Information

All information page results

Collection

All collection results
Outdated Browser Detected

Our website has detected that you are using an outdated browser. Using your current browser will prevent you from accessing features on our website. An upgrade is not required, but is strongly recommended to improve your browsing experience on our website.

Close

Golden Room Reconstruction

The most beautiful space in the Mauritshuis is the Golden Room. After the devastating fire of 1704 this reception room was decorated in the then prevailing Louis XIV style. It became an impressive ensemble with an abundance of scrollwork and gilding, along with wonderful wall and ceiling paintings by the Venetian artist Giovanni Antonio Pellegrini.

Over the years much about the Golden Room has changed. But how did it look originally? You can now find out with this digital reconstruction.

Credits

This digital reconstruction is based on recent scientific research:
- research into the colour finish and creation of the digital reconstruction were undertaken as part of the project From Isolation to Coherence: an Integrated Technical, Visual and Historical Study of 17th and 18th Century Dutch Painting Ensemble led by Margriet van Eikema Hommes.
Five-year research project (2012-2017) financed by the Netherlands Organisation for Scientific Research (Vidi grant) based at the Delft University of Technology. The Cultural Heritage Agency of the Netherlands and the Rijksmuseum are project partners.

- research into the original colours in Pellegrini’s paintings: Mauritshuis conservation studio in partnership with Shell Technology Centre Amsterdam, as part of the joint project Partners in Science.

Digital reconstruction production: DeRoDe3D. Digital impressions of the original appearance of Pellegrini’s paintings: L. de Moor.

Advisors: Willemijn Fock, Johan de Haan, Ruth Jongsma, Paula van der Heiden, Henny Brouwer, Arie Pappot, Carol Pottasch, Quentin Buvelot.

This digital reconstruction was made possible thanks to financial support from the Johan Maurits Compagnie Foundation.

Impressions of the original appearance of Pellegrini’s paintings were made possible thanks to financial support from the project From Isolation to Coherence.

Share this page