezoekersfaciliteiten

Het Mauritshuis beschikt door de uitbreiding met het pand aan de overkant van de straat nu over meer en betere bezoekersfaciliteiten zoals een aparte tentoonstellingszaal, een ruime brasserie, een moderne museumshop, een Kunstwerkplaats en evenementenzalen. Ook online was het tijd voor vernieuwing: in juni is de nieuwe website gelanceerd. Het online bezoek laat dezelfde groei zien als het fysieke museumbezoek. In 2011 trok de oude website 252.261 unieke bezoekers, sinds de heropening op 27 juni kwam dit aantal al op 324.512. 

Galerij Willem V

Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof is een verborgen juweel in het centrum van Den Haag. Ruim 150 oude meesters uit de collectie van het Mauritshuis (waaronder werken van Steen, Rubens en Potter) hangen hier zij aan zij. De bezoekersaantallen in de galerij zijn in 2014 met 24% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor van 23.000 naar 29.000. De stijging is grotendeels toe te schrijven aan het combi-ticket dat sinds de heropening van het Mauritshuis is ingevoerd. Ook de presentatie van het schilderij Venus verrijst uit de zee van Titiaan uit de National Galleries of Scotland die in de galerij te zien was van 11 oktober tot en met 7 december 2014 heeft aan de stijging bijgedragen. 

Noot voor redactie: 

Beelden van het Mauritshuis kunt u downloaden van onze website, graag met vermelding van de bijgevoegde credit lines. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Elske Schreurs, Mauritshuis  
+31 (0)70 302 3438 / +31 (0)6 27033093  
pressoffice@mauritshuis.nl  / www.mauritshuis.nl
Het Mauritshuis is ook actief op Facebook, Twitter en Flickr.

Blijf op de hoogte