Information

All information page results

Collection

All collection results
Outdated Browser Detected

Our website has detected that you are using an outdated browser. Using your current browser will prevent you from accessing features on our website. An upgrade is not required, but is strongly recommended to improve your browsing experience on our website.

Close

Mauritshuis genomineerd voor BankGiro Loterij Museumprijs

Stem op ons

We hebben bijzonder nieuws! Het Mauritshuis is samen met 2 andere musea genomineerd voor de prestigieuze BankGiro Loterij Museumprijs. We zijn enorm trots op deze nominatie. Het thema van 2020 is Achter de schermen, voor het voetlicht. Vanaf 9 november 2020 barst de strijd los en kun je drie weken lang op ons stemmen, tot en met 30 november. Begin december wordt de winnaar bekend gemaakt.

Op deze pagina vertellen wij meer over het juryrapport en over onze lang koesterde museumdroom, die wij met behulp van het prijzengeld eindelijk zouden kunnen realiseren. Naast het prijzengeld is het natuurlijk ook een enorme eer om in het rijtje met winnaars te worden opgenomen. Help ons onze droom te verwezenlijken en stem op het Mauritshuis als hét museum van 2020!

De droom van het Mauritshuis

de stier, paulus potter, mauritshuis

Martine Gosselink, directeur Mauritshuis: ’Onze wereldberoemde collectie kent nog vele geheimen en die willen wij heel graag delen met het publiek. Dit jaar maakten we de resultaten bekend van een internationaal opgezet onderzoek naar het Meisje met de Parel. Nu is onze droom om het enorme schilderij De Stier van Paulus Potter, één van onze topstukken, in oude glorie te herstellen onder leiding van restaurator Abbie Vandivere. Als we de Museumprijs winnen, dan organiseren we een bijzonder project rondom deze all time favorite: de uitgebreide restauratie zal in het openbaar plaatsvinden, waardoor er zoveel mogelijk mensen van kunnen genieten. En natuurlijk hopen we dat dit schilderij, waarvoor vele bezoekers speciaal naar het Mauritshuis komen, ook zíjn geheimen zal prijsgeven’.

De jury over het Mauritshuis

Al sinds 2015 laat het Mauritshuis een consistente lijn zien van projecten en tentoonstellingen waarin het thema Achter de schermen, voor het voetlicht tot uiting komt. Het museum geeft het verhaal achter de schermen het hoofdpodium, durft zich daarbij kwetsbaar op te stellen en houdt toch altijd inhoudelijk het hoogste niveau. Prijzenswaardige tentoonstellingen waren onder meer het in 2016 geopende Hoogte- en dieptepunten uit het depot, waarin bezoekers op verschillende objecten uit het depot mochten stemmen. Het winnende werk verwierf tijdelijk een plaats in de vaste opstelling van het museum. Interessant aan deze tentoonstelling was de dialoog met het publiek: de (verplichte) motivatie van de stemmende bezoekers maakte bijvoorbeeld duidelijk dat voor hen vaak de ‘sfeer’ van een schilderij doorslaggevend is.

meisje met de parel, restauratie, gouden zaal, vermeer, mauritshuis

Ook de tentoonstelling Rogier van der Weyden ontsluierd uit 2018, waarbij in een op zaal nagebouwd restauratieatelier het werk van de conservator en restaurator centraal stond, was een goed voorbeeld binnen het thema. Ook is het Mauritshuis bezig met de voorbereidingen voor de tentoonstelling Facelifts & make-overs, waarin de restauraties van de afgelopen vijftien jaar in de schijnwerpers staan, die eerder wat minder aandacht hebben gekregen.

Stay in touch