collectie in gm
collectie in galerij
collectie op reis
collectie elders
hele collectie
schilderijen uitgelicht
top 10
collectiegeschiedenis
prins willem v
koninklijke aanwinsten
aankopen met beleid
gulle gevers
financiële steun
restauratie/onderzoek
nieuw in mauritshuis

print

Gulle gevers

Schenkingen van particulieren zijn van onschatbare waarde geweest voor de collectie van het Mauritshuis. Een van de grootste legaten was dat van de Haagse verzamelaar Arnoldus Andries des Tombe (1818-1902). Aan hem dankt het museum het Meisje met de parel van Vermeer en nog elf andere schilderijen, waaronder het bloemstilleven van Ambrosius Bosschaert en het Meisje bij een kinderstoel van Govert Flinck.

klein_inv1129 klein_inv0797

Roelant Savery,
Dansende boeren

Gerard ter Borch,
De briefschrijfster 

Zeer veel heeft het museum te danken aan Abraham Bredius (1855-1946). Als directeur van het museum van 1889 tot 1909  heeft hij veel schilderijen voor de collectie weten te verwerven. Bovendien liet hij in 1946 25 schilderijen aan het museum na. Daaronder waren maar liefst drie werken van Rembrandt: Andromeda, Homerus en Saul en David.

In 1936 schonk Sir Henri Deterding (1866-1939) vijf belangrijke schilderijen aan het museum, onder andere Jan Steens ‘Oestereetstertje’ en De briefschrijfster van Gerard ter Borch. Mevrouw Louise Thurkow-van Huffel (1900-1987) legateerde drie schilderijen, waaronder een meergezicht van Salomon van Ruysdael.

Aan deze gulle gevers kan sinds 2002 ook Willem baron van Dedem (1929) worden toegevoegd. Hij schonk de Stichting Vrienden van het Mauritshuis vijf schilderijen, waaronder een stilleven van Willem Kalf, een Braziliaans landschap van Pieter Post en Dansende boeren voor een Boheemse herberg van Roelant Savery.

Volgende pagina

Zie ook Begunstigers